Uniunea Europeana a decis sa consolideze cooperarea cu NATO pentru contracararea amenintarilor de tip hibrid, expresie care a devenit curenta in limbajul analistilor dupa actiunile intreprinse de Rusia pentru a destabiliza estul Ucrainei.

Comisia Europeana si sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, au adoptat vineri "un cadru comun de contracarare a amenintarilor hibride si de consolidare a rezilientei UE, a statelor sale membre si a tarilor partenere, intensificand totodata cooperarea cu NATO in materie de contracarare a acestor amenintari", potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

In acest context, UE va infiinta o noua structura care sa gestioneze informatiile schimbate intre statele membre si Bruxelles: EU Hybrid Fusion Cell (parte a EU Intelligence and Situation Centre - INTCEN din cadrul Serviciului European de Actiune Externa). EU Hybrid Fusion Cell va primi, analiza si disemina informatii clasificate intre statele membre, Comisia European si Serviciul de Actiune Externa, se arata in acest comunicat.

"In ultimii ani, mediul de securitate s-a schimbat in mod dramatic. Am asistat la cresterea amenintarilor hibride la frontierele UE. S-a lansat apelul ferm ca UE sa isi adapteze si sa isi amelioreze capacitatile in calitate de furnizor de securitate. Relatia dintre securitatea interna si cea externa trebuie sa fie consolidata in continuare. Prin aceste noi propuneri, dorim sa consolidam capacitatea noastra de contracarare a amenintarilor de natura hibrida. In acest demers, vom intensifica, de asemenea, cooperarea si coordonarea cu NATO", a declarat Federica Mogherini, citata in comunicat.

Cadrul comun reuneste politicile existente si propune douazeci si doua de actiuni operationale avand scopul:

  • de sensibilizare, prin instituirea de mecanisme specializate pentru schimbul de informatii intre statele membre si prin coordonarea actiunilor UE in vederea comunicarii strategice;
  • de consolidare a rezilientei, prin abordarea sectoarelor potential strategice si critice, precum securitatea cibernetica si infrastructurile critice (energie, transporturi, spatiu), prin protejarea sistemului financiar, a sanatatii publice si prin sprijinirea eforturilor de combatere a extremismului violent si a radicalizarii;
  • de prevenire, de raspuns la crize si de restabilire, prin definirea unor proceduri eficiente de urmat, precum si prin analizarea aplicabilitatii si a implicatiilor practice ale clauzei de solidaritate (articolul 222 din TFUE) si ale clauzei de aparare reciproca [articolul 42 alineatul (7) din TUE] in cazul in care are loc un atac hibrid amplu si grav;
  • de intensificare a cooperarii intre UE si NATO, precum si alte organizatii partenere, ca parte a efortului comun de contracarare a amenintarilor hibride, respectand principiile incluziunii si autonomiei specifice procesului decizional al fiecarei organizatii.

Amenintarile hibride sunt definite in acest comunicat drept "combinatia de activitati in care metodele conventionale si cele neconventionale se intrepatrund frecvent si care pot fi utilizate intr-o maniera coordonata de catre actorii statali si nestatali, ramanand insa sub limita pragului de stare de razboi declarata oficial".

Obiectivul urmarit nu este doar de a cauza un prejudiciu direct si a exploata vulnerabilitatile, ci si de a destabiliza societatile si a crea ambiguitate in vederea obstructionarii procesului decizional.

Contracararea amenintarilor hibride intra in mare parte in competenta nationala, responsabilitatea principala revenind statelor membre, precizeaza sursa citata.

Cadrul comun prezentat joi are scopul de a sprijini statele membre ale UE si pe partenerii lor in eforturile de contracarare a amenintarilor hibride si de a ameliora rezilienta lor atunci cand se confrunta cu aceste amenintari, coreland instrumentele europene si nationale intr-un mod mai eficace decat in trecut.

Cadrul va fi prezentat Consiliului Uniunii Europene.