​Coruptia, atacurile indreptate impotriva presei de catre politicieni si moguli media cu probleme in justitie, discriminarea romilor si raul tratament aplicat detinutilor sunt problemele carora Departamentul de Stat al SUA le dedica cele mai multe randuri in ultimul sau raport anual privind drepturile omului in Romania. Raportul mentioneaza, intre altele, insultele, atacurile sau amenintarile pe care le-au lansat la adresa media independente (inclusiv HotNews.ro) politicieni precum fostul premier Victor Ponta si media controlate de Dan Voiculescu si Sebastian Ghita.

Printre principalele problemele legate de drepturile omului in Romania, potrivit Raportului pe 2015:

  • raul tratament aplicat de politie si jandarmerie detinutilor si romilor
  • coruptia guvernamentala
  • discriminarea romilor
  • conditiile de viata din inchisoare
  • incercarile continue ale unor politicieni de a compromite independenta Justitiei
  • amenintarile personale si profesionale impotriva unor jurnalisti

Raportul noteaza ca autoritatile au respectat, in general, libertatea de expresie si libertatea presei, iar media au fost libere sa-si exprime o gama larga de opinii. Dar acelasi document noteaza ca politicieni sau persoane cu legaturi in mediul politic fie detin, fie controleaza indirect numeroase media, care reflecta frecvent punctele de vedere ale proprietarilor si se supun intereselor acestora.

In acest context, Raportul face referire directa la media controlate de Dan Voiculescu, "fondatorul Partidului Conservator, care (in 2015 - n.red.) s-a aflat la inchisoare pentru coruptie si a fost cercetat pentru santaj", precum si de Sebastian Ghita, "fost membru PSD anchetat pentru coruptie". "Aceste media au atacat in mod repetat jurnalisti care au relatat despre afacerile lor si despre activitatile guvernului impotriva lor. Cei doi politicieni detin posturi TV si radio ce au gazduit cele mai multe talk show-uri in care au fost prezenti membri ai coalitiei guvernamentale", arata raportul.

Documentul mentioneaza, intre altele:

  • Atacuri ale lui Mircea Badea, pe Facebook si la Antena 3 (la TV, impreuna cu Mihai Gadea), la adresa jurnalistilor Silviu Sergiu si Stelian Negrea. Raportul mentioneaza ca Negrea si sotia sa au depus plangeri la CNA si CNCD, dar in timpul anului niciunul dintre cele doua foruri nu au luat o decizie in cazul lor
  • Insultele si calomniile indreptate de fostul premier Victor Ponta si de fostul sau purtator de cuvant Mirel Palada impotriva multor media: insultele lui Palada la adresa HotNews.ro, Realitatea TV, Gandul.info si Nasul TV pentru ca au relatat o gafa a ministrului Culturii; insultele repetate si acuzele fara dovezi indreptate de Victor Ponta la adresa mai multor media, inclusiv acuza ca jurnalisti de la Ziare.com, HotNews.ro, Gandul.info si Romania libera ar face parte din serviciile de informatii, ar fi platiti cu "bani murdari" sau ar fi evazionisti.
  • Dezvaluirile fostului presedinte TVR Stelian Tanase ca fostul vicepremier Gabriel Oprea l-ar fi presat sa cenzureze stirile Televiziunii publice in legatura cu acuzatiile de plagiat aduse oficialului.

In privinta coruptiei, raportul apreciaza ca nivelul acesteia se mentine ridicat la nivelul autoritatilor, dar este mentionata activitatea intensa a DNA. Pe de alta parte, raportul noteaza lipsa de consecventa in verdictele din dosarele de coruptie, ele fiind mult diferite in dosare referitoare la incalcari similare ale legii.

Pe aceeasi tema, raportul Departamentului de Stat al SUA arata ca imunitatea de care beneficiaza oficiali care detin si functia de parlamentar a blocat, adesea, anchetele. Iar dupa ce relateaza pe larg situatia in cazul Colectiv, ce a dus la masive proteste de strada si la demisia premierului Ponta si a altor autoritati, raportul scrie:

  • "conflictele de interese, lipsa de respect pentru standarde de conduita etica, lipsa de probitate in functia publica au ramas, in general, probleme in toate domeniile autoritatii publice. Coruptia in achizitiile publice a fost in continuare larg raspandita. Mita e comuna in sectorul public, in special in domeniul sanatatii. Unele agentii executive au aplicat lent sanctiuni, iar corpurile de control ale acestor agentii au fost in general inactive".