Guvernul a decis miercuri acordarea cetateniei romane sportivilor de inalta performanta Saritov Albert, Sassa Kateryna si Zhydachevska Kateryna, ceea ce va permite includerea lor in echipa nationala de lupte, in vederea calificarii si participarii la Jocurile Olimpice de la Rio. Sportivul din Federatia Rusa Saritov Albert a solicitat dobandirea cetateniei romane in 18.12.2015, iar sportivele din Ucraina Sassa Kateryna si Zhydachevska Kateryna in 26.11.2015, informeaza Guvernul.

Potrivit acestuia, solicitarile au primit raport favorabil din partea Comisiei pentru Cetatenie din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, constatandu-se astfel indeplinirea conditiilor legale. In acest context, potrivit legii, Ministerul Tineretului si Sportului a initiat Hotararile pentru acordarea cetateniei romane celor trei sportivi, adoptate astazi in sedinta de Guvern.

Cetatenia romana a fost acordata celor trei persoane in temeiul prevederilor Legii cetateniei romane, modificata si completata prin OUG 37 din 2015.

Potrivit modificarilor adoptate anul trecut, cetatenii straini sau persoanele fara cetatenie care au contribuit in mod semnificativ la promovarea culturii, civilizatiei si spiritualitatii romanesti vor putea dobandi cetatenia romana in conditii mai facile, decat cele reglementate in prezent. A fost reglementat, de asemenea, un regim derogatoriu si in ceea ce priveste obtinerea cetateniei romane de catre persoanele care ar putea contribui la promovarea imaginii Romaniei prin performante deosebite in domeniul sportului, prin reprezentarea tarii noastre in loturile nationale, si care isi exprima atasamentul fata de Romania si fata de sistemul de valori romanesc.

In cazul persoanelor care ar putea contribui in mod semnificativ la promovarea imaginii Romaniei prin performante deosebite in domeniul sportului, cetatenia romana se acorda prin Hotarare de Guvern initiata de Ministerul Tineretului si Sportului, pe baza avizului Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.

Federatiile sportive internationale, tinand cont de specificul fiecarei ramuri de sport, permit naturalizarea sportivilor, stabilind pentru acestia criteriile de participare in competitii si conferindu-le dreptul de a reprezenta un alt stat, in conditii specifice, de la caz la caz.