Legea Educatiei Nationale, mutilata in Parlament: Reglementarea procedurii de sustinere a doctoratului, eliminata complet. Fost sef al Cercetarii: Cine are nevoie sa isi sustina teza ca Elena Ceausescu? Practic, teza de doctorat se va putea sustine intr-o cabina telefonica

de Corina Ionel, Iulia Rosca     HotNews.ro
Duminică, 10 aprilie 2016, 16:20 Actualitate | Esenţial


Camera Deputatilor
Foto: Agerpres
Reglementarea procedurii de acordare a titlurilor doctorale dispare complet din Legea Educatiei Nationale, odata cu toate informatiile despre selectarea comisiilor de sustinere a tezei si cu obligativitatea ca viitorul doctor sa isi sustin lucrarea in sedinta publica. Modificarile apar in acelasi proiect de lege care a fost votat miercuri de deputati si care ar putea ajunge chiar si saptamana viitoare in Senat, camera decizionala in acest caz. Fostul sef al Cercetarii din Romania, Dragos Ciuparu, a explicat pentru HotNews.ro ca modificarile ar face ca doctoratele date in Romania sa fie "complet irelevante si fara niciun fel de valoare", fiind "o distrugere completa a sistemului".
 • Modificarile apar in proiectul legii de aprobare a ordonantei de urgenta nr. 4/2016, si opereaza in Legea Educatiei Nationale mai multe schimbari pe care ministrul Adrian Curaj anuntase ca vrea sa le faca, dar care s-au confruntat cu critici acerbe.
Prin proiectul de lege sunt modificate, intr-o masura mai mica sau mai mare, 6 articole din Legea Educatiei Nationale, insa articolul 168, care priveste procedurile de acordare a titlurilor doctorale, este complet rescris.

Modificarea legislativa a trecut de Camera Deputatilor cu 216 voturi pentru si nici unul impotriva, iar acum merge in Comisia de Invatamant de la Senat, unde poate intra chiar si saptamana aceasta. Amintim ca presedintele comisiei este Ecaterina Andronescu - fost ministru al Educatiei, iar printre membri se numara Mihnea Costoiu - actualul rector al Universitatii Politehnice din Bucuresti.

Contactat de HotNews.ro, fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) Dragos Ciuparu a declarat ca "din pacate, nu este numai introducerea acelor aspecte legate de partea de renuntarea la titlul de doctor, ci sunt de fapt niste agresiuni extrem de grave la procedura de sustinere a tezei de doctorat care sunt incluse in articolul 168."

"La al.2 lucrurile sunt extrem de grave pentru ca se trece, asa cum era ordonanta initiala propusa de Guvern, de ministrul Curaj, trecere  acordarii titlurilor de doctorat la universitati, fara a se face in prealabil o evaluare si o acreditare a scolilor doctorale. Situatie concreta: Scoala doctorala de la academia de informatii etc, asa cum e ea cu arme si bagaje, de aici incolo elibereaza titluri fara niciun fel de probleme si fara niciun fel de control de la CNATDCU. CNATDCU nu mai are niciun fel de rol in treaba asta", a explicat fostul sef al cercetarii.

Dragos Ciuparu avertizeaza cu privire la modificarile ce vizeaza procedura de acordare a titlului de doctor.

"Nu se multumesc doar cu atat, fac lucruri care sunt de fapt mult mai grave. De exemplu, se dereglementeaza modul de sustinere a tezei, selectarea comiisiilor. Acolo, Legea 1/2011 (Legea Educatiei Nationale - n.red.) spune clar ca o comisie de doctorat este formata din conducatori, presedintele comisiei si 3 referenti, dintre care cel putin 2 din afara institutiei. Deci impune o oarecare transparenta academica. Esti obligat sa aduci 2 referenti, 2 oameni din afara institutiei care sa se uite pe teza de doctorat. Aspectul acesta este suprimat din lege ceea ce este extrem de grav. In toata lumea aceasta exista institutia 'outside-reader' - pentru a se asigura universitatea ca asigura calitatea tezelor de doctorat, impune ca acestea sa fie citite si de oameni din afara institutiei inainte ca ele sa fie sustinute. Ori asta dispare. De asemenea, se elimina obligativitatea participarii referentilor oficiali la sustinerea tezei de doctorat. Practic, ajungem sa dam teze ca pe vremea cand si-a sustinut teza de doctorat Elena Ceausescu, o sustinere despre care nu a stiut nimeni nimic, si brusc s-a trezit cu titlul de doctor", a precizat Ciuparu.

Fostul sef al Cercetarii a criticat dur renuntarea la procedura  catalogand modificarile drept "extre de toxice", "o crima majora, o distrugere completa a sistemului":

"Se elimina obligativitatea sustinerii publice a tezei de doctorat si nici nu e nevoie sa fie prezenti referentii. Deci practic doctorandul se poate duce intr-o cabina de buda, imi scuzati expresia, isi sustine teza acolo, i se da titlul, si cu asta basta. Sunt niste chestii extrem de grave cu privire la treaba asta. Se elimina obligativitatea existentei referatelor de evaluare a tezei. Ne intoarcem in anii '70 in care discretionar teza putea fi sustinuta la Comitetul Central de Partid sau la Comitetul Judetean. Lucrurile acestea sunt extrem de nocive. (...) Daca pana acum procedura care era descrisa in lege a pastrat cat de cat o minima relevanta a studiilor doctorale in Romania, aceste modificari ar face ca doctoratele date in Romania sa fie complet irelevante si fara niciun fel de valoare , cel putin acelea care pana acum s-au dovedit plagiate, copiate, spuneti-le cum vreti. Este, dupa parerea mea, o crima majora, o distrugere a sistemului, complet. Nu mai ai ce sa mai speri dupa asemenea modificari.

