Vicepremierul Vasile Dincu a declarat, marti, ca proiectul privind salarizarea din sistemul bugetar se retrage si nu trebuie sa intre pe ordinea de zi a Guvernului, adaugand ca ministrul Muncii, Ana Costea, nu va fi remaniata, potrivit Agerpres.

"Doamna ministru a anuntat inca din sedinta cu sindicalistii si patronatele ca acest proiect se retrage. Am anuntat si eu, il inlocuiam pe premier acolo, am anuntat ca acest proiect nu trebuie sa intre pe ordinea de zi a Guvernului pentru ca nu era programat sa se intre pentru a se lua o hotarare, era programat in prima lectura. Am incercat, prin acest draft, sa vedem ce spun sindicatele, era prima lectura pentru sindicate si pentru ceilalti", a afirmat Dincu, la Realitatea Tv.

El a spus ca Guvernul a anuntat partenerii sociali ca sistemul a fost gandit in asa fel incat niciun salariu sa nu scada, iar daca acest lucru nu a reusit, proiectul va fi retras.

"Noi am fost deschisi si am anuntat partenerii sociali ca noi am gandit sistemul in asa fel incat sa nu fie nicio scadere de salariu in acest moment si daca acest proiect nu a iesit asa, inseamna ca am gresit, ne retragem acest proiect si incepem sa lucram de saptamana viitoare, eventual cu ei, intr-un consiliu tripartit, sa lucram pentru a face o varianta care sa fie acceptabila pentru toti, sigur, in limita unor bani pe care ii avem in acest moment. Si am vazut onestitate din partea sindicatelor care au spus: am inteles ca nu sunt bani decat cati ati spus in acest buget, dar hai sa facem sistemul echitabil", a adaugat Dincu.

El a explicat ca au fost mai multe variante privind salarizarea din sistemul bugetar, una dintre ele presupunea o suma de 40 miliarde de lei, suplimentare de bani care nu avea de unde sa fie luata.

"Initial si ideea noastra cu care am pornit a fost sa construim un sistem unitar, asa s-a crezut ca se putea face, in care sa se elimine toate incompatibilitatile, toate inegalitatile din sistem.(...) Ca sa faci o egalizare pe orizontala si pe verticala a acestor salarii este nevoie de o suma foarte mare. S-a facut un proiect ideal la inceput, doamna Costea a construit un proiect de specialist care, insa, avea dezavantajul ca ne costa prea mult si, in momentul acesta, nu se gaseau bani pentru un asemenea tip de proiect. A fost unul din multele variante de la acel prim proiect care costa 40 miliarde de lei, adica o suplimentare pe care nu aveam de unde sa o luam. S-au facut vreo patru sau cinci proiecte pe diverse variante, scenarii, incercand sa se faca ce se poate cu 2 miliarde de lei si ceva ca plus pe anul care vine, pe un an", a explicat Dincu.

Vicepremierul a aratat ca ultima varianta, din pacate, nu a iesit ca finala. "Nu s-a discutat cu sindicatele, decat foarte putin, am fost si o greseala de orientare a noastra a intregii echipe care am spus: haideti sa gandim noi varianta, vedem ce bani avem si dupa aceea sa discutam cu sindicatele. Ne-am gandit ca dureaza prea mult", a mai explicat Dincu.

Intrebat daca va fi remaniata Ana Costea, Vasile Dincu a raspuns ca nu.