Surse judiciare au declarat, citate de Romania Curata, ca Parchetul General a început urmarirea penala in personam faţa de fostul presedinte al României, Traian Basescu, pentru spalare de bani în forma continuata în dosarul terenului din Aleea Privighetorilor, zona Baneasa a Capitalei. Potrivit sursei citate, procuroarea Elena Iordache de la Secţia de Urmarire penala si criminalistica a Parchetului General a început urmarirea penala faţa de fostul sef de stat pe 13 aprilie. A doua zi, o echipa de poliţisti a mers acasa la Traian Basescu si l-a înstiinţat de punerea sub învinuire.

Traian Basescu la RTV (arhiva)Foto: romaniatv.net

Basescu urma sa fie chemat astazi la Parchet pentru a i se aduce în mod oficial la cunostiinţa calitatea de suspect, însa pâna la urma invitaţia la Parchet s-a amânat pentru o data care urmeaza sa fie stabilita.

Traian Basescu este acuzat de spalare de bani în forma continuata. În anul 2000, când abia devenise primarul Capitalei, Traian Basescu a cumparat un teren în Baneasa cu bani a caror provenienţa nu ar putea fi justificata, susţine procuroarea Elena Iordache. Dosarul a pornit de la o sesizare din 2014 a Grupului pentru Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, catre Oficiul de combatere a spalarii banilor.

Potrivit surselor judiciare, Parchetul îsi bazeaza acuzaţiile pe declaraţii de martori, înscrisuri bancare si rapoarte ale Oficiului de combatere a spalarii banilor.

UPDATE 10.04: Traian Basescu a anuntat pe contul sau de Facebook ca a primit de la Parchetul General instiintarea ca este suspect pentru spalare de bani: "Printr-o adresă a PICCJ am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziţia unui teren şi a unei case în anii 2000 şi respectiv 2002, urmare a unei reclamaţii făcută de domnul Ciuvică. Pentru corectă informare aduc la cunoştinţă că în acelaşi dosar, prin REZOLUŢIA din 25 iunie 2012 a PICCJ s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Acest dosar a fost redeschis în 2015 la solicitarea PICCJ. Pentru moment nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat mă voi prezenta în faţa procurorului de caz".