Procurorii DIICOT au efectuat 51 de perchezitii pe raza judetelor Neamt, Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Dambovita, Dolj, Galati, Buzau, Vrancea, Prahova, Iasi, Suceava, Hunedoara si Maramures si a municipiului Bucuresti, intr-o cauza vizand destructurarea unei grupari specializate in evaziune fiscala si spalare de bani.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, citat de Agerpres, in perioada 2012 - 2015, inculpatii George si Vasile Trifan au initiat un grup infractional specializat in constructia unor scheme infractionale complexe, pentru obtinerea de beneficii materiale importante. Grupul infractional a constat in crearea sau preluarea direct sau prin interpusi a numeroase societati comerciale, care ulterior au fost folosite in scopul emiterii catre beneficiarii interesati a unor facturi cu caracter fictiv, prin care se atesta in mod nereal livrarea unor marfuri ori prestarea unor servicii de valoare foarte mare.

S-a retinut ca emiterea respectivelor facturi a servit atat diminuarii in mod ilicit a bazei impozabile si implicit a sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe si impozite, cat mai ales crearii unei aparente justificari a virarii in conturile societatilor comerciale folosite a unor sume importante de bani.

Ulterior, sumele de bani au fost ridicate in numerar de catre membrii gruparii, prin folosirea unor documente justificative ce nu corespundeau realitatii (de exemplu restituire imprumut acordat de administrator societatii comerciale pe care o administra) sau prin justificari de tipul "achizitii materiale", fara ca ulterior sa fie prezentate unitatii bancare documentele justificative cu privire la asa-zisele achizitii.

O a treia modalitate a ridicarii sumelor de bani virate de catre beneficiari a reprezentat-o transferarea unor sume de bani in alte conturi ale aceleiasi societati comerciale, conturi pe care erau emise carduri de debit, urmata de retragerea sumelor respective de la ATM-uri.

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat de catre membrii gruparii este de aproximativ 16 milioane euro.

In acest dosar, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamt i-au retinut pe inculpatii Mihai Stan, Mihai Toma, George Eugen Cristian, Buse Paul, Vlasa Ionut Ciprian, Horpos Alexandru, Misaila Gheorghe Dan, George si Vasile Trifan, pentru savarsirea infractiunilor de constituire si aderare la un grup infractional organizat, evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si complicitate la spalare de bani.

Ulterior, instanta de judecata a dispus ca acestia sa fie cercetati in libertate sub control judiciar.

La instrumentarea dosarului, procurorii au beneficiat de sprijinul SCCO Neamt, DGA, IPJ - SICE Neamt, iar la punerea in executare a mandatelor si executarea perchezitiilor de sprijinul BCCO Bacau, BCCO Bucuresti, SCCO Ilfov, SCCO Giurgiu.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Directia Operatiuni Speciale si Departamentul de Informatii si Protectie Interna.