Consiliul Tineretului, Alianta Organizatiilor Studentesti si Consiliul Elevilor anunta ca nu vor participa la forme de reprezentare a tinerilor organizate de catre stat

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 14 aprilie 2016, 22:02 Actualitate | Esenţial


Adunarea Generala a Consiliului Tineretului din Romania a decis, ca urmare a recentelor lluari de pozitie ale Ministerului Tineretului si Sportului, sa se opuna organizarii procesului de "organizare" a sectorului neguvernamental de tineret de catre stat si a adoptat urmatoarea rezolutie, anunta CTR intr-un comunicat de presa. Tinerii solicita abrogarea legilor care prevad infiintarea unui Consiliul National al Tineretului din Romania (CNTR), se opun infiintarii de structuri de reprezentare a tinerilor de catre stat si anunta ca nu vor participa "la niciun proces care isi propune aceasta finalitate si, implicit, controlarea miscarii de tineret."

Rezolutia CTR: "Consiliul Tineretului din Romania solicita abrogarea legii 351/2006 si a dispozitiilor corespunzatoare din legea 350/2006, se opune infiintarii de structuri de reprezentare a tinerilor de catre stat si nu va participa la niciun proces care isi propune aceasta finalitate si, implicit, controlarea miscarii de tineret."

Rezolutia este semnata de Consiliul Tineretului din Romania, singurul membru din tara al Forumului European al Tineretului si al Organizatiei Mondiale a Tineretului, de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, singurul membru din tara al Organizatiei Europene a Studentilor (European Students' Union), de Consiliul National al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor din toata tara, membra a Uniunii Consiliilor Elevilor din Europa (Organising Bureau of School Student Unions), precum si de alte structuri de si pentru tineret nationale, judetene sau afiliate international.

Pe de alta parte, CNE arata ca sustinr dezvoltarea de mecanisme de consultare a tinerilor pe langa autoritatile centrale si locale, mai exact consilii consultative la care pot participa toate structurile interesate. "Aceste structuri consultative ar trebui sa reflecte in concluziile lor diversitatea punctelor de vedere exprimate in intalniri. Structura sprijina, de asemenea, dezvoltarea de mecanisme de recunoastere a structurilor reprezentative ale tinerilor, existente sau infiintate in prin decizia structurilor de tineret, recunoastere bazata pe criterii transparente si in in functie de care sa fie acordate anumite facilitati, daca se doreste acest lucru".

Legea 351/2006 privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului National al Tineretului din Romania (CNTR) a fost adoptata la scurt timp dupa ce Consiliul Tineretului din Romania (CTR) a dobandit personalitatea juridica in mod autonom, in baza OG 26/2000 (legea asociatiilor si fundatiilor), avand acelasi scop, dar o structura impusa a membrilor si a conducerii. CNTR nu a functionat niciodata. CTR si-a dezvoltat in timp activitatea si capacitatea de reprezentare a tinerilor si a organizatiilor de si pentru tineret si a dobandit recunoastere internationala ca membru cu drepturi depline al Forumului European al Tineretului si al Organizatiei Mondiale a Tineretului, calitate acordata in urma unor evaluari consistente din partea acestor structuri, arata CTR intr-un comunicat de presa.

"Faptul ca vocea organizatiilor de tineret independente politic se aude din ce in ce mai tare in spatiul public in ultimii ani deranjeaza oameni si structuri importante, care cauta tot timpul modalitati de a ne face mai putin relevanti, mai putin vocali, mai putin independenti. Nu ne speriem atat de usor si anuntam public, clar si raspicat, ca nu vom participa in structuri de reprezentare organizate de catre stat, chiar daca asta va insemna ca presiunile care se fac periodic asupra noastra vor creste din nou", a declarat presedintele CTR, Mihai Dragos.

