Parlamentul European adopta masuri antitero in UE: Companiile aeriene vor transmite autoritatilor datele de calatorie ale pasagerilor

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Joi, 14 aprilie 2016, 16:18 Actualitate | Esenţial


Datele de identificare a pasagerilor avioanelor, stocate de autoritati
Foto: Parlamentul European
Companiile aeriene vor fi obligate sa transmita autoritatilor nationale ale statelor Uniunii Europene datele de identificare a pasagerilor, intinerarul si alte date de calatorie pe zborurile extracomunitare, conform unei ppropuneri de directiva europeana adoptate, joi, de Parlamentul European.

Noua directiva privind datele din Registrul cu numele pasagerilor (PNR) in UE, creat pentru prevenirea, detectarea, investigarea si aducerea in justitie a infractiunilor teroriste si a celor deosebit de grave a fost aprobata de plenul de la Strasbourg cu 461 de voturi pentru la 179 si 9 abtineri.

Viitoarea directiva va obliga companiile aeriene sa dea autoritatilor nationale datele pasagerilor pentru toate zborurile din state terte catre UE si invers.


Click pentru a extinde


Am adoptat un nou instrument important pentru combaterea terorismului si traficantilor. Prin colectarea, distribuirea si analizarea informatiilor PNR, agentiile noastre de informatii pot observa modele de comportament suspicios care trebuie urmarite", a spus europarlamentrul britanic conservator Timothy Kirkhope, raportor pentru aceasta propunere de directiva.

Propunerea de directiva europeana a fost facuta de Comisia Europeana cu ani in urma, insa textul s-a lovit de opozitia celor care se temeau ca guvernele vor incalca viata privata a pasagerilor. Proiectul legislativ a fost, insa, repus pe tapet in urma atacurilor teroriste de la Paris din ianuarie 2015, asupra caricaturistilor de la revista de satira Charlie Hebdo si asupra unui magazin evreiesc.

"Au existat ingrijorari de inteles in privinta colectarii si pastrarii datelor personale, dar cred ca directiva stabileste masuri de protectie a datelor si dovedeste ca legea este pe masura riscului cu care ne confruntam", a dat asigurari raportorul.


Click pentru a extinde


Ce prevede propunere de directiva:
 • Statele membre vor crea "unitati pentru informatiile despre pasageri" (Passenger Information Unit - PIU) pentru a administra datele colectate de companiile aeriene. Aceste informatii vor putea fi pastrate cinci ani, dar dupa sase luni, datele vor fi "mascate", adica vor fi eliminate detaliile care ar putea duce la identificarea persoanelor (cum ar fi nume, adresa, date de contact), sustine Parlamentul European.
 • Unitatile (PIU) vor fi responsabile de colectarea, pastrarea si procesarea datelor PNR, de transferul lor catre autoritatile competente si de schimbul lor cu omologii din alte state membre si cu Europol. Directiva mentioneaza ca astfel de transferuri trebuie facute doar "de la caz la caz" si exclusiv pentru scopul de a "preveni, detecta, investiga sau aduce in justitie infractiuni teroriste sau alte infractiuni grave".
 • Directiva trebuie sa se aplice zborurilor din afara UE, dar statele membre ar putea sa o extinda si catre zborurile din UE, cu conditia sa notifice Comisia Europeana.
 • Statele UE pot alege sa colecteze si sa proceseze datele PNR de la agentii si operatori de turism (operatori economici), pentru ca ei administreaza si rezervarile de zboruri.

Elemente de siguranta pentru protectia datelor:
 • Unitatile nationale (PIU) vor fi obligate sa numeasca un ofiter pentru protectia datelor responsabil de monitorizarea procesarii datelor PNR si de implementarea masurilor asiguratorii.
 • Accesul la setul complet de date PNR, care permite utilizatorilor sa identifice imediat persoana respectiva, trebuie conferit doar in conditii foarte stricte si limitate, dupa perioada initiala de stocare.
 • Toate procesarile datelor PNR trebuie sa fie inregistrate si documentate.
 • Interzicerea explicita a procesarii datelor personale care arata rasa sau originea etnica a unei persoane, opiniile politice, religia sau credintele filosofice, apartenenta la sindicate, sanatatea, viata sau orientarea sexuala.

