Orchestra Operei Nationale din Bucuresti a refuzat sa cante la spectacolul de balet "DSCH. The Dream", programat sambata seara la ora 19:00, iar dirijorul Tiberiu Soare le-a explicat spectatorilor la microfon ca aceasta este o forma de protest fata de actuala situatie de la Opera, au declara pentru HotNews.ro balerina Marina Minoiu si un spectator prezent la fata locului. Acestia au spus ca publicul i-a fluierat si huduit pe membrii orchestrei, aplaudandu-i in schimb pe balerinii care au asteptat degeaba pe scena sa danseze in spectacolul de sambata seara. "Au fost scene penibile, eu critic lipsa de profesionalism si de respect fata de dansatori si public", a declarat Marina Minoiu pentru HotNews.ro. Tiberiu Soare nu a raspuns la apelurile HotNews.ro. Imediat ce va raspunde vom publica pozitia sa.

Opera Nationala BucurestiFoto: Ministerul Culturii

UPDATE Johan Kobborg a postat sambata seara un scurt mesaj pe contul sau de Twitter: "Romania, accepti asta? Europa, accepti asta? Lume?".

Marina Minoiu a declarat pentru HotNews.ro ca la 17.30, deci cu o ora si jumatate inainte de inceputul spectacolului, Tiberiu Soare ar fi avut o intilnire cu Vlad Conta si Rares Zaharia (apropiat al lui Soare, fost consilier al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu). Tiberiu Soare nu a raspuns pina la aceasta ora la apelurile HotNews.ro pentru a-si preciza pozitia. Un alt dansator, Cristi Preda, a confirmat declaratia Marinei Minoiu, amindoi spunind ca balerinii nu au fost informati ca spectacolul nu se va tine.

"Tiberiu Soare le-a spus spectatorilor ca balerinii de pe scena nu reprezinta Opera Nationala. Dar pe scena eram si balerini romani, si straini. E o discriminare fata de dansatorii straini, dar chiar si fata de noi, romanii de pe scena", a spus dansatorul Cristi Preda.

"Dupa ce Soare a anuntat ca orchestra nu va cinta, tehnicienii de la masa de comanda nu au vrut nici macar sa deschida cortina. Atunci au deschis-o doi dansatori, ca spectatorii sa vada ca noi, balerinii, sintem pregatiti pentru spectacol", a declarat Marina Minoiu.

Cei doi dansatori au declarat pentru Hotnews.ro ca cei mai multi dintre spectatori au aplaudat balerinii de pe scena si i-au apostrofat pe instrumentistii care au refuzat sa cinte.

"E strigator la cer, m-am simtit foarte prost", a mai spus Cristi Preda, in timp ce Marina Minoiu a declarat ca "noi ne-am respectat profesia, dar am vazut o mare lipsa de profesionalism; parintii unui dansator venisera special din America sa-l vada dansand".

Mesajul postat pe Twitter de Johan Kobborg:

Amintim ca ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a schimbat joi pentru a treia oara directorul Operei de la Bucuresti, precizand, pe contul lui de Facebook, ca cea mai recenta alegere a sa, George Calin, "nu-si poate exercita functia", avand in vedere protestele angajatilor. Acesta fusese numit la cererea expresa a balerinilor Johan Kobborg si Alina Cojocaru, dupa cum a scris ministrul.

Primul director numit de Vlad Alexandrescu dupa demiterea lui George Calin de la conducerea Operei a fost dirijorul Tiberiu Soare, ca interimar. Dupa numirea acestuia, balerinul Johann Kobborg a anuntat ca pleaca de la Opera, deoarece Tiberiu Soare i-ar fi retras titlul de director artistic. O balerina a acuzat ca s-ar fi cerut tuturor balerinilor sa vorbeasca doar in limba romana. Tiberiu Soare a motivat ca aceasta titulatura nu exista in nomenclator si a negat vreo referinta legata de folosirea exclusiva a limbii romane.

Ulterior, circa 30 de balerini, printre care si celebra Alina Cojocaru, au protestat in fata Operei, dar au fost huiduiti de angajati romani ai Operei, unii dintre ei strigand "Afara cu strainii din tara!".

Vlad Alexandrescu l-a numit atunci pe Vlad Conta la conducerea Operei, cu Tiberiu Soare adjunct, dar Kobborg a anuntat ca isi mentine decizia de a pleca.

Dupa o noua tura de negocieri, ministrul a anuntat reinstalarea ca director interimar, timp de trei luni, a lui George Calin, cel pe care il demisese initial. In urma anuntului privind revenirea lui George Calin, Johan Kobborg a scris pe contul lui de Facebook ca revine la Opera.

Revenim cu amanunte