Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) a admis marti, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor cuprinse intr-un articol din Legea 360/2002 privind Statutul politistului, scrie Agerpres.

Plenul CCR a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 78 alin. (1), care prevede ca "procedura si cazurile de modificare si/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale politistului se stabilesc prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor".

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului sunt neconstitutionale. Curtea a constatat ca dispozitiile (...) contravin art.73 alin. (3) lit. j) din Constitutie, deoarece procedura si cazurile de modificare si/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale politistului tin de statutul politistului si trebuie reglementate prin lege organica, respectiv prin Legea nr. 360/ 2002 privind Statutul politistului", se precizeaza intr-un comunicat al CCR transmis marti.

Curtea a mai constatat incalcarea prevederilor constitutionale ale art. 1 alin. (4) referitor la principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, precum si art. 1 alin. (5), intrucat dispozitiile din Statutul politistului "deleaga reglementarea acestor aspecte esentiale ministrului de resort care este abilitat sa adopte ordine".

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat CCR, respectiv Tribunalului Bucuresti - Sectia a II-a contencios administrativ si fiscal.