Europarlamentarul roman Sorin Moisa a declarat ca va renunta miercuri la pozitia de raportor din umbra al grupului europarlamentar al socialistilor si democratilor (S&D) din Parlamentul European privind acordul de liber schimb Uniunea Europeana - Canada, in conditiile in care tara nord-americana refuza sa relaxeze regimul de vize pentru cetatenii romani si bulgari, iar Comisia Europeana evita sa intervina in aceasta chestiune. Astfel, leadershipul canadian adept al acordului pierde un aliat-cheie in ceea ce priveste ratificarea intelegerii transatlantice in legislativul comunitar - comenteaza presa din Canada. Intr-o declaratie acordata HotNews, Moisa acuza de aroganta guvernul canadian de centru-stanga Trudeau, in chestiunea vizelor pentru romani.

Acordul Canada - UE si vizele pentru romaniFoto: Bing Maps

Postul de televiziune din Canada CBC trateaza pe larg decizia de marti a Comisiei Europene de a pasa la Parlamentul European si la statele membre UE masurile privind lipsa de reciprocitate in chestiunea vizelor pe relatia Canada - Uniunea Europeana.

Comisia Europeana a invitat, marti, Parlamentul European si statele membre UE sa decida , pana pe 12 iulie, daca vor impune sau nu un regim de vize cetatenilor americani si canadieni care vor sa intre pe teritoriul Uniunii Europene, dupa cum a relatat si HotNews.

Executivul comunitar avea marti termen sa reactioneze ca urmare a faptului ca SUA si Canada impun un regim strict de vize cetatenilor din Romania, Bulgaria si alte state membre UE, in conditiile in care cetatenii americani si canadeni se bucura de libera circulatie in Uniunea Europeana. Comisia a constatat astfel lipsa de reciprocitate in privinta vizelor, in conditiile in care un regulament european prevede introducerea regimului de vize pentru cetatenii statelor terte, in astfel de cazuri.

"Esecul Canadei de a rezolva problema vizelor a costat-o un aliat-cheie in efortul sau de a ratifica Acordul comercial cuprinzator Canada-UE (CETA)" - comenteaza postul canadian CBC.

"Sorin Moisa, un europarlamentar din Romania, a muncit din greu in favoarea acordului, ca raportor CETA din partea grupului S&D. El a activat in Comisia europarlamentara pentru comert international, iar voturile partidului sau sunt considerate a fi cheie pentru alinierea unei majoritati necesare ratificarii" - mai arata presa canadiana.

Moisa a declarat penru reteaua CBC News ca a fost dezamagit de decizia Comisiei Europene de a amana adoptarea unei pozitii pana pe 12 iulie.

"Au evitat masuri legale, dar au ridicat mizele politice", a spus Moisa.

Europarlamentarul roman a subliniat ca e nevoie ca cetatenii din toate statele UE sa poata calatori fara vize in Canada pentru ca acestia sa poata "beneficia pe deplin de noile oportunitati economice si comerciale, care vor fi create intre Canada si UE", prin viitorul acord".

Potrivit postului TV canadian, Moisa a spus ca va demisiona, cu regret, din pozitia de raportor S&D pe CETA, ca urmare a "comportamentului dezamagitor si nedrept al Canadei privind vizele".

Sorin Moisa ataca dur guvernul canadian Trudeau: Romanii nu sunt un pericol si trebuie respectati

Sorin Moisa

Sorin Moisa

Foto: Hotnews

Europarlamentarul Sorin Moisa (PSD / S&D) a aruncat miercuri reprosuri dure guvernului liberal al Canadei, condus de Justin Trudeau, aflat pe aceeasi parte a esichierului ideologic, centru-stanga.

Contactat de HotNews, Moisa acuza de aroganta guvernul canadian si ii atrage atentia ca Romania este a saptea tara a Uniunii Europene, ca populatie, si trebuie respectata.

"Aroganta in loc de solutie, pentru motive absurde, in chestiunea vizelor pentru romani: romanii fara vize ar fi un pericol pentru politica de imigratie a guvernului Trudeau, care trebuie sa fie fara pata, pentru ca altfel si-ar putea pierde sprijinul social. (...) Atunci a devenit imposibil pentru mine, moral si politic, sa continui sa lucrez ca raportor CETA pt S&D. Loialitatea si rezonabilitatea nu trebuie confundate cu slabiciunea sau prostia.

Romania este a saptea tara a Europei, intr-o lume unde nimeni nu-i perfect, si trebuie respectata. Compatriotii mei nu sunt un pericol pentru nicio tara de pe lumea asta. Nu mai putem fi eterna exceptie, pentru tot felul de motive, de la normalitatea unui tratament civilizat oriunde in lume. Daca un roman greseste undeva, inclusiv in Canada, lui trebuie sa i se aplice legea, nu aruncata o plasa de prejudecati peste intreaga natiune" - a declarat, pentru HotNews, fostul raportor din umbra asupra acordului UE-Canada.

Europarlamentarul PSD a mai criticat si faptul ca guvernul de la Ottawa restrictioneaza accesul in Canada pentru turistii romani, in conditiile in care "zeci de mii de migranti sirieni" au primit acces permanent.

"In conditiile in care au adus, foarte generos, foarte bine, zeci de mii de sirieni, definitiv, in Canada, pentru noi ni s-au multiplicat brusc conditiile de eliminare a vizelor ca turisti" - mai comenteaza Moisa.

Sorin Moisa, care inainte de a deveni europarlamentar a lucrat in cadrul Comisiei Europene, ca sef de cabinet al comisarului europen pe agricultura Dacian Ciolos, pe atunci, s-a declarat afectat de decizia da a renuna la pozitia de raportor din umbra al S&D asupra acordului de liber schimb UE-Canada.

"Este o decizie luata dupa multa tortura sufleteasca si intelectuala, eu fiind un atlanticist feroce, crescut cu Vocea Americii. Si CETA e intr-adevar si <> meu, inca de la Comisia Europeana. Si tocmai ca am lucrat excelent cu Guvernul Trudeau pentru a salva CETA in Parlamentul European. Si am reusit sa avem o varianta mult imbunatatita pe 29 februarie. Ei, si dupa toate astea?..." - spune Moisa, in declaratia acordata HotNews.