Chestiunea cu procedura de sustinere a tezei, eu imediat la asta m-am gandit: Cine are nevoie sa isi sustina teza ca Elena Ceausescu? Nu stiu, poate dl ministru Costoiu sau de astia care inca nu au apucat sa isi faca doctoratul si acum tin neaparat sa si-l scoata, iar acum au gasit solutia, sa si-l sustina intr-o cabina telefonica. Acestea sunt observatiile care m-au indignat. Daca asta iese din Parlament, atunci este clar ca in tara asta nu se poate face nimic", a incheiat Ciuparu.

Contactat de HotNews.ro, Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, a declarat ca se va pronunta pe marginea modificarilor legislative dupa ce vor veveni lege, precizand doar ca "nu merita sa fie facuta o astfel de ordonanta (OUG 4/2016, in baza careia apar noile modificari). Toate intrumentele de a rezolva plagiatul erau deja in lege. Totul era specificat in lege. E o modalitate foarte buna de a tergiversa rezolvarea tuturor problemelor legate de plagiat, toate. Ele se suspenda sine die de acum incolo."


Ce modifica in Legea Educatiei Nationale proiectul de lege care urmeaza sa ajunga in Senat


Modificarea celor 6 articole din Legea Educatiei Nationale a fost prilejuita de Ordonanta Guvernului 4/2016, cu un singur articol, si care viza modificari la doua articole din lege. Toate celelalte modificari sunt facute prin proiectul de lege de aprobare a ordonantei.

In realitate, proiectul de lege dereglementeaza proceduri, acordand mai multa libertate universitatilor, mai exact ce afirma ministrul Educatiei Adrian Curaj in februarie ca vrea sa faca prin Ordonanta de urgenta. Declaratiile ministrului au fost intampinate atunci cu critici acerbe. Astfel, titlurile de doctor ar urma sa fie acordate de catre universitati sau Academia Romana, institutii care ar urma sa si retraga titlul acordat, in cazul constatarii unor nereguli.

Totodata, dupa noua lege sesizarile privind nereguli in tezele de doctorat ar urma sa fie analizate de universitatile care au acordat titlul, de catre Academia Romana, "sau, dupa caz, de catre CNATDCU", facand din Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare un fel de instanta de apel, dupa cum a explicat Dragos Ciuparu: "Cumva lasa impresia ca ar dori sa mentina CNATDCU instanta de apel, adica te duci la tribunal si de acolo ai voie sa faci apel. Daca ti se pare ca comisia de etica nu a rezolvat, te duci mai departe".

Asa cum a fost anuntat miercuri chiar de la tribuna plenului Camerei Deputatilor, cand proiectul a fost votat in unanimitate, amendamentele apartin Consiliului National al Rectorilor.

"Aceste amendamente vin ca urmare a solicitarilor directe ale Consiliului National al Rectorilor si a dezbaterilor avute in universitati. Apreciem eforturile ministerului de a se ajunge la o formula clara. Pana atunci, acest proiect este menit sa intareasca autonomia universitara. PNL il va vota si va rog si pe dumneavoastra sa votati pentru," a afirmat deputata Sanda Maria Ardeleanu (PNL), membru in Comisia de invatamant, in plen, cand acest proiect a fost dezbatut, citata de PressOne.

Potrivit procesului verbal al sedintei comisiei din 22 martie, asa cum semnala PressOne, CNR a fost reprezentat de patru persoane: presedintele Sorin Cimpeanu (fostul ministru al Educatiei), vicepresedintele Ecaterina Ionescu, rectorul ASE Nicolae Istudor si rectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, Valetin Popa. A mai fost prezent si senatorul PSD Mihnea Costoiu, fostul ministru delegat pentru Cercetare in guvernul Victor Ponta, rectorul Universitatii Politehnica. 

"Domnul Sorin Cimpeanu, presedintele Consiliului National al Rectorilor, a sustinut adoptarea proiectului de lege si a prezentat o serie de propuneri de modificare a unor articole. Domnul senator Mihnea Costoiu a sustinut adoptarea Ordonantei in forma propusa de Guvern, cu propunerile prezentate de domnul presedinte Sorin Cimpeanu. In urma dezbaterilor, Comisia a hotarat, cu 14 voturi pentru si 1 abtinere, adoptarea cu amendamente a proiectului de lege" se arata in acest proces verbal.

Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro, in privinta modificarii referitoare la articolul 324, ca nu sustine eliminarea sanctiunilor din lege si Consiliul National al Rectorilor va solicita ca acestea sa fie introduse cand proiectul va fi dezbatut in comisia de invatamant din Senat. De asemenea, el a afirmat ca CNADTCU trebuie sa fie o institutie de apel si control, adica asa cum si ministrul Adrian Curaj a afirmat in luna februarie, fara insa a da o ordonanta in acest sens. Tot atunci, Curaj a declarat ca doreste ca universitatile sa aiba autonomie si sa acorde de acum inainte titlul de doctor. 

"Nu sustinem disparitia sanctiunilor. Daca ele exista prin corelarea legilor (ordonanta poate ramane asa - n.r.) , daca nu, vom sustine introducerea clara a sanctiunilor in proiectul de lege la nivelul comisiei de invatamant din Senat. In textul final trebuie sa existe partea de sanctiuni care sa acopere intreg spectrul eventualelor neglijente in procesul de acordare a titllui de doctor. CNADTCU trebuie sa aiba rol de instanta de apel si control, iar in cazul in care se constata neconformitati din perspectiva standardelor de calitate sau etica, aceasta constatarea trebuie sa fie in mod firesc urmata de sanctiuni - la nivelul doctorandului, conductorului sau scolii doctorale respectiv universitati," a declarat Cimpeanu miercuri pentru Hotnews.ro.


