Un grup de initiativa format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie - Andreea Marin, Virgil Iantu si Tili Niculae -, parlamentari, specialisti psihologi si asociatii de parinti, cu sustinerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, au lansat joi o campanie in urma careia isi doresc sa schimbe relatia dintre copiii si parintii din Romania. Specialistii atrag atentia ca macar o ora de calitate pe zi petrecuta cu copiii ar putea preveni tulburarile comportamentale din ce in ce mai raspandite in randul celor mici, anunta ItsyBitsyFM.

Studiu: Timp in familieFoto: Itsy Bitsy

Grupul de initiativa anunta planul de actiune pe 2016, ce include publicarea "primului decalog pentru parintele modern" si continuarea demersurilor ca 1 Iunie sa devina zi libera la nivel national. Romanii care sustin initiativa sunt chemati sa se alature pe pagina de Facebook 1 iunie zi libera.

Campania va cuprinde:

  • Actiuni de informare a parintilor pentru a constientiza importanta dedicarii a minimum o ora pe zi de calitate cu copiii, fara tehnologie si cu 100% prezenta in relatie - prin canalele proprii, evenimente speciale si intalniri cu acestia.
  • Actiuni dedicate copiilor, in care cei mici vor avea posibilitatea sa isi faca vocea auzita si sa-si provoace parintii sa fie 100% prezenti in relatia lor.
  • Dezbateri cu factorii de decizie si mese rotunde care sa identifice solutii pentru a raspunde la aceasta problema si sa castige sustinatori.
  • Organizatorii militeaza, de asemenea, ca de ziua lor aniversara, copiii sa o petreaca impreuna cu parintii, ziua de 1 Iunie devenind astfel Ziua Copilului cu Parintii.

"In timp ce multe organizatii atrag atentia asupra categoriilor sociale defavorizate, Itsy Bitsy FM trage un semnal de alarma cu privire la pericolul care ii paste pe copiii care provin din familii normale. Venim sa le intindem o mana de ajutor parintilor, sa le spunem ca stim prin ce trec si ca exista solutii pentru a reface aceasta legatura de suflet cu copilul (...)", a declarat Nadia Tataru, Director General, Itsy Bitsy FM.

Statisticile scot la iveala problemele din familiile normale

Un nou studiu din 2016, realizat de Open I Research la solicitarea Itsy Bitsy FM, arata ca 6 din 10 copii simt nevoia sa petreaca mai mult timp cu parintii, desi doar 24% din parinti cred ca timpul petrecut cu cei mici e prea putin. Studiul arata ca, pe masura ce copilul creste, timpul petrecut cu parintii in timpul saptamanii si in weekend scade.

Portretul parintelui predispus sa nu acorde timpul de calitate necesar este cel mai adesea acela al unui om ocupat, mereu pe fuga, care petrece mult timp in compania tehologiei, desi se afla in aceeasi camera cu copilul. Adesea, recurge la compensarea absentei timpului de calitate prin cadouri. Majoritatea parintilor cu copii scolari cred ca temele si consumul de Internet impreuna cu copilul insemna timp de calitate, ceea ce, conform specialistilor, rareori este un timp in folosul copilului.

Primul decalog pentru parintele modern, ocupat

Pentru a ajuta parintii sa petreaca timp de calitate cu copiii, specialistii din grupul de initiativa publica primul decalog de solutii concrete pentru sanatatea emotionala a celor mici:

  • Petrece o ora de calitate pe zi impreuna cu copilul, fara tehnologie.
  • Ofera-i 100% din atentia ta copilului in aceasta ora.
  • Cere parerea copilului tau de macar 2 ori pe zi.
  • Ofera-i cel putin 1 incurajare pe zi.
  • Poarta minimum 3 conversatii pe zi cu copilul.
  • Timp de 30 de minute pe zi, implica-ti copilul in activitatile casnice.
  • Intreaba copilul macar 1 data pe zi cum se simte. Incurajeaza-l sa isi exprime emotiile.
  • Invata-ti copilul cel putin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind povesti si desene.
  • Invata 10 jocuri ale copilului tau.
  • Pregateste-ti bebelusul de mic: citeste-i, vorbeste-i, arata-i lumea din jur, chiar daca nu iti raspunde.

Specialistii voluntari implicati in acesta campanie de sprijin a parintilor sunt: Cristina Trepcea (psihoterapeut), Mirela Horumba (psihoterapeut), Bogdan Cezar Ion (doctor in psihologie), Diana Luana Frazzei (psihoterapeut) Ramona Oros (psihoterapeut), Carmen Anghelescu (psiholog clinician), Gaspar Gyorgy (psihoterapeut), Urania Cremene (Parenting Coach).

Demersurile legislative ca 1 Iunie sa devina zi nationala, libera, au fost sustinute de senatoarea Rozalia Biro si deputata Claudia Boghicevici, informeaza ItsyBitsy.