Reprezentantii Bancii Mondiale isi exprima regretul pentru actele de ura fata de comunitatea de romi din Romania manifestate vineri seara prin acte de vandalism asupra cortului Centrului National pentru Cultura Romilor, amplasat in Piata Universitatii din Bucuresti, se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de Agerpres.

"Aceste fapte reprezinta o agresiune impotriva comunitatii romilor si un act de discriminare si sunt incompatibile cu valorile de baza ale Europei in ceea ce priveste drepturile omului", se arata in comunicat.

Banca Mondiala precizeaza ca sprijina pe deplin Romania si organizatiile ce reprezinta romii in lupta acestora impotriva discriminarii. Activitatile Bancii in Romania includ programe ce adreseaza problema incluziunii romilor.

"Cercetarile noastre analitice argumenteaza fara echivoc faptul ca incluziunea romilor este nu numai o datorie morala, dar si o abordare economica inteligenta. Integrarea socio-economica a romilor este esentiala pentru ca Romania sa atinga un nivel de convergenta cu Uniunea Europeana si sa beneficieze de o crestere economica sustenabila", se mentioneaza in comunicat.

Conform bancii, majoritatea romilor fac parte din categoria celor mai saraci si vulnerabili romani ce se confrunta cu probleme de discriminare si excluziune sociala. Inegalitatile dintre romi si non-romi incep devreme si sunt perpetuate pe tot parcursul vietii. Discriminarea etnica la scara larga continua sa submineze aplicarea eficienta a politicilor de includere a comunitatilor rome marginalizate, potrivit reprezentantilor BM.

"Nimeni nu trebuie sa se confrunte cu discriminarea din cauza originii etnice sau de rasa. Dupa o lunga istorie de excluziune sociala in Romania, este timpul sa sporim eforturile noastre in lupta impotriva discriminarii si in promovarea incluziunii Romilor si egalitatea de sanse pentru toti", se mai spune in comunicat.

Aceste declaratii vin in contextul in care, vineri noapte, pe cortul ridicat in Piata Universitatii din Bucuresti cu ocazia Zilei Internationale a Romilor au fost scrise cuvinte rasiale si de discriminare la adresa romilor.

De altfel, sambata, mai multi membri ai Guvernului, printre care ministrul Justitiei, Raluca Pruna, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, consilierul prezidential Laurentiu Stefan, ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru, Valeriu Nicolae - secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mihai Neacsu, director la Centrul National de Cultura a Romilor, primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, precum si presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba Ferenc s-au adunat in fata cortului din zona Universitate si au vorbit impotriva rasismului si despre eventuale masuri ce ar trebui sa fie luate pentru a descuraja aceste gesturi.