​Deputatul PSD Aurelia Cristea, care a initiat legea antifumat, cere acum Guvernului sa instituie un program intitulat "Prima baie", prin care statul sa ofere cate 200 de euro romanilor pentru a-si amenaja grupuri sanitare in locuinte, acolo unde exista apa curenta, dar nu si baie. Ea sustine ca subventionarea amenajarii de bai "va imbunatati statisticile privind igiena personala, de la igiena corporala, la spalat pe dinti".

Aurelia CristeaFoto: Hotnews

Parlamentarul de Cluj a adresat o interpelare catre prim-ministrul Dacian Ciolos referitoare la "posibilitatea sustinerii de catre Guvernul Romaniei a unui program national de tip Prima Baie, cu prioritate pentru mediul rural" - se arata intr-un comunicat de presa emis, joi, de Camera Deputatilor.

Obiectivul declarat al acestui program este dotarea minimala cu obiectele sanitare necesare a unui procent semnificativ din cele peste 3,4 milioane de gospodarii care, conform recensamantului din anul 2011, nu beneficiaza de o baie functionala.

documente

Interpelare prima baie

(21 Apr 2016) DOC, 124KB

Aceste gospodarii sunt situate in special in mediul rural si supuse unor riscuri uriase de sanatate cauzate de lipsa unei bai functionale in interiorul locuintei si implicit a igienei corespunzatoare, isi motiveaza Cristea solicitarea.

In interpelarea adresata premierului Ciolos, deputata Aurelia Cristea propune concret "un program de tipul Prima Baie prin care sa fie acordata o subventie de 200 Euro".

Cu acesti bani, beneficiarii ar urma sa-si cumpere "bunurile care asigura functionalitatea unei bai, respectiv satisfacerea necesitatilor fiziologice si a curateniei corporale in conditii igienice".

Deputatul sugereaza ca modalitate de acordare a spirjinului de la stat un sistem de emitere de vouchere, valabile in magazinele care vor sa se acrediteze, strict pentru o lista de produse.

Voucherele ar urma sa aiba valabilitate de un an. In cazul in care nu se foloseste, voucherul ar urma sa fie returnat.

Masura de sprijin nu se adreseaza insa tuturor celor care nu au bai in locuinta.

Beneficiarii principali ai unei astfel de masuri sunt gospodariile unde exista apa curenta si mai trebuie doar convertita o incapere in baie.

Este vorba de aproximativ 17% din gospodarii, acest procent inseamnand aproximativ 186.000 de romani, la o medie de 2,8 persoane/gospodarie, precizeaza deputatul.

In incercarea de a-l convinge pe Ciolos sa finanteze un astfel de program, Aurelia Cristea arata ca "subventionarea amenajarii de bai va imbunatati statisticile privind igiena personala, de la igiena corporala, la spalat pe dinti".