Calin Popescu Tariceanu vrea doua comisii parlamentare pentru controlul serviciilor secrete, in loc de una singura - asa cum e in prezent. Presedintele ALDE a spus ca aceasta a fost una dintre temele de discutii cu presedintele Klaus Iohannis in cadrul dezbaterilor de astazi privind legile sigurantei.

"Este preferabil sa avem doua comisii in loc de una singura. Conditia esentiala este cu cine este mobilata comisia, sa aiba si cunostinte in domeniu si sa nu aiba vulnerailitati", a declarat Tariceanu.

El a mai spus si ca serviciile secrete ar trebui sa fie obligate sa dezvlauie toate operatiunile in fata membrilor acestor comisii parlamentare, dand exemplul Italiei, unde doar operatiunile in curs sunt secrete. "In Italia nu exista ca serviciile sa se prevaleze de secretul profesional, trebuie sa devoaleze tot, in afara de anchetele aflate in derulare".

In schimb, presedintele UNPR Valeriu Steriu, a declarat tot miercuri, dupa consultarile de la Cotroceni ca la nivel parlamentar este, "probabil", nevoie de o singura comisie "puternica si foarte bine pusa la punct" pentru controlul serviciilor de informatii.

"Este nevoie de o modernizare la acest nivel. Avem o activitate la nivelul acestei comisii de control a SRI, as putea spune o parte din Comisia de aparare care se ocupa si de ceea ce inseamna SIE. E probabil nevoie de o singura comisie puternica si foarte bine pusa la punct, care sa poata, intr-adevar, sa asigure transparenta (...) serviciilor de informatii", a afirmat Steriu, citat de Agerpres.

Si liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat miercuri ca ar fi mai bine, "poate", sa existe o comisie unica de control parlamentar asupra serviciilor de informatii.

Intrebat daca ar trebui sa exista un control parlamentar mai eficient al serviciilor de informatii, el a aratat ca pe acest subiect sunt "foarte multe propuneri diferite".

"Noi am fi de acord cu o asemenea formula. De fapt, am fi de acord si cu o formula mai simplificata, pentru ca avem in momentul de fata trei comisii care se ocupa de controlul acesta parlamentar. Poate ar fi bine sa existe o comisie unica", a precizat Varujan Pambuccian, potrivit Agerpres.