Comisia Europeana: Parlamentul European si statele UE sa decida daca vor impune regimul de vize cetatenilor din SUA si Canada, in urma tratamentului aplicat romanilor

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 12 aprilie 2016, 18:58 Actualitate | Esenţial


Viza de SUA
Foto: http://united-states.visahq.co.uk
Comisia Europeana a invitat, marti, Parlamentul European si statele membre UE sa decida daca vor impune sau nu un regim de vize cetatenilor americani si canadieni care vor sa intre pe teritoriul Uniunii Europene. Executivul comunitar avea marti termen sa reactioneze ca urmare a faptului ca SUA si Canada impun un regim strict de vize cetatenilor din Romania, Bulgaria si alte state membre UE, in conditiile in care cetatenii americani si canadeni se bucura de libera circulatie in Uniunea Europeana. Comisia a constatat astfel lipsa de reciprocitate in privinta vizelor, in conditiile in care un regulament european prevede introducerea regimului de vize pentru cetatenii statelor terte, in astfel de cazuri.

Comisia Europeana a adoptat marti o comunicare politica privind starea actuala si calea de urmat in ceea ce priveste situatia de nereciprocitate cu anumite tari terte in domeniul politicii in materie de vize.

SUA, Canada si Brunei continua sa aplice obligativitatea vizelor pentru cetatenii anumitor state membre ale UE, in pofida faptului ca resortisantii acestor tari terte beneficiaza de exceptare de la regimul obligativitatii vizelor in UE - a constatat Comisia Europeana.

In temeiul dispozitiilor Uniunii Europene,  adoptate in anul 2001, in cazul in care tarile terte nu renunta, in termen de 24 de luni, la nereciprocitate, aceasta situatie poate fi un motiv de suspendare a exonerarii de vize de care beneficiaza cetatenii tarilor terte respective.

Comisia recunoaste ca are obligatia "de a reactiona" dupa expirarea perioadei de 24 de luni, iar in ceea ce priveste SUA, Canada si Brunei, acest termen s-a incheiat matrti, 12 aprilie 2016.

In schimb, Comisi Europeana precizeaza ca o astfel de decizie "trebuie sa tina seama de consecintele acestei suspendari asupra relatiilor externe ale UE si ale statelor sale membre".

Asa ca Executivul comunitar a trimis problema la Consiliul Uniunii Europene (care reuneste ministri din statele membre UE) si la Parlamentul European - forurile legiuitoare in UE.

"Din acest motiv, Comisia invita Parlamentul European si Consiliul sa initieze de urgenta dezbateri si sa adopte o pozitie referitoare la calea de urmat cea mai potrivita in lumina evaluarii prezentate de Comisie si sa o informeze cu privire la pozitiile lor pana cel tarziu la data de 12 iulie 2016"  - spune Comisia Europeana.

Pe de alta parte, executivul de la Bruxelles mai discuta cu americanii si canadienii despre regimul de vize strict impus romanilor, bulgarilor si altor cetateni din UE.

"Reciprocitatea deplina privind exonerarea de vize va ramane o prioritate pe agenda relatiilor noastre bilaterale cu aceste tari si vom continua sa urmarim obtinerea unui rezultat echilibrat si echitabil" - sustine Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru afaceri interne, migratie si cetatenie.

Comisia Europeana sustine ca pentru vizele romanilor si ale bulgarilor de SUA si Canada ar fi fost pusa in pericol industria aeronautica din UE, in cazul unei decizii ferme ipotriva americanilor si a canadienilor.

"In conformitate cu evaluarea in cauza, este foarte putin probabil ca statele membre sa aiba posibilitatea de a prelucra un numar sporit de cereri de viza, in conformitate cu dispozitiile Codului de vize, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a unei astfel de decizii privind obligativitatea vizelor si, pe de alta parte, o astfel de obligativitate ar putea conduce la o scadere a numarului de calatori din Canada si SUA (si, de asemenea, din Brunei).

Suspendarea ar putea atrage dupa sine, de asemenea, consecinte economice considerabile, in special pentru industria aeronautica, si totodata ar avea un impact considerabil asupra relatiilor externe ale UE cu doi parteneri strategici" - sustine Comisia Europeana.

Romanii si ceilalti cetateni "discriminati" de SUA si Canada la vize

In prezent, Canada impune un regim al obligativitatii vizelor doar pentru cetatenii din Bulgaria si Romania, dintre tarile membre UE.

La randul sau, SUA are o lsta mai lunga de tari UE pentru care impune un regim strict de vize: Bulgaria, Croatia, Cipru, Polonia si Romania.

