Presedintele Societatii Academice din Romania (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, afirma ca SAR si Romania Curata au cerut Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verificarea lui Marian Munteanu, in urma unor "declaratii contradictorii si minciuni legate de declaratia de integritate" ale fostului candidat PNL la Primaria Capitalei, potrivit Agerpres.

"Pe mine ce m-a deranjat este faptul ca el a spus la Digi ca a semnat declaratia de integritate pe care PNL s-a angajat ca o semneaza toti candidatii, pentru ca dupa aceea sa spuna ca nu stie daca a semnat-o, dupa aceea sa spuna ca nu mai vrea s-o semneze. Ultimul punct in acea declaratie de integritate este ca nu ai colaborat niciodata cu Securitatea si ca nu esti agent acoperit al niciunui serviciu. Si aceasta declaratie are o valoare penala, deci, daca semnezi, este fals in acte, este fals in declaratii. Si a fost un semn de mare ingrijorare pentru noi faptul ca am vazut aceste declaratii contradictorii si minciuni legate de declaratia de integritate. Asta ne-a determinat sa facem totusi cererea la CNSAS", declarat miercuri, pentru AGERPRES, Alina Mungiu-Pippidi.

In opinia sa, Munteanu trebuia sa clarifice "cu mult inainte" acuzatiile privind o eventuala colaborare cu Securitatea.

"Acele informatii pe care le avem, eu fiind aici timp de 25 de ani, au fost publicate de mai multe ori in presa. Autenticitatea sau lipsa lor de autenticitate nu a fost niciodata verificata. Inteleg ca s-au mai facut cereri la CNSAS in decursul timpului. Am vazut ca Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, spune foarte explicit ca si ei au avut niste documente. Eu am vazut alte documente publicate... Fapt este ca atunci cand cineva candideaza la o asemenea pozitie, aceste lucruri trebuie clarificate. El (n.r. Marian Munteanu) trebuia sa le clarifice cu mult inainte pentru ca acum CNSAS nu mai avea nici timpul fizic pana la alegeri sa clarifice intr-o forma sau alta situatia lui", a mai spus presedintele SAR.