Sase scoli din Romania au participat, in perioada octombrie 2015 - aprilie 2016, in etapa pilot a proiectului educational romano-german "50/50 - Cresterea eficientei energetice in unitatile de invatamant". Proiectul si-a propus sa produca o schimbare de mentalitate prin implicarea directa a elevilor si profesorilor in aplicarea unui set de masuri practice pentru cresterea eficientei energetice a unitatilor de invatamant, reducerea amprentei de carbon si incurajarea unui comportament responsabil fata de mediu la nivel personal, iar la final unitatile de invatamant implicate au constatat o scadere cu aproximativ 10% a consumului energetic. Totodata, metodele de economisire au devenit parte integranta din programul elevilor, atat la scoala cat si acasa, spus organizatorii.

Proiect pilot romano-german pentru eficienta energetica in scoliFoto: Deutsche Botschaft Bukarest

Proiectul a fost derulat de Asociatia Environ in parteneriat cu Unabhangiges Institut fur Umweltfragen - UfU (Institutul Independent pentru Probleme de Mediu din Germania) cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucuresti, informeaza organizatorii, intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.

Evenimentul de incheiere a fazei pilot a proiectului, s-a desfasurat in 19 aprilie 2016, la Scoala Gimnaziala Nr. 12 din Brasov si a reunit reprezentanti ai Ambasadei Germaniei, ai UfU, ai Ministerului Mediului din Germania, ai Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, ai districtului Teltow-Flamig si reprezentanti ai scolilor participante in proiect, inclusiv Carl-Benz Oberschule din Berlin.

Programul s-a desfasurat in 6 unitati de invatamant:

  • 4 scoli din Bucuresti - Scoala Gimnaziala Nr. 56 - "Jose Marti", Scoala Gimnaziala Nr. 135 - "Stefan cel Mare", Colegiul German Goethe, Deutsche Schule Bukarest;
  • Scoala Gimnaziala Nr. 12 din Brasov;
  •  Liceul Teoretic "Emil Racovita" din Techirghiol.

Programul pilot a venit in continuarea proiectului "Redu amprenta de carbon", o initiativa germano-romana din 2014 pentru cresterea gradului de constientizare a populatiei din Romania referitoare la schimbarile climatice.

Organizatorii prezinta si rezultatele programului pilot:

  • Au fost implementate masuri de micsorare a consumului inutil de curent electric si energie pe perioada week-end-urilor si in vacante
  • S-a observat o scadere cu aproximativ 10% a consumului energetic
  • Metodele de economisire au devenit parte integranta din programul elevilor, atat la scoala cat si acasa

Potrivit sursei citate, UfU desfasoara in momentul de fata proiectul "50/50 - Cresterea eficientei energetice" in 5000 de scoli din Germania si din Europa, programul adresandu-se in mod special elevilor, urmarindu-se si implicarea familiilor. Astfel, copiii sunt educati nu doar sa economiseasca energie la scoala, ci sa fie activi in acest sens si acasa.

Obiectivul proiectului este, pe langa economisirea energiei, sa provoace o schimbare de comportament in randul participantilor si membrilor familiilor acestora in ceea ce priveste actiunile concrete prin care fiecare dintre noi poate lupta impotriva schimbarilor climatice.

Proiectul se concentreaza asupra legaturilor dintre obiceiurile zilnice si mediul inconjurator si clima. Elevii realizeaza ca prin comportamentul lor pot influenta intr-un sens pozitiv evolutia viitoare a mediului. Continutul nu se preda si nu se abordeaza intr-un mod teoretic, ci se aplica in mod practic.

Initiativa UfU de a implementa si in Romania acest proiect se inscrie in contextul in care la Conferinta internationala asupra schimbarilor climatice (COP21), organizata sub egida ONU, in 2015 la Paris, cele 28 de State Membre au stabilit sa pledeze pentru ca emisiile de gaze cu efect de sera sa fie diminuate la nivel global, astfel incat cresterea temperaturii medii globale sa nu depaseasca 2 grade Celsius in anul 2100 fata de perioada preindustriala.