Brunei aplica in continuare obligativitatea vizelor pentru cetatenii croati.

In schimb, cetatenii americani, canadieni si cei din Brunei pot intra pe teritoriul UE fara probleme.

Romania si regulamentul european privind vizele

In aprilie 2014, Comisia a primit notificari cu privire la cazuri de nereciprocitate cu Australia, Brunei, Canada, Japonia si SUA. Notificarile au fost publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 12 aprilie 2014.

Situatia de nereprocitate cu Australia si Japonia a fost rezolvata intre timp, ceea ce inseamna ca toti cetatenii UE pot calatori fara viza in ambele tari.  

In conformitate cu mecanismul de reciprocitate in materie de vize, astfel cum a fost stabilit de Parlamentul European si de Consiliu, in cazul in care o tara terta nu a ridicat obligativitatea vizelor in termen de 24 de luni de la notificarea unei situatii de nereciprocitate, Comisia are obligatia de a verifica situatia in cauza si de a propune suspendarea temporara a exceptarii de la regimul obligativitatii vizelor pentru cetatenii din tarile terte vizate, pentru o perioada de 12 luni.

In temeiul regulamentului european, insa, Comisia arata ca trebuie sa tina seama de consecintele politice, economice si administrative ale suspendarii exceptarii de la regimul obligativitatii vizelor asupra relatiilor externe ale UE si ale statelor sale membre. In plus, la momentul adoptarii mecanismului revizuit, 21 de state membre au subliniat intr-o declaratie faptul ca "institutiile competente ale Uniunii sunt obligate, anterior oricarei propuneri sau decizii, sa efectueze o analiza aprofundata si sa tina seama de eventualele consecinte politice negative care ar putea rezulta din astfel de propuneri sau decizii".

Marea Britanie si Irlanda nu participa la elaborarea politicii comune in materie de vize si nu ar avea obligatii in urma suspendarii mecanismului de exceptare de la regimul obligativitatii vizelor.

Romania, refuzata din nou

In februarie 2014, MAE roman a precizat pentru HotNews ca a notificat institutiile europene privind regimul de vize impus cetatenilor romani de catre Statele Unite ale Americii, potrivit legislatiei europene care prevede masuri impotriva tarilor terte care nu respecta un regim de reciprocitate in materie de scutire de vize, dar in paralel Bucurestiul continua si negocierile bilaterale cu Washingtonul pe tema accesului romanilor pe teritoriul american.

"Conform obligatiilor impuse prin prevederile recentului Regulament European 1289/2013, Romania a notificat deja institutiile europene cu privire la acele state care nu respecta regimul de reciprocitate in materie de scutire de vize fata de cetatenii romani care calatoresc pe teritoriul unor state terte aflate pe lista pozitiva a UE (Anexa II a Regulamentului 539/2001). SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificarii", a raspuns MAE roman la solicitarea HotNews.

Diplomatia romana sublinia, insa, ca un demers european pe langa SUA nu excludea dialogul bilateral Bucuresti-Washington pe tema vizelor de America pentru romani.

"Demersul Comisiei Europene, in baza Regulamentului European 1289/2013, nu exclude posibilitatea ca Statele Membre sa intreprinda si demersuri bilaterale fata de statele terte in vederea obtinerii reciprocitatii in materie de vize.

Romania are un dialog constant si substantial cu SUA, inclusiv in cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, pe tema admiterii Romaniei in Visa Waiver, ultima reuniune a acestui grup avand loc in luna ianuarie 2014. Este de remarcat totodata, ca rata de refuz a cererilor de viza a cunoscut in anul fiscal care s-a incheiat, cea mai mare reducere, de la 17% in anul anterior la 11,5%.

De asemenea, Romania continua demersurile in plan bilateral pentru accelerarea procesului de amendare a legislatiei americane in materie de vize, care va crea conditii mai permisive accederii in program", a mentionat sursa citata, in februarie 2014.

Numai ca in octombrie 2014, Comisia Europeana a considerat ca, in acel moment, nu era potrivita suspendarea dreptului cetatenilor americani si canadieni de a intra fara viza in state ale Uniunii Europene in conditiile in care Statele Unite si Canada nu aplica aceleasi inlesniri de acces Romaniei si altor 4 state membre UE.