Comisia Europeana va trebui sa revizuiasca directiva PNR la doi ani dupa transpunerea in legislatiile nationale. O atentie deosebita trebuie acordata respectarii standardelor de protectie a datelor personale, necesitatii si proportionalitatii colectarii si procesarii datelor PNR pentru fiecare dintre obiectivele stabilite, duratei de retentie a datelor si "eficientei distributiei informatiei intre statele membre".

Dupa aprobarea Parlamentului, propunerea va trebui aprobata formal de Consiliul Uniunii Europene (ministri din statele membre). Dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispozitie doi ani pentru a o transpune in legislatiile nationale.


Citeste mai multe despre   
3734 vizualizari

 • +3 (13 voturi)    
  Bravo, ati invins (Joi, 14 aprilie 2016, 16:47)

  EMP [utilizator]

  Mai bine ati externaliza catre Google gestionarea informatiilor privind calatoriile, aia stiu deja cum sa le foloseasca cu maxima eficienta. In timpul astfel castigat Comisia si Parlamentul European ar putea sa se gandeasca la o solutie referitoare la milioanele de musulmani din orasele occidentale, fara loc de munca si fara perspective de integrare, traind din ajutoare sociale acordate fara discernamant,
  • +5 (5 voturi)    
   si nu numai! (Joi, 14 aprilie 2016, 17:50)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui EMP

   si noi avem romii (ca si bulgarii, ungurii, slovacii).

   Plus cei dusi prin toata UE.

   UE sa se gandeasca la TOTI neintegratii, nu doar musulmanii. Si sa conditioneze ajutoarele sociale de participarea la cursuri de limba, de cultura europeana, de educatie civica, sa dea examene, nu doar sa participe, apoi la cursuri de calificare, apoi sa ii medieze cu potentialii angajatori pt angajare.

   Daca e refuzat, atunci merita ajutor, ca nu e vina lui ca nu e angajat, dar sa presteze pt comunitate pt acesta.

   Refuza oricare din acest masuri dintr-un pachet integrat: se taie ajutorul social si intra sub supraveghere speciala. Are vreo tentativa infractionala/jihadista pt ca ramas fara venituri==> expulzarea ca indezirabil.

   Singurii care au o scuza sa nu munceasca sunt cei cu dizabilitati severe sau alte boli (psihice, fizice, etc). La restul, ar putea sa li se ceara inclusiv sa munceasca pt aceste ajutoare- sunt atatea lucuri de construit...

   Unde? gasim...de ex in Guyana Franceza, unde deporta Franta inainte pe toti exilatii :) tine de UE dar e departe, sa se arunce in aer printre serpi boa si caimani in Amazon, daca traiul civilizat din UE nu le mai place.

   Ce ziceti? Mda, stiu, suna cam dictatorial, dar...
 • -4 (8 voturi)    
  In sfarsit (Joi, 14 aprilie 2016, 17:02)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Un act de normalitate care sper ca va fi si pus in aplicare! Astept in Romania si dezanonimizarea cartelelor prepay!
 • 0 (4 voturi)    
  fara valoare (Joi, 14 aprilie 2016, 17:16)

  ValentinV [utilizator]

  Acum serios, la ce ajuta?
  Teroristii vor putea calatori cu masina, cu trenul, cu vaporul.. Bani aruncati de aiurea...Si cu tot sistemul lor, la cate milioane de pasageri zboara anual, tot va fi greu sa elimini riscul complet.
 • +1 (3 voturi)    
  Bravo, ai invins (Joi, 14 aprilie 2016, 17:18)

  midumi [utilizator]

  Orice s-ar decide, oricum, oricand, vei fi nemultumit si vei putea comenta!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version