Echipa Romaniei a obtinut cinci medalii de argint si trei medalii de bronz la Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete 2016. Echipele Romaniei s-au clasat pe locurile 10 - 11.

Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete 2016Foto: Egmo.org

Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete (European Girls' Mathematical Olympiad - EGMO), ajunsa la editia a cincea, s-a desfasurat in perioada 10 - 16 aprilie 2016, la Busteni, judetul Prahova. A fost organizata de Societatea de Stiinte Matematice din Romania (SSMR), in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Primaria Busteni si Inspectoratul Scolar Judetean Prahova.

In acest an, competitia a reunit 143 de fete, din 38 de tari, din Europa si celelalte continente.

Romania a participat in concurs cu doua echipe, formate din cate 4 fete. Toate fetele din echipele Romaniei au obtinut medalii:

  • Medalii de argint: Ioana Alexandra Teodorescu, Raluca Cobzaru, Clara Maria Dima, Lenca Iarina Cuturela si Doina Chiroiu.
  • Medalii de bronz:  Andreea Dima, Ramona Deaconu si Ana Maria Radu.

Lotul a fost insotit de Maria Romina Ivan, fost olimpic international, Hajnalka Csapό, profesor la Colegiul Marton Aron din Miercurea Ciuc si Sena Azis, profesor la Scoala Gimnaziala 56 din Bucuresti.

Clasamentul oficial al competitiei a fost dominat de Federatia Rusa, Statele Unite ale Americii si Bulgaria. Echipele Romaniei s-au clasat pe locurile 10 - 11.

Programul competitiei a constat in doua probe de concurs care s-au desfasurat pe data de 12, respectiv 13 aprilie si au avut o durata de 4 ore si jumatate fiecare.

Pe langa probele de concurs, participantii au vizitat Castelul Cantacuzino din Busteni si Castelul Peles din Sinaia si s-au bucurat de excursii la Cascada Urlatoarea si Manastirea Caraiman. Muzica s-a alaturat matematicii, participantii delectandu-se cu un Recital cameral de violoncel si pian, interpretat de Maria Izabela Ghergu si Teodora Tepes si un Recital de pian, in interpretarea Anei Antonia Tudose la Centrul Cultural din Busteni.

De asemenea, participantii au asistat la doua conferinte sustinute de catre Viviana Ene, Prof. Dr. la Universitatea Ovidius din Constanta si Ana Caraiani, Profesor la Universitatea Princeton si fosta medaliata cu aur la Olimpiada Internationala de Matematica din 2012 si 2013.

Subiectele din prima zi de olimpiada:

Subiecte 1 Olimpiada Europeana de Matematica Pentru Fete 2016

Subiectele din a doua zi de olimpiada:

Subiecte 2 Olimpiada Europeana de Matematica Pentru Fete 2016