Derularea procedurilor de numire pentru functiile de conducere din cadrul parchetelor, dezbaterile parlamentare cu privire la amendamentele privind codurile penale, precum si initiativele pentru punerea in acord a legislatiei penale si procesual penale cu deciziile Curtii Constitutionale au fost subiecte abordate in cadrul intalnirilor de la Ministerul Justitiei dintre expertii Comisiei Europene si oficiali romani, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MJ transmis vineri Agerpres, o delegatie a Comisiei Europene a efectuat, de miercuri pana vineri, o misiune de evaluare in Romania, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Pe parcursul celor 3 zile, experti din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, Directiei Generale Justitie si Directiei Generale Afaceri interne s-au intalnit cu reprezentanti ai institutiilor din cadrul sistemului judiciar romanesc, ai Parlamentului, ai Curtii Constitutionale si ai Agentiei Nationale de Integritate.

"In cadrul intalnirilor, ce au avut loc la Ministerul Justitiei, au fost abordate teme de actualitate pentru buna functionare a sistemului judiciar, intre care: evolutiile din ultimele luni in domeniul justitiei, derularea procedurilor de numire pentru functiile de conducere din cadrul parchetelor, agenda legislativa - dezbaterile parlamentare cu privire la amendamentele privind codurile penale, precum si initiativele pentru punerea in acord a legislatiei penale si procesual penale cu deciziile Curtii Constitutionale. Discutiile au vizat, de asemenea, Planul de Actiune pentru dezvoltarea sistemului judiciar, aprobat de Guvern in data de 13 aprilie", se arata in comunicatul MJ.

In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, in cadrul intalnirilor la Ministerul Justitiei s-a discutat despre noua Strategie Nationala Anticoruptie, ce va fi finalizata in primul semestru al acestui an, precum si modul in care aceasta se coreleaza cu politicile guvernamentale privind reforma functiei publice, transparenta institutionala, buna guvernare si achizitiile publice. De asemenea, s-a discutat despre calendarul si masurile avute in vedere de Guvern pentru operationalizarea Agentiei Nationale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate.

Potrivit MJ misiunea delegatiei CE se inscrie in "cadrul exercitiului anual de dialog cu Comisia Europeana fixat de Mecanismul de Cooperare si Verificare".