Liderii de sindicat prezenti vineri la Consiliul National Tripartit s-au declarat nemultumiti de planurile Guvernului privind noul proiect al ordonantei de urgenta privind salarizarea bugetarilor, calificand-o drept o ''carpeala'' care va muta inechitatile ''un pic mai sus'', relateaza Mediafax.

Ilare Bordeasu, vicepresedinte Alma Mater, s-a declarat nemultumit de inechitatile care vor rezulta din cresterile doar in partea de jos a grilei.

''Nu suntem multumiti! Cum sa fim multumiti? Sigur ca nu suntem! Pai vor sa mareasca la baza ...si restul sa ramana constant. O sa ajunga femeia de serviciu sa aiba mai mult decat un asistent universitar, poate mai mult decat un lector'', a aratat el, adaugand ca este inadmisibil ca invatamantul sa fie privit din nou ca si Cenusareasa societatii ''cand toata lumea vede cum cresc salariile parlamentarilor, presedintelui''.

Simion Hancescu, presedintele FSLI, a declarat ca a atras atentia ca planurile Guvernului sunt greu de pus in practica si este posibil ca prin aceasta ordonanta sa apara alte nemultumiri, care sa scoata zeci de mii de oameni in strada.

''Eu am atras atentia domnului prim-ministru ca va fi extrem de complicat pentru invatamant sa maresti salariile mici avand in vedere ca grila este extrem de aplatizata. Diferenta intre salariul minim si maxim in invatamant este foarte mica si astept concret sa vad ce se intampla. (...) Ceea ce am cerut premierului este sa se lucreze in paralel la un proiect de lege a salarizarii, care sa corecteze actualele anomalii'', a aratat el.

Marius Sepi, prim-vicepresedinte al Sanitas, a afirmat ca in Sanatate ''situatia este exploziva, risca sa iasa de sub control''. El a explicat ca nu se poate ''sa o luam pe bucati'' pentru ca nu se poate duce in fata oamenilor sa le explice faptul ca majorarile salariale sunt doar pentru unii.

''Deci si eu o numesc o carpeala'', a concluzionat el, adaugand ca votul a fost de principiu sa se continue discutiile tehnice.

Vicepresedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a subliniat ca prin noul proiect inechitatile din sectorul bugetar se vor muta din zona de jos ''un pic mai sus''.

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a aratat ca este nevoie de o analiza pe fiecare sector in parte care sa arate unde se duc banii. El a dat exemplul de la Opera Romana, invocand faptul ca un salariat pe grila de salarizare in sectorul bugetar ia 1.000 de euro, dar mai are un contract civil la aceeasi institutie in baza caruia primeste inca 7.000 de euro. Intrebat daca se refera la Johan Kobborg, Costin a spus ca ''sunt mai multe personaje care beneficiaza de asa ceva''.

Ordonanta de urgenta care va reglementa sistemul salariilor bugetarilor va fi pusa in dezbatere publica la 15 mai, iar noua abordare se va concentra pe salariile de baza, nu pe sporuri si indemnizatii, a declarat ministrul Muncii, Dragos Paslaru, vineri, dupa sedinta Consiliului National Tripartit.

Ministrul a explicat ca ordonanta trebuie sa aiba la baza principiul solidaritatii si principiul neutralitatii intre familiile ocupationale si ca noua abordare se va concentra pe salariile de baza si nu pe sporuri si indemnizatii.

"Discutam de o suma care nu ar putea sa rezolve toate inechitatile din sistem si trebuie sa fim cu totii constienti de acest lucru. Este un proces in care nu va fi posibil ca toata lumea sa fie multumita. Si atunci, se pune problema, cu aceste resurse putine pe care le avem, ce putem sa facem? Si avem optiunea sa incercam sa carpim pe ici, pe colo toata grila de salarizare, cum a fost incercat deja si nu am avut un mare succes, sau avem optiunea sa ne concentram resursele acolo unde este cel mai mult nevoie de ele", a argumentat Pislaru.

Propunerea principiala a Guvernului, in acceptiunea ministrului Muncii, este decomprimarea bazei de salarizare "in sus", in limita resurselor bugetare existente, care sa permita o minima reglare a piramidei salariale.

Ministrul a adaugat ca nu este vorba numai de bugetarii care au studii medii, ci si de salariatii cu functii superioare care sunt la inceputul carierei si abia intra in sistemul bugetar, care trebuie sa fie "cat de cat motivati".