"Consideram ca trebuie sa existe o delimitare clara intre stat si societate civila. Sunt doua componente diferite ale democratiei, fiecare cu rolul ei bine stabilit. Intre Guvern, Parlament si structurile de reprezentare ale diverselor categorii sociale trebuie sa existe relatii de colaborare, consultare, parteneriat, sprijin, comunicare, dar in niciun caz relatii de subordonare. Nu poate sa decida guvernul sau parlamentul cum sa fie organizati si reprezentati tinerii. Acest gen de decizii trebuie sa ramana exclusiv la tineri si la organizatiile non-guvernamentale. Astfel, consideram ca infiintarea unui Consiliu National al Tineretului din Romania prin lege un act total nelegitim, nedemocratic si nereprezentativ pentru interesele tinerilor din Romania", a aratat si presedinte ANOSR, Vlad Chereches.

"Unul dintre mecanismele care produc vicii profunde in cadrul societatii este legitimarea actiunilor puterii prin crearea de organisme-satelit ale politicului care sa aiba rolul de a mima consultarea cu adevaratele organisme reprezentative ale tinerilor si astfel de a evita confruntarea cu interesele reale ale tinerilor, pe care, prin CNTR, le-ar putea eluda. Situatia ar fi fost conjunctural acceptabila daca in Romania nu ar fi existat structuri care sa isi asume si sa reuseasca sa reprezinte tinerii, drepturile si interesele lor, sa aduca problemele tinerilor in atentia guvernantilor si a opiniei publice, ceea ce nu e cazul. Momentan, ipoteticul CNTR nu ar face decat sa impuna o asa-zisa voce reprezentativa a tinerilor, structurata dupa interese straine de cele ale miscarii de tineret", a afirmat Horia Onita, presedinte CNE.

"Speram ca MTS sa isi pastreze propunerea initiala, aceea de a abroga Legea 351/2006 si facem apel la Prim-ministrul Dacian Ciolos sa se asigure ca Guvernul sau se preocupa eventual de consultarea structurilor societatii civile si crearea de conditii pentru dezvoltarea acestora si nu de 'organizarea; si constituirea lor propriu-zisa", a mai aratat presedintele CTR.

Rezolutia cu textul:
"Consiliul Tineretului din Romania solicita abrogarea legii 351/2006 si a dispozitiilor corespunzatoare din legea 350/2006, se opune infiintarii de structuri de reprezentare a tinerilor de catre stat si nu va participa la niciun proces care isi propune aceasta finalitate si, implicit, controlarea miscarii de tineret."

Semnatari initiali:
Consiliul Tineretului din Romania
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania
Consiliul National al Elevilor
Conventia Nationala a Fundatiilor pentru Tineret
Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti
Federatia Share Cluj Napoca
Organizatiile neguvernamentale de tineret din Constanta: AEC, LSUMC, LSUOC, ELSA Constanta
Fundatia Judeteana pentru Tineret Dambovita
Federatia Organizatiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramures
Fundatia pentru Tineret Mehedinti
Fundatia Judeteana pentru Tineret Olt
Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis
Fundatia Judeteana pentru Tineret Vancea
Asociatia Kelsen
AEGEE Bucuresti
Asociatia Student Sport

Consiliul Tineretului din Romania este persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial si reuneste 17 structuri federative cu o retea de peste 250 de organizatii de si pentru tineret din tara, fiind singura structura din Romania afiliata la Forumul European al Tineretului (European Youth Forum) si Organizatia Mondiala a Tineretului (World Assembly of Youth). Presedintele CTR este membru desemnat in Consiliul Economic si Social al Romaniei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1201 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  bravo lor! (Joi, 14 aprilie 2016, 22:28)

  Codruta N [utilizator]

  O pozitie FOARTE sanatoasa!!
  Pe de alta parte, nu inteleg cum s-a ajuns aici - din cate am vazut, au participat la consultari. s-a "rupt firul" pe undeva?

  Cat despre "Fundatiile pentru Tineret"... hmmm... nici cu ele nu-i foarte in regula, ca SI ele au fost infiintate "de stat" - ba chiar au primit si patrimoniu "de la stat", in special diverse cladiri si echipamente, cam de pe structurile fostelor organizatii UTC ;)
  Ma rog... dat fiind ca au trecut de atunci vreo 25 ani, poate s-au "spalat" si acum or fi functionand chiar "pe bune" ;)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by