Augustin Lazar a sustinut joi, la Sectia pentru procurori a Consiliului uperior al Magistraturii, interviul pentru avizarea numirii in functia de procuror general, el primind avizul CSM. Potrivit calendarului anuntat de Consiliu, la o zi dupa intervievarea candidatului este programata transmiterea avizului catre Ministerul Justitiei.

UPDATE 13.02Lazar a spus dupa intalnirea de la CSM ca “procurorul general conduce prin intermediul procurorilor sefi si mi-am propus sa am o buna colaborare cu procurorii sefi de la DIICOT si DNA".

"Ei sunt bine situati in increderea publica ceea e insemna ca sunt structuri de succes", a declarat procurorul.

"Vom face evaluari ale tuturor sectiilor parchetului general pentru a vedea cum functioneaza si ce putem face pentru eficientizarea activitatii", a adaugat Lazar.

Intrebat despre Dosarul Mineriadei, Lazar a spus ca este o prioritate pentru el, lucru evidentiat si in programul sau.

12.26 Consiliul Superior al Magistraturii l-a avizat pe Augustin Lazar pentru functia de procuror general, transmite Digi24.

Augustin Lazar a declarat joi, inainte de interviul de la CSM pentru avizarea numirii in functia de procuror general, ca proiectul sau este unul care doreste "reformarea radicala" a Ministerului Public, transmite Agerpres.

"Este un proiect care doreste reformarea radicala a Ministerului Public, sa faca un Minister Public mai eficace, mai integru, si care sa fie o institutie in slujba interesului public, o institutie care sa fie altfel decat a fost pana acum, cu o fata europeana si cu standarde europene", a afirmat Augustin Lazar despre proiectul sau, la sosirea la CSM.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a transmis CSM, la sfarsitul lunii martie, propunerea pentru numirea in functia de procuror general a lui Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit MJ, in timpul dialogului cu ministrul Justitiei, Augustin Lazar a demonstrat ca 'are viziunea manageriala, determinarea si autoritatea necesara pentru reformarea si consolidarea Ministerului Public'. In desemnarea propunerii, ministrul Justitiei a avut in vedere indeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neintrerupta in Ministerul Public, experienta profesionala si manageriala relevanta si capacitatea decizionala.

Combaterea infractionalitatii in domeniile vulnerabile la toate nivelurile reprezinta obiectivul central al planului de management al lui Augustin Lazar, pus de CSM in dezbatere publica pe 4 martie. Conform aceleiasi surse, principalele directii de actiune vor fi consolidarea progreselor in combaterea coruptiei in administratia locala, realizarea de investigatii efective in cauzele ce au ca obiect infractiuni de spalare a banilor si evaziune fiscala, dar si in cele privind infractiuni contra umanitatii, cum sunt dosarele privind Mineriada din iunie 1990 sau Revolutia din 1989.

Alte directii de actiune vizeaza masurile de combatere a delictelor silvice, uniformizarea practicii judiciare si gestionarea volumului mare de dosare. Pentru o mai buna gestionare a activitatii se intentioneaza continuarea demersurilor pentru crearea unei structuri distincte de politie judiciara, care sa asigure exclusiv activitatea de urmarire penala, detasarea la Ministerul Public a efectivului de politie judiciara necesar pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica, justa repartizare a sarcinilor in cadrul compartimentelor si folosirea eficienta a inspectorilor antifrauda detasati la parchete.

Procurorul general al PICCJ este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.