Presedintele SUA, Barack Obama, va cere Germaniei sa se implice mai mult in misiunile de aparare a statelor din partea de est a Aliantei Nord-Atlantice, afirma surse citate de revista Der Spiegel, precizand ca efective suplimentare NATO ar urma sa fie trimise in Romania, Polonia si tarile baltice, relateaza Mediafax.

Trupe NATOFoto: Captura YouTube

Potrivit unor surse guvernamentale germane, Barack Obama ii va cere cancelarului german, Angela Merkel, sa aprobe trimiterea de efective militare germane in partea de est a Aliantei Nord-Atlantice, pentru descurajarea Rusiei.

Barack Obama se va intalni luni, in orasul german Hanovra, cu Angela Merkel, cu presedintele Frantei, Francois Hollande, cu premierul Italiei, Matteo Renzi, si cu seful Guvernului de la Londra, David Cameron.

Conform surselor citate, Statele Unite se asteapta ca Germania si Marea Britanie sa trimita efective militare in Romania, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.

O decizie formala privind suplimentarea efectivelor militare pe flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice ar urma sa fie luata la summitul NATO programat la Varsovia.

Pentagonul a anuntat la sfarsitul lunii martie ca Statele Unite vor trimite militari suplimentari in Europa de Est, inclusiv in Romania, incepand din anul 2017, in contextul masurilor de garantare a securitatii pe fondul actiunilor Rusiei. "In cadrul angajamentului Statelor Unite de intensificare a securitatii si de crestere a capacitatii de disuasiune, Comandamentul armatei americane in Europa va initia in februarie 2017 rotatii constante de trupe", a comunicat pe 30 martie Departamentul american al Apararii.

Decizia suplimentarii capabilitatilor militare americane in Europa de Est are rolul de a oferi garantii de securitate aliatilor NATO in contextul activitatilor militare ale Rusiei. Alianta Nord-Atlantica trebuie sa transforme patrulele aeriene din zona Marii Baltice intr-o forta care sa poata apara tarile baltice in caz de razboi, recomanda recent generalul american Philip Breedlove, comandantul in exercitiu al fortelor NATO din Europa, in ceea ce era un avertisment adresat Rusiei.