In opinia a 50,3% dintre romani aderarea la Uniunea Europeana a adus mai degraba avantaje, in timp ce 31,2% sunt de parerea contrarie, 18,4% fiind non-raspunsuri, arata Barometrul Inscop realizat la comanda Adevarul.

Sondaj: Cine a beneficiat de aderarea Romaniei la UEFoto: INSCOP

Faptul ca majoritatea respondentilor apreciaza ca integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana a adus beneficii Romaniei reprezinta reprezinta o baza semnificativa de sustinere a proiectului european.

Totusi, acest procent este mai mic in comparatie cu cercetarile anterioare (65,6% dintre romani apreciau in mai 2015 ca integrarea a adus mai degraba avantaje), semn ca obligatiile pe care Romania trebuie sa si le asume in raport cu UE, precum cotele de refugiati impuse de Comisia Europeana, i-au determinat pe unii dintre romani sa reevalueze beneficiile aderarii la UE, apreciaza Inscop.

Opiniile romanilor privind beneficiarii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana sunt impartite:

- 33,7% din populatie considera ca atat Romania cat si celelalte state membre ale Uniunii Europene au avut de castigat de pe urma aderarii tarii noastre la spatiul comunitar.

- 29,9% dintre respondenti apreciaza ca aderarea a adus beneficii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

- 13% dintre romani sunt de parere ca Romania a avut cel mai mult de beneficiat de pe urma aderarii la UE, in timp ce 9,9% considera ca nimeni nu a avut de castigat. Procentul non-raspunsurilor este de 13,5%.

Pe de alta parte, potrivit unuiEurobarometrucu date din septembrie 2015, 64% dintre romani considera ca, in general, statutul de membra UE este un lucru bun pentru Romania. In septembrie-octombrie 2007 procentul era de 71%.

De asemenea, in septembrie anul trecut, 64% dintre romani apreciau ca Romania a beneficiat de apartenenta la UE.

Interesant de mentionat din acest Eurobarometru este ca din toamna anului 2007 si pana in cea din 2015, procentul romanilor care au o imagine pozitiva fata de Parlamentul European s-a prabusit de la 63% la 36%.

Cu toate acestea, procentul celor care ar vrea ca Parlamentul Europena sa aiba un rol mai semnificativ a urcat de la 55% la 62% in perioada 2007-2015.

Potrivit Eurobarometrului citat, principalul motiv pentru care tara noastra a beneficiat din calitatea de membru UE este ca a oferit noi oportunitati de munca (48%)