Ce spune Legea Educatiei Nationale in acest moment si cum va arata dupa intrarea in vigoare a amendamentelor


Dupa Art. 146 din Legea Educatiei Nationale se introduce, prin OUG 4/2016 art. 146^1 cu urmatorul cuprins "146^1 Diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului."

Iar proiectul de lege modifica articolul art. 146^1, care ar urma sa aiba urmatorul cuprins:

"Art. 146^1 - Certificatele si diplomele de licenta, de master si/sau de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice, din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a acestora."

------

Legea Educatiei Nationale Art. 168 - "(1)
Teza de doctorat se elaboreaza conform cerintelor stabilite de IOSUD prin regulamentul de organizare si desfasurare a programelor de studii universitare de doctorat si in concordanta cu reglementarile prevazute in codul studiilor universitare de doctorat."

ar urma sa devina

"Art. 168 - (1) Teza de doctorat se elaboreaza, se evalueaza si se sustine public conform cerintelor stabilite de universitati, respectiv Academia Romana, prin regulamentul de organizare si desfasurare a programelor de studii universitare de doctorat si in concordanta cu reglementarile prevazute in codul studiilor universitare de doctorat."

------

Legea Educatiei Nationale Art. 168 - "(2) Comisia de sustinere publica a tezei de doctorat, denumita in continuare comisie de doctorat, este propusa de conducatorul de doctorat si aprobata de conducerea IOSUD. Comisia de doctorat este alcatuita din cel putin 5 membri: presedintele, ca reprezentant al IOSUD, conducatorul de doctorat si cel putin 3 referenti oficiali din tara sau din strainatate, specialisti in domeniul in care a fost elaborata teza de doctorat si din care cel putin doi isi desfasoara activitatea in afara IOSUD respective. Membrii comisiei de doctorat au titlul de doctor si au cel putin functia didactica de conferentiar universitar sau de cercetator stiintific gradul II ori au calitatea de conducator de doctorat, in tara sau in strainatate."

ar urma sa devina:

"(2) Titlul de doctor se acorda de catre institutia organizatoare de doctorat prin dispozitia rectorului sau, dupa caz, a presedintelui Academiei Romane."

------

Art. 168 - "(3) Teza de doctorat se sustine in sedinta publica in fata comisiei de doctorat, dupa evaluarea de catre toti referentii. Sustinerea tezei de doctorat poate avea loc in prezenta a cel putin 4 dintre membrii comisiei de doctorat, cu participarea obligatorie a presedintelui comisiei si a conducatorului de doctorat. Sustinerea publica include obligatoriu o sesiune de intrebari din partea membrilor comisiei de doctorat si a publicului."

ar urma sa devina:

"(3) Dupa acordarea titlului de doctor, institutia organizatoare de doctorat elibereaza diploma de doctor."

------

Legea Educatiei Nationale Art. 168 - "(4) Pe baza sustinerii publice a tezei de doctorat si a rapoartelor referentilor oficiali, comisia de doctorat evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa il atribuie tezei de doctorat. Calificativele care pot fi atribuite sunt: "Excelent", "Foarte bine", "Bine", "Satisfacator" si "Nesatisfacator". De regula, calificativul "Excelent" se acorda pentru maximum 15% dintre candidatii care obtin titlul de doctor intr-un anumit IOSUD, in decursul unui an universitar."

ar urma sa devina:

"(4) Titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice renuntarea la titlul in cauza. In acest caz Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice ia act de renuntare printr -un ordin de revocare emis in acest scop."

------

Legea Educatiei Nationale Art. 168 - "(5) Daca studentul-doctorand a indeplinit toate cerintele prevazute in programul de cercetare stiintifica si aprecierile asupra tezei de doctorat permit atribuirea calificativului "Excelent", "Foarte bine", "Bine" sau "Satisfacator" comisia de doctorat propune acordarea titlului de doctor, propunere care se inainteaza CNATDCU, spre validare. CNATDCU, in urma evaluarii dosarului, propune ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului acordarea sau neacordarea titlului de doctor."

ar urma sa devina:

"(5) Actul administrativ constatator al titlului stiintific se anuleaza de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renuntare la titlu, precum si cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului stiintific se aproba prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice."

------

Legea Educatiei Nationale Art. 168 - "(6) In cazul atribuirii calificativului "Nesatisfacator", comisia de doctorat va preciza elementele de continut care urmeaza sa fie refacute sau completate in teza de doctorat si va solicita o noua sustinere publica a tezei. A doua sustinere publica a tezei are loc in fata aceleiasi comisii de doctorat, ca si in cazul primei sustineri. In cazul in care si la a doua sustinere publica se obtine calificativul "Nesatisfacator", titlul de doctor nu va fi acordat, iar studentul-doctorand va fi exmatriculat."

ar urma sa devina:

(6) Teza de doctorat este un document public. Aceasta se redacteaza si in format digital. In domeniul artelor, teza de doctorat poate fi insotita de inregistrarea pe suport digital a creatiei artistice originale. Teza de doctorat si anexele sale se publica pe un site administrat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu respectarea legislatiei in vigoare in domeniul drepturilor de autor.

------

Legea Educatiei Nationale Art. 168 - "(7)
Titlul de doctor se atribuie prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, dupa validarea tezei de doctorat de catre CNATDCU."

ar urma sa devina:

"(7) Sesizarile cu privire la nereguli in acordarea titlului de doctor sunt analizate de comisia de etica a institutiilor de invatamant
superior/Academiei Romane, sau, dupa caz, de catre CNATDCU, conform reglementarilor din codul studiilor universitare de doctorat. Hotararile acestora avizate juridic reprezinta aviz conform pentru decizia rectorului sau, dupa caz, a presedintelui Academiei Romane
."

------

Al. 7^1, 7^2, 8 si 9 ale Art. 168 din Legea Educatiei Nationale ar urma sa fie abrogate:

"(7^1) Titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice renuntarea la titlul in cauza. In acest caz Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice ia act de renuntare printr-un ordin de revocare emis in acest scop."

