Elvetia va elimina, de la 1 iunie 2016, toate restrictiile pe piata muncii impuse cetatenilor romani si bulgari, masurile de limitare a imigratiei putand fi reintroduse doar in cazul in care va exista un aflux de imigranti din cele doua tari, anunta Mediafax.

Elvetia va elimina, de la 1 iunie 2016, toate restrictiile pe piata muncii impuse cetatenilor romani si bulgari, masurile de limitare a imigratiei putand fi reintroduse doar in cazul in care va exista un aflux de imigranti din cele doua tari.

Guvernul Elvetiei a adoptat miercuri o ordonanta care prevede accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari de la 1 iunie 2016.

Elvetia prelungise, in 2009 si 2014, masurile restrictive pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari.

Perioada tranzitorie de mentinere a restrictiilor pe piata muncii expira pe 31 mai 2016 si nu va fi prelungita.

"In cazul in care imigratia din Romania si Bulgaria va depasi cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel tarziu pe 1 iunie 2018, Consiliul Federal va putea introduce noi restrictii pe piata interna a muncii, valabile pana pe 31 mai 2019", precizeaza Guvernul de la Berna.

In momentul de fata, numarul imigrantilor romani si bulgari din Elvetia este destul de mic.

In momentul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, Elvetia a introdus restrictii privind accesul cetatenilor celor doua state pe piata muncii. Elvetia nu este membra a Uniunii Europene, dar face parte din Zona Economica Europeana si din Spatiul european de libera circulatie Schengen.