Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat joi ca experienta si vechimea neintrerupta in activitate il recomanda pe Augustin Lazar pentru functia de procuror general al Romaniei, informeaza Agerpres.

"Il recomanda vechimea in functie, neintrerupta, de procuror, faptul ca a condus o sectie care a fost precursoarea DNA - PNA, Parchetul National Anticoruptie, la acel moment, si DIICOT in Parchetul General, dosarele pe care le-a facut in calitate de procuror general la Curtea de Apel Alba, viziunea pe care o are, deci intreaga cariera profesionala de 34 de ani, neintrerupta", a spus Raluca Pruna, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde Augustin Lazar da joi interviul pentru avizarea numirii in functia de procuror general.

Ministrul Justitiei a aratat ca varsta, fara alte calitati, nu este o virtute, iar in cadrul Uniunii Europene, cu exceptia Croatiei, peste tot procurorii generali au peste 50 de ani.

"Eu cred ca varsta, singura, nu este o virtute. De altfel, in cadrul procesului acesta la care lucram acum de modificare a legilor justitiei probabil ca o sa ne uitam si la acest lucru. Cata vreme pentru a fi simplu judecator la Inalta Curte iti trebuie 15 ani si pentru a ajunge procuror general iti trebuie numai 10, eu cred ca trebuie sa ne uitam si la aceste lucruri", a afirmat Pruna.

Intrebata despre varsta procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, care avea sub 40 de ani cand a preluat sefia Ministerului Public, Raluca Pruna a precizat ca deja a reinvestit-o pe aceasta in functie.

"Tineretea singura nu este o virtute. Experienta, alaturi de varsta, care face ca varsta sa fie un pic mai inaintata, cred ca e o virtute mai mare pentru o asemenea functie. Eu nu am spus ca e un defect, am spus ca nu este o virtute", a explicat ministrul.

Ea a adaugat, intrebata despre motivele pentru care nu i-a ales pe Codrut Olaru sau Oana Schimdt Haineala pentru functia de procuror general, ca nu doreste sa faca comentarii cu privire la ceilalti candidati si care au fost punctele slabe ale acestora.

"Nu m-am consultat cu nimeni inainte de propunere. (...) Cu presedintele tarii m-am consultat de mai multe ori, nu o data, cu privire la principiile pe care le aplic in aceasta procedura si la ce criterii, ce anume este important. (...) Foarte important pentru mine si de altfel cred ca pentru intreaga societate ar trebui sa fie extrem de important - criteriul de integritate, care am zis este eliminatoriu", a punctat ministrul Justitiei.