(7^2) Actul administrativ constatator al titlului stiintific se anuleaza de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renuntare la titlu, precum si cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului stiintific se aproba prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice."

"(8) In cazul in care CNATDCU invalideaza argumentat teza de doctorat, IOSUD primeste din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului o motivatie scrisa de invalidare, redactata in baza observatiilor CNATDCU. Lucrarea de doctorat poate fi retransmisa CNATDCU in termen de un an de la data primei invalidari. Daca lucrarea de doctorat se invalideaza si a doua oara, titlul de doctor nu va fi acordat, iar studentul-doctorand va fi exmatriculat."

"(9) Teza de doctorat este un document public. Aceasta se redacteaza si in format digital. In domeniul artelor, teza de doctorat poate fi insotita de inregistrarea pe suport digital a creatiei artistice originale. Teza de doctorat si anexele sale se publica pe un site administrat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu respectarea legislatiei in vigoare in domeniul drepturilor de autor."

------

Legea Educatiei Nationale Art. 170 - "(1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi.
"

ar urma sa devina:

"(1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, pentru titlurile de doctor acordate in baza ordinului de ministru, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor acordat prin ordin al ministrului educatiei;
c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti - doctoranzi.
"

--------

Al. 2, 3, 4 ale Art. 170 raman nemodificate. Se adauaga insa doua noi punct - al. 5 si 6.

"(5) In cazul nerespectarii criteriilor de etica si deontologie profesionala, titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau, dupa caz, a presedintelui Academiei Romane, pe baza raportului comisiei de etica a institutiei de invatamant superior/Academiei Romane, sau dupa caz, a raportului CNATDCU."

"(6) Pentru titlurile de doctor obtinute prin ordin al ministrului educatiei, in baza deciziei de retragere a titlului, semnata de catre rector sau, dupa caz, de presedintele Academiei Romane, cu avizul conform CNATDCU, ministrul educatiei nationale si cercetarii stiintifice emite ordinul de retragere a titlului de doctor."

------

La Art. 219 din Legea Educatiei, care vizeaza atributiile CNATDCU, proiectul de lege adauga doi noi litere, lit. f) si g)

"f) verifica respectarea cerintelor procedurale de acordare a titlului de doctor;

g) realizeaza monitorizarea scolilor doctorale din Romania, conform reglementarilor legale."

--------

Legea Educatiei Nationale Art. 324 - "Pentru abaterile de la buna conduita in cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul institutiilor de invatamant superior, constatate si dovedite, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii stabileste aplicarea uneia sau mai multora din urmatoarele sanctiuni:
a) avertisment scris;
b) retragerea si/sau corectarea tuturor lucrarilor publicate prin incalcarea regulilor de buna conduita;
c) retragerea calitatii de conducator de doctorat (este prevazuta deja de art. 170, alin (1) - n.r.) sau a atestatului de abilitare;
d) retragerea titlului de doctor;
e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din functia de conducere din institutia de invatamant superior;
g) desfacerea disciplinara a contractului de munca;
h) interzicerea, pentru o perioada determinata, a accesului la finantarea din fonduri publice destinata cercetarii-dezvoltarii
."

OUG 4/2016, aprobata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial, abroga literele c) si d).

Proiectul de lege propune ca pe langa cele doua litere (c) si d)) sa mai fie scoase din Leagea Educatiei Nationale e), f) si g).

--------

Legea Educatiei Nationale Art. 325 -
"Se interzice ocuparea posturilor didactice si de cercetare de catre persoane cu privire la care s-a dovedit ca au realizat abateri grave de la buna conduita in cercetarea stiintifica si activitatea universitara, stabilite conform legii. Se anuleaza concursul pentru un post didactic sau de cercetare ocupat, iar contractul de munca cu universitatea inceteaza de drept, indiferent de momentul la care s-a dovedit ca o persoana a realizat abateri grave de la buna conduita in cercetarea stiintifica si activitatea universitara. Constatarea abaterilor se face de catre Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, conform legii."

ar urma sa se modifice, fiind scoasa complet ultima propozitie -  "Constatarea abaterilor se face de catre Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, conform legii."

rp066 - Raportul comisiei de invatamant din Camera Deputatilor privind proiectul de lege pentru adoptarea O...Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10784 vizualizari

 • +23 (27 voturi)    
  desigur. clica infractorilor persista. (Duminică, 10 aprilie 2016, 16:28)

  ouyang [utilizator]

  doar n-o sa ramana dottore fara titlu. oprea sa nu mai poata coordona doctorate? pai ce, sa devina iar badigard de miner? ar cadea stalpii societatii. multumim pe aceasta cale si lui iohannis care dupa 2 ani de dineuri nu gaseste timp sa se mai puna si pe treaba.
 • +24 (30 voturi)    
  terorism in Romania (Duminică, 10 aprilie 2016, 16:47)

  mavis [anonim]

  nicio organizatie terorista nu a distrus o societate peste noapte. Totul se face pas cu pas. Politicienii romani sunt adevaratii teroristi pentru Romania.
  • +11 (17 voturi)    
   Razboi hibrid (Duminică, 10 aprilie 2016, 17:42)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui mavis

   Asa se cucereste o tara cu costuri zero.
 • +18 (22 voturi)    
  efectul Abramburica (Duminică, 10 aprilie 2016, 16:57)

  anonim3 [utilizator]

  Lupta inventiv impotriva oiricarei incercari de a aduce putina ordine in invatamantul superior din Romania. Sa le retinem numele in cartea rusinii: Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu, Sorin Campeanu. Evident, sa nu uitam pe Gabriel Oprea, Victor Ponta, Liviu Pop, si lista este mult mai mare.
  • +6 (20 voturi)    
   va place sa va imbatati cu apa rece (Duminică, 10 aprilie 2016, 17:27)

   Europiu [utilizator] i-a raspuns lui anonim3

   "Sa le retinem numele in cartea rusinii"... Tapalaga propunea deunazi o lista cu nesimtitii din CSM.

