Un proiect de lege, initiat de deputatul PNL Daniel Gheorghe, prevede ca disciplinei Istorie din ciclul gimnazial sa i se aloce un numar minim de doua ore pe saptamana, informeaza Agerpres. De asemenea, initiativa legislativa prevede ca, la clasele liceale a IX-a si a X-a, numarul de ore de Istorie sa fie tot de doua pe saptamana.

Potrivit proiectului de lege, studiului disciplinei Istorie, in ciclul gimnazial, i se aloca la nivelul tuturor unitatilor de invatamant publice si private un numar minim de doua ore pe saptamana.

Pentru clasele a XI-a si a XII-a profil uman, specializarea socio-uman si filologie, initiativa legislativa prevede cate patru ore pe saptamana, iar la profil real - matematica-informatica, matematica-fizica, stiinte ale naturii, profil tehnic si vocational - cate doua ore pe saptamana.

In expunerea de motive se arata ca reducerea orelor de Istorie din invatamantul gimnazial nu poate fi considerata o forma de modernizare, poate fi, in schimb, proba unei insuficiente intelegeri a rolului educatiei formale.

"Reducerea numarului de ore de Istorie din invatamantul gimnazial reprezinta o grava eroare de management educational si implica o serie de riscuri pe care niciun ministru nu are dreptul sa si le asume. In chestiuni ce tin de corecta raportare la valorile nationale si identitatea poporului roman - prin informatii insusite in cadrul orelor de Istorie a romanilor - niciun ministru nu poate aplica o reforma personala", se precizeaza in expunerea de motive.

Proiectul se afla in dezbatere publica la Camera Deputatilor, Senatul fiind for legislativ decizional in acest caz.

Amintim ca, potrivit noului plan cadru pentru pentru clasele V-VIII, care urmeaza sa fie pus in aplicare incepand cu anul scolar 2017-2018, se vor studia 2 ore de Istorie pe saptamana la clasa a V-a, in timp ce in urmatorii 3 ani de studiu se va studia cate o ora din aceasta materie pe saptamana.

La ora actuala, planul cadru pentru gimnaziu prevede 1-2 ore pe saptamana de Istorie pentru clasele a V-a pana la a VII-a inclusiv si 2 ore la clasa a VIII-a.