Consiliul Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea Ministerului Justitiei cu o propunere de modificare a Codului penal in sensul interzicerii eliberarii conditionate pentru recidivistii care executa condamnari mai mari de 10 ani de inchisoare, dar si in cazul celor cu detentie pe viata, daca nu au executat cel putin 30 de ani din pedeapsa, anunta Agerpres.

Potrivit ordinii de zi solutionate a ultimei sedinte a CSM, publicata pe site-ul institutiei, se propune introducerea unui nou articol cu denumirea marginala "interzicerea liberarii conditionate", dupa articolul 100 din Codul penal.

Primul alineat al noului articol ar urma sa prevada ca "in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii pentru o infractiune savarsita in stare de recidiva pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 10 ani sau mai mare, instanta, prin hotararea de condamnare, poate interzice posibilitatea liberarii conditionate".

Un al doilea alineat se refera la recidivistii condamnati la detentie pe viata, in cazul carora instanta, prin hotararea de condamnare, "poate interzice posibilitatea liberarii conditionate inainte de executarea a 30 de ani de detentiune".

Al treilea si ultimul alineat prevede ca este obligatorie prezentarea motivelor care au determinat interzicerea liberarii conditionate.