Astfel, si atunci Romaniei i-a fost respinsa, cel putin temporar, actiunea facuta la Comisia Europeana privind aplicarea unui regim de reciprocitate uniform intre statele membre UE si tari terte precum Canada si SUA, care nu aplica uniform, fata de toti membrii Uniunii Europene, regimul de acces al cetatenilor europeni pe teritoriile american si canadian.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16486 vizualizari

 • +10 (18 voturi)    
  Ca de obicei (Marţi, 12 aprilie 2016, 19:04)

  mitg [utilizator]

  Romanii n-au stiut (adica noi, dar ma refer la guvernanti) sa-si valorifice interesul si abilitatile, asa ca iar vin altii sa ne mai civilizeze 1%.
 • +3 (19 voturi)    
  Adica...latram putin si ramane cum s-a stabilit (Marţi, 12 aprilie 2016, 19:13)

  newlook [utilizator]

  In schimb, Comisia Europeana precizeaza ca o astfel de decizie "trebuie sa tina seama de consecintele acestei suspendari asupra relatiilor externe ale UE si ale statelor sale membre".
  =============================

  Adica...latram putin si ramane cum s-a stabilit. Sa nu suparam Stapanul !
  • -1 (9 voturi)    
   Nu e așa! (Miercuri, 13 aprilie 2016, 8:33)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Canada și USA pot invoca usor motivul că nu sntem în Schengen.
   Când vom fi în Schengen atunci vor hotări.
   • +8 (8 voturi)    
    Pai nici UK nu e in Schengen. (Miercuri, 13 aprilie 2016, 9:11)

    cititoare [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Si britanicii nu au nevoie de vize. So ... your point is...?
   • +5 (5 voturi)    
    Da si in privinta Poloniei (Miercuri, 13 aprilie 2016, 9:51)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    cum ramane?
 • -4 (14 voturi)    
  e foarte bine (Marţi, 12 aprilie 2016, 19:22)

  un domn [utilizator]

  US trebuie sa priceapa ca nu e Mujicia aici !
 • +10 (14 voturi)    
  ce-mi place mie viteza UE (Marţi, 12 aprilie 2016, 19:23)

  stefan2008 [utilizator]

  "sa initieze de urgenta dezbateri si sa adopte o pozitie referitoare la calea de urmat cea mai potrivita in lumina evaluarii prezentate de Comisie si sa o informeze cu privire la pozitiile lor"

  Adica relax, take it easy. :)
 • -15 (25 voturi)    
  12 Aprilie - noaptea lui Yuri (Marţi, 12 aprilie 2016, 19:47)

  Nyk1 [utilizator]

  Știați că primul pionier al explorării spațiului NU a fost american?

  Ce vreau să spun cu asta este că USA nu reprezintă apogeul istoriei, mai sunt pe lume și alte state capabile să aducă progres tehnologic, iar atâta timp cât SUA ne respinge putem oricând să ne împrietenim mai bine cu ele. Rusia menține vizele cu noi doar pentru că suntem în tabăra USA, iar Japonia este un stat cu mult mai dezvoltat social și tehnologic decât SUA și totuși au scos vizele pentru români.
  • +11 (11 voturi)    
   bravo Nyk (Miercuri, 13 aprilie 2016, 9:30)

   paranoid_android [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ti-ai facut datoria, acum ia un biscuite cu vodca de la mine...
 • +14 (16 voturi)    
  viza, viza dar... pe banii lor ... (Marţi, 12 aprilie 2016, 19:51)

  joe doe [utilizator]

  Cred ca daca UE s-ar tine pe picioare ferme in cateva luni de la impunerea vizelor catre SUA si Canada, s-ar elimina regimul actual de vize. Nu pierde nici-o industrie ... Bau-bau ...
  Cred insa ca SUA nu va ceda iar diplomatia franco germana careia ii se rupe pantalonul in fund de viza romanului va gasi un pretext penibil ca sa pastreze regimul actual .
  O singura chestie ar fi necesara daca tot sunt ingrijorati de securitate americanii /canadienii, sa o faca pe banii lor si sa abroge taxele destul de mari aferente vizelor. Verificati-ne cat vreti dar faceti-o pe banii vostrii. Oricum se castiga din bilete si alte cheltuieli la destinatie. Nu toti stiu ca parintii mai in varsta de 65 de ani care vin cu o viza mai lunga se impune si o vizita medicala la clinicile indicate de ambasada. Adica alti bani, alta distractie, in fond inutila si iata de ce:daca Doamne fereste se imbolnaveste / accidenteaza in deplasare, aceasta vizita medicala facuta in Romania inainte de plecare este total inutila, pentru ca tot cel implicat plateste. Ca sa fiu mai clar: vizita medicala ceruta (care nu este gratuita) nu are rol de asigurare mdicala , aceasta fiind o alta cheltuiala suplimentara.
  • -13 (17 voturi)    
   Prietene...nu aplica pentru viza (Marţi, 12 aprilie 2016, 20:35)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui joe doe

