Sistemul public de pensii din Statele Unite a ajuns la un deficit de finantare de 3.400 de miliarde de dolari, ce va pune si mai multa presiune pe orase si state sa taie din cheltuieli sau sa mareasca taxe pentru a evita falimente precum cel al Detroitului, scrie Financial Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unor cercetari academice obtinute de publicatia citata, deficitul total al fondurilor de pensii publice din SUA este de trei ori mai mare decat cifrele oficiale si tot creste.

“A devenit clar de cativa ani ca multe orase si state subfinanteaza la nivel critic programele de pensii si ascund ‘gaurile’ fiscale cu trucuri contabile”, a spus congresmanul republican Devin Nunes, care a depus un proiect de lege privind raportarea cifrelor din fondurile de pensii.

Deficitele mari au jucat deja un rol in cazurile mai multor orase americane - precum Detroit si San Bernadino - ce si-au declarat falimentul.

Acum exista temeri ca si alte orase vor deveni insolvente din cauza marimii deficitelor din sectorul pensiilor.

Potrivit unui studiu de la Universitatea Stanford, statele Illinois, Arizona, Ohio si nevada si orasele Chicago, Dallas, Houston si El Paso au cele mai mari deficite la fondurile de pensii in raport cu veniturile obtinute.