La o luna de la intrarea in vigoare a legii antifumat, patronii de cafenele spun ca sunt cei care au pierdut cel mai mult si se plang ca vanzarile le-au scazut la jumatate. "Clientul cumpara o cafea, iese la o tigara, dar nu se mai intoarce", spune un patron de cafenea. In schimb, patronii restaurantelor spun ca numarul rezervarilor a crescut, insa a crescut si numarul clientilor care pleaca fara sa achite nota de plata, potrivit unui reportaj Digi 24.

FumatorFoto: Captura YouTube

Cristian Stefanescu are o cafenea in Piata Romana. Altadata plin ochi la ora 10 dimineata, localul este acum doar pe un sfert ocupat: "Valoarea bonului mediu a scazut, in loc sa ia o cafea, stateau, mai luau inca o cafea, eventual si prajitura, acum cei care cumpara o cafea, ies la o tigara si au plecat", se plange Cristian Stefanescu, patronul unei cafenele.

In incercarea de a-i face sa ramana mai mult, deci si sa cheltuiasca mai mult, patronul a amenajat o terasa la intrarea in cafenea: "Nu mai e fum, poti sa mananci linistit, nu iti mai miros hainele, sunt fumator", spune un client.

"Acum e cald nu e asa frig, o sa vedem la iarna", spune alt client.

Daca solutia amenajarii unei terase in fata localului a fost aplicata cu succes si in Centrul Vechi, cafenelele din mall-uri au ramas fara 50% din clienti. "Ideal ar fi ca spatiul lor sa fie impartit in 2 si zona speciala pentru fumatori sa aiba o parte de ventilatie puternica, cu filtrare de aer, sa fie reglementat legislativ", spune Cristian Stefanescu.

Cafenele reprezinta mai putin de 10% din totalul localurilor, iar specialistii mizeaza pe intoarerea clientilor, mai ales daca au parte de servicii de calitate.

"Istoric vorbind, in Europa, dupa primele trei luni, vanzarile revin de la implementarea legii antifumat", afirma Dragos Petrescu, presedintele Asociatiei Restaurantelor din Romania.

In schimb, restaurantele din Centrul Vechi sau din zona Dorobanti nu au inregistrat scaderi ale vanzarilor. Ba chiar pot onora mai multe cereri de rezervare, odata ce au renuntat la zonele pentru fumatori.

"Rezervarile pe care le-am avut de-a lungul timpului erau multe pe zona de nefumatori. Sunt multi straini care sunt obisnuiti sa fumeze afara", a precizat Dragos Panait, proprietarul unui restaurant.

Patronii de localuri se plang insa ca legea antifumat are si un efect deloc benefic pentru incasari - unii clienti merg afara, cu pretextul ca vor sa fumeze, dar pleaca fara sa achite nota. In prima luna de la intrarea in vigoare a legii antifumat, pompierii, Politia Locala si reprezentantii Ministerului de Interne au dat 795 de amenzi, in valoare de 186.000 de lei.