Directorul adjunct al Operei Nationale, Tiberiu Soare, a declarat marti, la ProTV, referindu-se la participarea mai multor balerini ai Operei Nationale Bucuresti, coordonati de Johan Kobborg, la o gala a baletului de la New York, ca acestia au afirmat ca deplasarea a avut drept scop strangerea de fonduri, ori "acei bani nu au intrat in niciun fel de evidenta a ONB", scrie Blog de Reporter. Organizatorii evenimentului au raspuns aratand ca, in baza acestei gale, baletul ONB a fost invitat la festivalul Fall for Dance din New York si ca se planifica organizarea unei noi Gale Caritabile de la sfarstul anului. Totodata, organizatorii precizeaza ca ei au acoperit toate cheltuielile si au suportat pierderile, adaugand ca s-au strans pana la aceasta data 3.000 de dolari din donatii si ca balerina Alina Cojocaru a acoperit o parte din cheltuieli din fonduri proprii.

"Ei spuneau ca merg acolo pentru a strange fonduri pentru urmatoarele premiere de balet. Inutil sa va spun ca acei bani nu au intrat in niciun fel de evidenta a ONB sau a Ministerului Culturii", a declarat Tiberiu Soare marti la ProTV, potrivit sursei citate.

Anca Gradinaru prezinta pe blogul sau raspunsul RA Entertainment, organizatorii evenimentului la care s-a referit actualul director adjunct al ONB.

Potrivit raspunsului, RA Entertainment au fost principalii organizatori ai Galei de Balet la New York, pentru balerinii romani - un proiect cu scop caritabil pentru balerinii romani din Corpul de Balet al Operei Nationale Romane (ONB), desfasurat in decembrie 2015.

"Aceasta prima aparitie a Companiei Nationale de Balet din Romania in SUA a avut un succes foarte mare si un impact pozitiv. Prestigiosul New York City Center a reactionat invitand Compania sa participe la Festivalul de Balet din octombrie 2016 iar Israelul intentiona, de asemenea, sa invite compania sa danseze in tara lor", scriu organizatorii.

RA Entertainment precizeaza ca, din cauza aspectelor ce tin de vize, prmovarea evenimentului a fost intarziata iar la final bugetul a depasit cu circa 90.000 de dolari suma estimata intial.

"Nu au fost stranse fonduri in timpul evenimentului, dar donatiile post-eveniment au ajuns in acest moment la 3.000 de dolari. In afara de plata pentru procedurile de viza de 3.955 dolari, Alina Cojocaru a contribuit personal pentru a atenua pierderile RA Entertainment cu suma de 2.970 dolari, dupa aplicarea comisioanelor de transfer bancar", arata organizatorii.

"RA Entertainment a acceptat aceasta mare pierdere financiara in speranta ca imensul succes si dedicarea Companiei de Balet vor continua multi ani de acum inainte. Trebuie sa notez, din nou, ca in baza acestei gale, compania de balet a ONB a fost invitata sa participe la festivalul Fall vor Dance care urmeaza sa aiba loc in curand la New York City Center si lucram de asemenea la planificarea unei noi gale de Caritate spre sfarsitul lui 2016", se arata in comunicat.

Raluca Gold-Fuchs, presedintele RA Entertainment, arata in finalul comunicatului ca este "extrem de mandra de Johan Kobborg si de standardele foarte inalte pe care le-a impus la ONB, care merita sa primeasca asemenea apreciere pentru dansatori si Romania".

News.ro precizeaza ca, intrebat daca este o problema financiara si daca Opera Bucuresti a alocat fonduri sau a pierdut bani prin aceasta participare, Tiberiu Soare a negat, invocand ca problema in aceast caz este ca balerinii nu au dansat, astfel, in beneficiul publicului romanesc.

"Am pomenit Gala printre alte nereguli. Trebuia sa existe o evidenta clara a destinatiei activitatii artistice a baletului Operei Nationale Bucuresti, atata vreme cat dansii nu erau in timpul lor liber, erau platiti aici, la Bucuresti. Acea activitate nu a fost in beneficiul publicului romanesc, asa cum sunt ei platati cu salariul, ci in beneficiul altui public si trebuie sa stim ce s-a intamplat acolo. Nu poti sa iei o companie de balet si sa te duci unde vrei cu ea", a afirmat Tiberiu Soare.

Vezi pe Blog de Reporter raspunsul integral al companiei organizatoare