   "O singura chestie ar fi necesara daca tot sunt ingrijorati de securitate americanii /canadienii, sa o faca pe banii lor si sa abroge taxele destul de mari aferente vizelor."
   ========================
   Prietene, nu face aplicatie pentru viza si nu le dai un sfantz nici la americani, nici la canadieni. Te obliga ei sa faci asta? Daca nu te obliga, arata-le ca esti patriot si ramai la Ciorogarla ! Ei pierd, ei nu stiu ce geniu au respins !
 • +14 (14 voturi)    
  cum ramane cu eTA ? (Marţi, 12 aprilie 2016, 20:08)

  cri-cri [utilizator]

  Ma asteptam sa citesc in articol si despre propunerea fostului guvern Harper de abolirea a vizelor pt Canada si introducerea eTA pentru romanii care detin deja o viza (expirata, dar onorata la termen) canadiana sau americana...
  Este o rusine sa puna pe drumuri si sa ceara bani parintilor pensionari care isi viziteaza nepotii si onoreaza mereu termenii vizelor !
  Noul guvern Trudeau se face ca ploua?! De ce nu-l intreaba nici un journalist cum ramane cu angajamentul fostului guvern???
  • +2 (4 voturi)    
   dA (Marţi, 12 aprilie 2016, 22:40)

   Babilou [utilizator] i-a raspuns lui cri-cri

   Glumesti.... Trudeau a castigat alegerile pe un program anti-guvernare Harper.... da un ochi pe www.trudeaumetre.ca....
  • +5 (11 voturi)    
   bai (Miercuri, 13 aprilie 2016, 0:11)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui cri-cri

   Daca se elimina vizele cu Canada, imediat 100,000 de tzigani se vor duce in Canada la cersit, furat si muls ajutoare sociale.
   Pana si Trudeau, cat de idiot o fi, isi da seama de asta.
 • +16 (22 voturi)    
  La placinte, inainte ... (Marţi, 12 aprilie 2016, 20:08)

  CezarN [utilizator]

  Asa functioneaza solidaritatea europeana: la imigranti, sa fim solidari si sa nu lasam Germania, Austria, etc singure bla, bla, bla...

  La vize, ca la razboi - inapoi. Sa lasam Romania sa "negocieze" cu SUA(de parca ar avea ce sa negocieze), ca ne este afectata industria aeronautica ...

  Halal solidaritate! Halal uniune!
  • -4 (16 voturi)    
   ... (Marţi, 12 aprilie 2016, 20:29)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Si tare solidari am fost, e plina Romania de imigranti.
 • +3 (5 voturi)    
  au pus-o (Marţi, 12 aprilie 2016, 20:28)

  muciflenduri [utilizator]

  Baietii din Brunei au pus-o, daca nu se misca repede vor avea nevoie de vize pentru a intra in spatiul UE.
  • +1 (1 vot)    
   fac bine daca nu intra (Miercuri, 13 aprilie 2016, 20:11)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

   nu ca nu ar fi destule specii de musulmani deja in UE
 • +8 (12 voturi)    
  dA (Marţi, 12 aprilie 2016, 22:41)

  Babilou [utilizator]

  Eu as zice sa va rezolvati prima data cu Schengen-ul si apoi sa priviti peste ocean.....
  • +2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 aprilie 2016, 7:50)

   [anonim] i-a raspuns lui Babilou

 • +12 (14 voturi)    
  Nativii Indieni din Canada (Marţi, 12 aprilie 2016, 23:43)

  MrJustice [utilizator]

  De peste 40 de ani traiesc in Canda, si de 40 de ani sunt martor de felul cum sunt tratati Nativii Indieni,
  sint tratati mult mai rau decat tiganii din Romania,
  si mai rau , Politicieni Canadieni recunosc ca ; de peste
  100 de ani nativii indieni au fost tratati cu dispret si neglijati complect.
  In zilele de astazi, numarul de SINUCIDERI din rezervatiile indiene , special in randul adolescentilor aste
  SCANDALUL anului 2016.
  Alcoolism, droguri, si lipsa locurilor de munca, nu mai vorbim de lipsa de educatie, ucide si asa pe cale de disparitie nativii indieni.Este timpul ca Presedintele Romaniei sa mearga la Parlamentul EU si sa Interebe Canada cu ce sunt mai buni decat Romania. Romania trebuie sa fie ferma, sa introduca visa pentr cetatenii canadieni in principiul de repriciocitate.
  • -2 (10 voturi)    
   hei (Miercuri, 13 aprilie 2016, 0:14)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui MrJustice

