Opera Nationala Bucuresti a anuntat intr-un comunicat de presa ca Gala Internationala a Dansului, eveniment programat sa aiba loc in data de 28 aprilie, de la ora 19:00, se anuleaza. ONB nu a prezcizat motivele anularii spectacolului, dar, potrivit informatiilor HotNews.ro, sase dintre dansatorii corpului de balet si-au dat demisia in urma scandalului de zilele acestea declansat de numirea unei noi conduceri interimare, iar in aceste conditii spectacolul nu se poate desfasura.

Opera Nationala BucurestiFoto: Ministerul Culturii

ONB ii informeaza pe spectatorii care au achizitionat bilete de la Casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti ca sunt asteptati la sediu incepand cu data de 15 aprilie 2016 pentru a recupera contravaloarea acestora. Spectatorilor care au achizitionat biletele online le va fi restituita integral contravaloarea biletelor in contul din care a fost facuta plata.

Reamintim ca directorul artistic Johann Kobborg a fost inlaturat de la Opera in urma unui blitk-krieg al directorului Tiberiu Soare, sub privirile ingaduitoare al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Ulterior, balerina Alina Cojocaru si alti balerini straini au fost huiduiti de angajati romani ai Operei, care au strigat "Afara cu strainii din tara!".

Protestul de marti seara a avut loc dupa ce Kobborg, numit coordonator al baletului operei in 2013, a demisionat marti, in urma unui conflict cu dirijorul Tiberiu Soare, care este din 4 aprilie director interimar al Operei Nationale Bucuresti.

Un grup de angajati ai Operei Nationale, prezenti la protestul de marti, au reclamat faptul ca majoritatea dansatorilor cu care colaboreaza Johan Kobborg sunt straini, iar acestia sunt platiti cu salarii mult mai mari decat artistii autohtoni.

Contestatarii lui Johan Kobborg, actuali dar si fosti angajati ai Operei, s-au plans inclusiv faptul ca atat Kobborg, cat si balerinii straini vorbesc in limba engleza.

Balerinul si coregraful danez Johan Kobborg a cerut in mod oficial marti incetarea contractului de munca si a celorlalte contracte incheiate cu Opera Nationala Bucuresti.

Intr-un comunicat de miercuri, Opera Nationala Bucuresti a precizat ca "se disociaza ferm de orice manifestare care depaseste cadrul bunului simt si al respectului cuvenit permanent, regretand profund modalitatea in care cateva persoane au ales sa isi exprime punctul de vedere".