   Nu foloseste absolut la nimic, oameni buni! Obisnuiti-va o data cu gandul: cei care erau cu adevarat buni au plecat din tara, voi, cei ramasai, ati incaput pe mana unor oligofreni semidocti, exponenti reprezentativi ai societatii in care traiti. Pana nu va hotarati sa-i maturari o data, pe toti, sa le puneti sisu' la gat si focu' la fundic... 'geaba...

   Ei sunt modelele de viata ale prostimii votante si, pana nu-i eliminam fizic, prostimea tot dupa ei va merge.
   • -6 (14 voturi)    
    Mda, incitarea la omor e permisa la HN ? (Duminică, 10 aprilie 2016, 20:37)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Europiu

    Sunt curios daca fraza folosita de userul "europiu" :
    "Ei sunt modelele de viata ale prostimii votante si, pana nu-i eliminam fizic, prostimea tot dupa ei va merge."
    ar fi considerata incitare la omor - cu toate consecintele juridice - de catre Parchet. Spre exemplu, cum ar reactiona DICOT, DNA si cine o mai fi, daca fraza aia ar ajunge in casutele de e-mail ale personalitatilor zilei, LCK y compris.
    • +4 (12 voturi)    
     te-ai activat tovarase... (Duminică, 10 aprilie 2016, 23:20)

     paranoid_android [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     ceva mai mult de acuzatii in stilul Inchizitiei mai poti ?
     • -1 (5 voturi)    
      Lasa gargara (Luni, 11 aprilie 2016, 7:05)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui paranoid_android

      Lasa gargara: raspunde la o intrebare simpla: daca LCK primea un astfel de anunt, de eliminare fizica, pe e-mail, era sau nu era caz penal pentru cel ce l-a transmis?

      PS: tovarasi nu putem fi; ne desparte un ocean, un munte de carti si o experienta de viata cat Everestul. Vei confirma asta prin simplul fapt ca nu vei putea da un raspuns onest la intrebarea mea; o vei evita iarasi; din nou stiinta ta se va reduce la: "tovaras, mujic, pufoaika" si inca cateva asemenea, semn de mare distinctie, patriotism si inteligenta printre basisti.
      • +3 (3 voturi)    
       Ai dreptate, gugumani sunt si printre cei (Luni, 11 aprilie 2016, 10:22)

       Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       "de stanga" si printre cei "de dreapta". Poate va desparte "un ocean de carti, un munte de carti" ; sigur va desparte o experienta de viata "cat Everestul". Chestiunea este alta. In situatia in care in "muntele" asta de carti au predominat cartile "rosii"(ai citit un "deal" de scrieri, de literatura ideologica) iar din experienta de viata cat Everestul, asa, cam de inaltimea Mont Blancului a fost experienta de activism rosu, mai bine lipsa.
       PS. Prejudecatile iti scad mult din credibilitate. Sa stii ca daca Iliescu inainte, in timpul si dupa ce a fost Presedintele Romaniei mergea la teatru si la concerte la Ateneu iar Marinarul, nu, asta nu inseamna ca "muntii" si "oceanele" cu valurile de cultura care i-au despartit pe cei doi, i-au facut frumosi si destepti pe comunisto-pesedisti si hazi si inculti pe basisti.
       • -1 (1 vot)    
        Hahahahaha.... (Luni, 11 aprilie 2016, 13:53)

        newlook [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

        Hahahahaha....mai baiete, tu te vezi?
        Vorbesti numai despre "rosu", "comunism" la 26 de ani de la caderea comunismului? Si eu sunt ala care are "prejudecati"?
        La intrebare tot n-ai raspuns. La stilul standard al latrailor explicat in postarea anterioara ai adaugat "rosu si comunism". D-aia spun ca nu sunteti in stare decat de latrat pe bloguri, pe feisbuc, prin piata mare.

        PS: am mai explicat de cateva ori: Maria Sa Poporul a cautat un termen scurt pentru prostul fudul, agresiv, bun de nimic, taietor de frunza la caini, "de dreapta" pe bloguri, aproape cersetori in viata reala. Prostalanul in discutie are mult mai multe caracteristici, ura si invidia fiind printre cele mai vizibile, dar a fost numit scurt "basist". La inceput a fost ceva legat de apartenenta politica apoi - pur si simplu - a devenit substantiv comun.
        • +2 (2 voturi)    
         Despre comunism o sa se tot vorbeasca, atata timp (Luni, 11 aprilie 2016, 15:31)

         Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

         cat sechelele lui nu o sa dispara. In mod natural, evident ! Una dintre ele, din pacate pt noi toti, esti tu. Insasi agresivitatea pe care o arati, te tradeaza. Eu nu am la ce intrebare sa-ti raspund pt ca nu mi-ai pus-o mie.Ai uitat, se vede. Dupa cum ai uitat ca eu ti-am sustinut pozitia. Dar, pe semne, fiindca nu fac parte dintre tovarasii tai si m-ai receptat drept un adversar (ceea ce-ti si sunt), nu aveai nevoie de cineva care sa-ti dea dreptate dar sa te si puna oarecum la punct.
         PS. Si la toti astia din definitia ta, dar de "stanga", cum le zice ? Maria Sa Poporul@ nu le-a dat si lor un nume ? Nu cumva astora le-a zis "anti-basisti" ?
         PPS. Da' tu, te vezi, ma ?
         • -2 (2 voturi)    
          Amice, ia o pauza, zau ! (Luni, 11 aprilie 2016, 23:37)

          newlook [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

          Nu stiu cum sa-ti mai explic [editat de moderator] admiti ca interventia ta intr-o discutie care nu te implica e facuta ca pe stadion, dar din cele scrise rezulta ca n-aveai nimic de spus decat frustraciunea cu "rosul, comunistii" si sa lipesti niste etichete.
          Nu vreau sa continui, dar, pe bune, te alinti daca crezi ca mi-ai putea fi un adversar dpdv intelectual sau chiar al realizarii generale, ca om. Sincer, iti doresc asta - si, crede-ma, chiar e o urare de bine ! (intreaba HN de pe unde sunt IP-urile pe care mi le blocheaza)....dar esti departe.
          Ai putea incepe, spre exemplu, cu putina gramatica a limbii materne...cum sa scriem corect "pesemne" ("pe semne" in varianta ta .... hahaha, ce greseli faci si ce pretentii de basist ai !)