   Cand europenii au ajuns in America, indienii au fost surprinsi sa descopere roata, pe care o aveam in Europa inca de pe vremea romanilor. Deci erau cu 1500 de ani in urma. Asa ca nu vad ce le-ar putea datora europenii acestor indivizi care nu stiu decat sa bea cecurile de ajutoare sociale trimise in rezervatii de aia care muncesc.
  • +10 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 aprilie 2016, 2:54)

   [anonim] i-a raspuns lui MrJustice

  • +2 (6 voturi)    
   la sfantul asteapta... (Miercuri, 13 aprilie 2016, 8:04)

   CristianDirnu [anonim] i-a raspuns lui MrJustice

   nu cred ca o sa vedem prea repede reciprocitate si daca e sa fiu sincer nici nu merita Romanii asa ceva din partea Americii.Se fac destui bani de catre filierele care aduc clandestin tigani romani la cersit in America si in ultima vreme numerul lor a crescut considerabil. Am vazut tigani romani la cersit si in Arizona si in California si in Texas.Si daca sunten sinceri romanii care nu se ocupa de prostii si pot dovedi ca vizita in Statele Unite este doar de placere primesc destul de usor viza. Si eu am vizitat ambasada Americii cand aveam 28 de ani si nu am avut nici o problema sa iau viza.Apoi revenind la politica.....'europenii' au spus subtil ca vor avea probleme cu industria aeronautica in cazul in care baga vize la ai de peste ocean..... deci...... fiecare se descurca cum poate.... banul vorbeste si in cazul asta.
 • +3 (7 voturi)    
  In vara lui 86 (Miercuri, 13 aprilie 2016, 6:19)

  John M. [utilizator]

  Franta a impus vize americanilor si a pierdut 6 miliarde de dolari de la bugetul Parisului. Presupun ca si-au facut socotelile ca de data asta isi vor scoate banii de la refugiati !
 • +3 (3 voturi)    
  Erata (Miercuri, 13 aprilie 2016, 9:01)

  Fritzz [utilizator]

  Cred ca cel care a scris ar fi bine sa se informeze mai bine.
  Afirmatia " in anul fiscal care s-a incheiat, cea mai mare reducere, de la 17% in anul anterior la 11,5%. "

  Ciferle sunt din burta ? Toata presa a spus citand oficialii si rapoartele SUA ca in 2014 rata a fost de 9.8% si in 2015 de 11.16% . Sunt informatii publice pe care nici macar nu v-ati obosit sa le obtineti si informati eronat. Oricum prea mult tam tam pt nimic. Ne agitam ca aspirina efervescenta. Un subiect care oricum intereseaza mai putin decat salariile bugetarilor sau saracia din Romania sau indemnizatiile mamelor sau fiscalitatea romana. Sigur ca ar fi de dorit ar fi un lucrul bun sa calatorim fara vize ..macar sa scoata taxa..asa ca aliati...sau sa dea viza pe aeroport...smecherii ca Borcea, si altii oricum vad ca au viza , afaceri prn Miami... nu cred ca iese nimeni in strada pt asta si nici corturi ca la ambasada germaniei in anii 90 nu o sa vedem. Potrivit sondajelor asta nici nu intra la masuratoare. Treaba e politica clar..restul vorbe cu cat ne agitam cu atat nu obtinem ce vrem ci dimpotriva. Chestiunile astea se fac cu inteligenta si cu mai putina portavoce mai ales in conditiile de securitate actuale. Daca e sa o luam pe bune cum zice unchiul SAM si CA ar trebui ca FR belgia, si altii sa fie scosi din VWP prezinta mult mai multe riscuri decat romanica... ei chiar au baieti rai cu pasaport UE/Schegen :)) deci bla bla...
 • +3 (3 voturi)    
  vize (Miercuri, 13 aprilie 2016, 9:48)

  vulpoiul rosu [utilizator]

  cum dracu' sa nu ne impuna vize cind pentru ei ( sua plus canada ), noi, romanii, pe hirtie sintem in ue, iar realitatea de pe teren infirma asta. de nu iti vine sa crezi ca sintem ca pisica lui schrodinger: sintem si nu sintem in acelasi timp.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by