Ludovic Orban a anuntat la iesirea de la DNA ca a fost pus sub inculpare sub control judiciar si ca, de aceea, renunta la candidatura pentru Primaria Bucurestiului. De asemenea, liberalul a spus ca isi da demisia din functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor si din pozitia de prim-vicepresedinte al PNL. Potrivit lui Orban, procurorii il acuza de obtinerea de foloase necuvenite in executarea functiei politice.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

UPDATE 17.02: DNA arata intr-un comunicat ca Orban ar fi cerut de la un om de afaceri 50.000 de euro in numerar pentru "a remit banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului". (Vezi comunicatul oficial al DNA mai jos).

Orban a refuzat sa spuna in ce dosar este inculpat si a adaugat ca nu a incalcat legile.

“Nu am incasat niciun folos necuvenit”, a spus Orban, precizand doar, la insistentele jurnalistilor, ca "este legat de ceva intamplat mai de curand”.

"Nu pot sa ma prezint in fata cetatenilor sa le cer votul cat timp sunt intr-o ancheta penala", a spus Ludovic Orban la iesirea de la DNA, unde fusese chemat la ora 15.00.

"Sunt afectat sufleteste, dar nu pun sub nici o forma la indoiala activitatea DNA in acest caz.(...) Am sustinut activitatea DNA si consider ca este benefica pentru societatea romaneasca", a precizat el.

"Dupa cum bine stiti, PNL a sustinut permanent lupta impotriva coruptiei, in toate situatiile, si solicitarile formulate de DNA, de justitie, nu voi face nicio exceptie in acest caz", a adaugat deputatul.

Acesta a precizat ca si-a retras candidatura pentru a nu afecta sansa PNL de a castiga primaria Capitalei.

"Voi vedea in ce mod imi voi continua cariera", a spus el, respingand intrebarile privind o candidatura ca independent: "Nu mai joc cu viata publica, nu ma joc sa apar in fata cetatenilor si sa le cer votul".

UPDATE: Comunicatul oficial al DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 11.04.2016, față de inculpatul ORBAN LUDOVIC, prim–vicepreşedinte al unui partid, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000

Din ordonanța de dispunere a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora :

La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.

Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Orban Ludovic trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a)să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi la Poliţie ori de câte ori este chemat;

b)să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei cu privire la schimbarea locuinţei;

c)să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

d)să nu depăşească raza teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;

e)să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv de persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale (nici prin mass-media);

f)să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Orban Ludovic i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.