          Ia de aici:

          https://diacritica.wordpress.com/tag/pesemne-sau-pe-semne/

          Salut !
          • +1 (1 vot)    
           Esti penibil ! (Marţi, 12 aprilie 2016, 3:01)

           Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

           Asta cu IP-urile, trebuia sa ma faca paf , nu-i asa ?
           PS. Constat ca ai o obsesie, aceea de a-ti proclama superioritatea intelectuala in raport cu altii, precum si "realizarile generale, ca om". Ma faci sa rad pt ca in spatele autoproclamarilor tale, eu vad altceva.
           PPS. Tot nu mi-ai raspuns : "cei de stanga", sunt
           anti-basisti ?
    • +3 (7 voturi)    
     Bea o pufaika si iti trece (Luni, 11 aprilie 2016, 4:07)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     ranchiuna asta de asistat social.
    • 0 (2 voturi)    
     nu cred (Luni, 11 aprilie 2016, 12:10)

     Europiu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Nu, nu cred ca se numeste "incitare la omor", din mai multe motive.

     1) nu am spus clar ce inteleg prin "eliminarea fizica"; fiecare intelege ce vrea, incusiv matale care, se pare, ai tendinte mai radicale. Eu ma refeream la 'fizic' ca opusul lui 'virtual', in sensul de a-i combate si confrunta live; a-i face sa dispara, in felul acesta, din viata publica. Degeaba ne agitam noi aici pe forumuri tragand partsuri revoltate.

     2) nu am dat niciun nume si nu am pus nicio eticheta de genul 'dezirabil'/'indezirabil'; again, fiecare intelege ce vrea...

     O zi buna sa ai!
     • +2 (2 voturi)    
      Mai, Europiu, (Luni, 11 aprilie 2016, 12:55)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Europiu

      am ajuns in situatia sa-i dau dreptate unui postac rosu din cauza unui "destept" ca tine. De ce n-ai lasat-o cum a cazut ! Daca te opreai la "maturat" ...Hai, chiar si cu "sisu la gat", te facea "basist" din port de la Constanta si atat . Dar la "eliminam fizic", las-o mai moale cu filosofia.
      • 0 (0 voturi)    
       ti-am dat un + :) (Luni, 11 aprilie 2016, 16:30)

       Europiu [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

       Omul avea chef de filozofat, i-am raspuns. Care-i problema? Hahahaha...
   • 0 (4 voturi)    
    Exista o multime de performeri ramasi in tara... (Duminică, 10 aprilie 2016, 21:12)

    Clop [utilizator] i-a raspuns lui Europiu

    Nu este chiar adevarat, adica nu 100%. Eu stiu cazul unui cercetator stiintific cu grade date, cu doctoratul pe bune, cu post-doctorat de 2 ani la o universitate din Germania, care s-a intors in Romania sa lucreze la un institut de stat. Care are lucrari publicate in elita internationala si care merge la interviuri "in afara" pentru job-uri pe calificarea lui.

    Totusi, treaba nu este simpla pentru un personaj care vine din estul Europei. In general, se gasesc oricand argumente care sa-ti mai taie din avant... Esti din est, te pliezi, bine, nu te pliezi, un politicos HR la revedere.

    Elitele din media sunt politice in majoritate sau, eventual, din zona de business. Institutele de cercetari sunt tinute sub obladuire politica in continuare, nu se doreste managementul pe criterii de performanta dovedita.
   • +1 (3 voturi)    
    Cine sa mature? (Luni, 11 aprilie 2016, 9:51)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Europiu

    Un popor de hoti care voteaza hoti? In Romania se fura semnele de circulatie si gardurile de pw margine soselelor, cabluri electrice, sine de cale ferata, cosuri de gunoi, mincarea din spitale, orice... E o tara de hoti. Asemenea popor (?) nu poate face curat in propria ograda. Iar Justitia e de partea hotilor, le da pedepse cu suspendare sau de 1-2 ani si ii lasa cu averile intregi.
  • +3 (7 voturi)    
   ai uitat de Voiculescu (Duminică, 10 aprilie 2016, 17:37)

   king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui anonim3

   si Gadea.....

   Totusi, cine conduce Romania? Cine e la putere?
  • +9 (11 voturi)    
   Au fost omisi... (Duminică, 10 aprilie 2016, 17:41)

   ber [utilizator] i-a raspuns lui anonim3

   Trebuiesc adaugati si altii: Liviu Pop, Remus Pricopie, Adrian Curaj si .poate si altii... Lista este deschisa.
 • +11 (15 voturi)    
  PSD distrugătorul României. (Duminică, 10 aprilie 2016, 17:54)

  asavreau [utilizator]

  În primii ani PSD au distrus industria și agricultura și au început să distrugă cercetarea și învățământul.Acum crează o stare de confuzie și neîncredere în învățământ prin lejeritatea obținerii unor doctorate de către membri de partid,de obicei în domenii de care cei care obțin doctoratele, habar nu au,cum sunt doctoratele obținute la Academia de informații.Ce denumire pentru niște impostori ai științei!Încrederea și respectul față de știutorii de carte-intelectualii,a dispărut.
 • +6 (8 voturi)    
  scuristii la butoane, pe cai mari! (Duminică, 10 aprilie 2016, 18:49)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  cand fostul ministru Pricopie, actualul ministru Curaj , secretarii de stat din Min Educatiei (Paraschiv, Ispas) sunt membrii in (c)academia lui Oprea-ASSN, de ce nu ma mira ca legea e ciopartita si facuta asa fel incat Oprea, Toba, Ponta sa scape si altii gen Costoiu sa isi ia si ei doctoratul linistiti (apropos, asta e o adevarata jena nationala si mega-rusine pentru UPB, sa aleaga in 2 mandate succesive rector fara doctorat!!!).

  In plus, uitati ca si Maior, Hellvig etc sunt in ASSN, pai trag sforile necesare ca si ANI a SRI sa poata da doctorate pe banda rulanta oricui e din gasca lor securista.

  Si toate astea se intampla odata cu complicitatea Parlamentului dar si a lui Ciolos- care nu cred ca nu stie si nu vede ce plaga e in jurul ASSN si refuza sa ia masuri cu Curaj, Toba etc. E si Ciolos un "bun roman"=las. Probabil ca depinde de ei sau chiar a fost adus de ei, ca un inlocuitor al lui Ponta, obedient pt sistem, ca sa linisteasca furia strazii de dupa #Colectiv si sa dea aparenta de schimbare.

  Nu s-a schimbat nimic, junta securista din jurul lui Oprea e tot la butoane, doar ca nu mai e Oprea in prim-plan, stati linistiti, ca traim intr-un model de stat sud-american, in care o mana de oameni dispun totul si democratia e doar de fatada.
  • +2 (2 voturi)    
   Logica simpla (Luni, 11 aprilie 2016, 9:52)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Ciolos de cine e sustinut daca nu tot de securisti?
 • +6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 10 aprilie 2016, 19:15)

  [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  Legea Funeriu principiu: banii urmeaza elevul (Duminică, 10 aprilie 2016, 19:26)

  ty [utilizator]

  "Doresc să disipez orice minciună că această lege ar politiza școala. Această lege face imposibilă ingerința politicului", a spus Funeriu (ianuarie 2011)
  In consecinta legea a fost macelarita cu 27 ordonante in interesul inaltilor corupti ai sistemului de invatamant si a clientelei lor politice transpartinice.
  Iohannis se implica: anunţă că dezbaterile vor începe în acest an şi vor dura până în 2018. În acest timp, vor avea loc consultări online şi dezbateri cu reprezentanţi ai ONG-urilor, profesori din şcoli şi universităţi, părinţi, elevi şi experţi din domeniul educaţiei. (ianuarie 2016)
  Boala lunga moarte sigura. Alti bani risipiti. Intre timp sistemul lucreaza . . .
 • +9 (13 voturi)    
  In stilul asta nu se mai poate continua (Duminică, 10 aprilie 2016, 19:36)

  MoemBius [utilizator]

  Ca cetatean al Comunitatii Europene am drepturi
  Fac o cerere deschisa pentru Comunitatea Europeana
  Pe mine NU ma reprezinta Parlamentarii din momentul de fata
  Cer Comunitatii Europene AJUTOR
  Acesti Depuhoti si Shmenari (din Camera Depuhotilor si Smenatul Romaniei) fac legi pentru ei care nu reperezinta interesele Poporului Roman
  Refuz sa mai am drept reprezentanti astfel de HOTI
  Astept Comunitatea Europeana sa ia masuri pentru Prezervarea drepturilor Cetatenilor Onesti din tara asta condusa de HOTI
 • +3 (7 voturi)    
  doctorat (Duminică, 10 aprilie 2016, 19:48)

  bibarel [utilizator]

  Actual sa scoti un lucru cu adevarat imortant pentru umanitate este foarete greu, cred ca aproximativ 99.99 % din dctorate sunt apa de ploaie (in RO si cel putin in medicina - studiul asupra TNF sau namol sapropelic sau aponetine sau simvastatie - m-am saturat), chiar comunitatea stiintifica a facut publice numeroase temeri cu privire la lipsa importantei majoritatii documentelor publicate in ultimii ani.
  Un profesor trebuie sa-si vada de treaba cu sau fara doctorat ( acces pentru oporunisti cel putin in bresla mea - medicina, un motiv de a acorda pe pile doctorate la fara plata etc). Lasati profesorii buni sa practice si fara doctorat, pun pariu ca sunt multi care pot face acest lucru mult mai bine decat exchibitionistii cu doctorat.
  • +5 (7 voturi)    
   Parlamentarii se reprezinta pe sine insisi (Duminică, 10 aprilie 2016, 21:13)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui bibarel

   Da, total de acord.
  • +3 (3 voturi)    
   de acord (Luni, 11 aprilie 2016, 9:05)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bibarel

   De accord. Doctoratul este o forma de perfectionare, dar numai una dintre ele.

   Poti fi specialist foarte bun, professor etc, si fara doctorat.

   Iar in Romania, indrumatorii facuti pe spagi si pile au ajuns de mult sa promoveze numai nulitati la doctorat.
 • +1 (3 voturi)    
  Ciupaeriu? (Duminică, 10 aprilie 2016, 20:18)

  Tambrian [utilizator]

  O lege clara privind obtinerea titlului de doctor este absolut necesara. Dar de aici pana la a vorbi despre asta de catre domnul Ciupariu este ceva de neconceput. Omul asta n-a fost acceptat ca prea se pare ca vroia sa fie mai mult decat este...
  • +3 (5 voturi)    
   Doctoratul din cabina telefonica (Duminică, 10 aprilie 2016, 21:18)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Tambrian

   Este pentru crocodili, pentru lichelele care pupa dosuri politice sau fac smenuri, Oprea si alti distinsi dulai din politica damboviteana.
   ---------------------------------------------------------------------------------------------------
   Ceea ce am inteles astazi, nu este decat o sinecura pentru mardeiasii de doctorate.

   Dl. Curaj sa demisioneze daca stampileaza ca ministru asemenea initiativa legislativa. Daca are coaye si nu puroaie.
 • 0 (4 voturi)    
  mare paguba (Duminică, 10 aprilie 2016, 21:37)

  vulpoiul rosu [utilizator]

  cu legea asta sau fara ea, invatamintul tot praf ramine! I love Romania!
  • 0 (2 voturi)    
   da (Luni, 11 aprilie 2016, 9:11)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui vulpoiul rosu

   De accord ca invatamantul e praf.

   Dar avem nevoie totusi de un timp pentru a pune lucririle la punct. Daca ritmul distrugerii e mai mare, reforma devine imposibila.

   Am mai spus: nu atingem masa critica pentru ca orice persoana capabila are la indemana calea mult mai usoara de a se muta intr-un alt stat European unde valoarea ii este recunoascuta.

   Este foarte ingrijorator.
 • +5 (9 voturi)    
  Prostilor nu le-a placut scoala niciodata !! (Duminică, 10 aprilie 2016, 21:54)

  andreesanu [utilizator]

  Cum parlamentul e plin de prosti si mediocritati era normal ca sa mutileze legea educatiei !!!
  Incompetenta ,iresponsabilitatea a devenit politica de stat in Romania.
  Cat despre doctorate este o vorba care umbla prin mahalalele Bucurestiului "Calci pe un rahat iese un doctorat !!! "
  • +2 (4 voturi)    
   la fel (Luni, 11 aprilie 2016, 9:08)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Toata societatea e condusa de prosti, stai linistit.

   In mai toate functiile, in administratia central si locala, peste tot.

   Numai inculti si incompetent peste tot.

   Astia fac acum legea, acesti inculti.

   A fost posibil penru ca peste 20 de ani invatamantul a produs asemenea rebuturi sociale. Nu e vina lor, ci a societatii care a permis asa ceva.

   Suntem condusi de inculti si incompetent pentru ca suntem si noi la fel
   • +1 (1 vot)    
    Dedalus mai citeste odata !! (Luni, 11 aprilie 2016, 11:36)

    andreesanu [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Reactia ta este la ce-am scris eu ?
    Ce inseamna pentru tine "incompetenta,iresponsabilitatea a devenit politica de stat in Romania " ???
 • +7 (11 voturi)    
  sila infinita (Duminică, 10 aprilie 2016, 21:55)

  yellowdog [utilizator]

  pentru aceste gunoaie adunate in parlament
 • +5 (5 voturi)    
  Aceste proaspete modificari ale legii Invatamant (Luni, 11 aprilie 2016, 10:33)

  Susufler0 [utilizator]

  sunt semnul clar ca lichelele si semidoctii din cele doua partide mari nu au de gand sa opreasca "fabrica de diplome" doar vor sa elimine orice "CTC" al "produselor stiintifice". Este absolut dezarmanta persistenta parlamentarului roman intru furtisag, inselatorie, butaforie intelectuala, doar pt a capata un dram de "notorietate" si un plus la salariu.
  PS. N-au rusine si n-au frica !
 • +3 (3 voturi)    
  Modificari legislative facute... (Luni, 11 aprilie 2016, 10:54)

  Olyx [utilizator]

  NUMAI PENTRU CONSERVAREA PRIVILEGIILOR UNEI "CASTE" creata si condusa de fostul ministru E.Andronescu ( PSD ) care si-a "plantat" in Rectorat si in decanate DOAR oameni DOCILI care sunt motivati de privilegiile acordate ( avansare facila la gradul urmator, ore suplimentare la plata cu ora, favorizarea proiectelor cu fonduri europene-au acees la ele doar cei vechi, tinerii NU ). Catedrele sunt IMBATRANITE si intesate de profesori; asistentii, lectorii si conferentiarii sunt PE CALE DE DISPARITIE...cei care au sustinut doctoratul dupa 2010 NU AU PRIMIT SPORUL DE DOCTORAT pe cand colegii lor, vechi, DA (!), doctoranzii noi sunt de o calitate cel putin indoielnica si asta pentru ca profesorii indrumatorii ( cei vechi, bineinteles... ) vaneaza DOAR banii pe care cu generozitate ii primesc ( functie de numarul doctoranzilor...). Legea data de fostul ministru Funeriu a fost "castrata" de aceeasi doamna si partidul sau asa incat profesorii ( vechea garda ...) sa NU IASA LA PENSIE legal, la 63-65 de ani, ci atunci cand doreste conducerea facultatii...( la 70-75 de ani !!!) Iata reforma partidului d-nei Andronescu...
 • +1 (1 vot)    
  asta-i nedreptate pana la capat (Luni, 11 aprilie 2016, 13:30)

  revo [utilizator]

  Atunci sa se dea si bacul tot in closet sau sa se desfiinteze cu totul.
  Tot timpul scolii se dau fel de fel de teste, se fac evaluari, se dau examene - pentru ce?

  Daca doctoratul, forma de recunoastere si incununare a studiilor aprofundate si creativitatii stiintifice, a ajuns doar o formalitate prin care cativa indivizi bine plasati pot obtine privilegii materiale si locuri caldute in diverse comisii si institutii, atunci macar Bacul sa se desfiinteze.

  Adica pe amaratii aia de copii ii hingheresc cu materii stufoase, alambicate si inutile, examene idioate, camere de luat vederi, aparatura de urmarire la distanta, pentru ca in final sa le inchida drumul in viata, in timp ce pentru bastanii partid, abonatii de serviciu la doctorate, se asterne covor de flori si privilegii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by