Presedintele Klaus Iohannis l-a propus ambasador in Danemarca pe Mihai Alexandru Grădinar, un tanar diplomat de cariera care a mai lucrat la ambasada din Viena. Viitorul ambasador este fiul unui controversat afacerist local, Ilie Gradinar. Acesta a condus o companie aflata in subordinea primariei Sibiu, condusa pe atunci de Klaus Iohannis. Intr-un articol din presa locala, Mihai Gradinar a declarat despre Klaus Iohannis ca "suntem prieteni buni, de familie". UPDATE: Mihai Gradinar spune intr-o precizare remisa redactiei ca "Sunt diplomat de carieră din anul 2002, când am intrat în acest domeniu ca atașat diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În acești 14 ani am parcurs toate etapele profesionale exclusiv prin merite proprii, îndeplinind de fiecare dată toate criteriile de avansare în grad diplomatic". Citeste toate precizarea la finalul articolului.

Chestionat de ziaristii de la Monitorul de Sibiu de ce cununia sa civila a fost oficiata chiar de primarul Klaus Iohannis intr-un nou sediu al Primariei, Mihai Gradinar a spus: "Nu stiu de ce s-a facut cununia in Primaria noua. Domnul Johannis a organizat evenimentul acolo, el a oficiat si ceremonia. Suntem prieteni buni, de familie". Presa a mai consemnat ca a fost prima cununie civila oficiata de Iohannis in noul sediu.

Mihai Gradinar are, potrivit unei declaratii de avere din 2015, o locuinta in Sibiu si una in Bucuresti, un depozit de 254.000 de lei si unul de 4500 euro.

Tatal lui Mihai Gradinar, Ilie Gradinar, era cotat in Top Forbes 2011 in topul milionarilor Romaniei, cu o avere estimata la 7-8 milioane de euro.

Cum si-a facut averea? A fost director general la SC Energie Termica SA, iar in 2014 aparea ca membru in Consiliul de Administratie al SC Piete Sibiu SA, ambele companii aflate in subordinea Primariei Sibiu. Dar una dintre sursele averii este complexul turistic balnear Statiunea Ocna Sibiului (achizitionat in 2006, dar scos la vanzare cinci ani mai tarziu pentru 90 de milioane de euro), despre care insa Turnul Sfatului scria in 2014 ca a intrat in insolventa si apoi in faliment.

Ultima sadeclaratie de avere, depusa in iunie 2014, arata ca el detinea impreuna cu sotia 4 terenuri, doua locuinte (una in Sibiu de 150 metri patrati, alta in Cisnadioara de 690 metri patrati).

De asemenea, Ilie Gradinar are peste 2 milioane de lei in conturi, dar si o datorie de 500.000 de euro veche din 2003. La acel moment, Ilie Gradinar avea 25% din actiunile firmei Delta Construct SRL, era administrator special la SC Statiunea Ocna SA, manager la SC Universal Business SA si la SC Tehnosib 100 SRL, si membru in CA al SA Piete Sibiu SA.

Ilie Gradinar a fost membru PSD pana in 2006, cand si-a dat demisia. Potrivit Romania Libera, el era considerat "trezorierul" neoficial al PSD.

Potrivit unor surse locale consultate de HotNews.ro, Ilie Gradinar trece drept unul dintre oamenii foarte apropiati de fostul primar al Sibiului. Pe langa faptul ca acesta a condus ani de zile o companie aflata in subordinea consiliului local, Energie Termica SA, bugetarul a prosperat in acest timp acumuland o avere evaluata la milioane de euro.

In presa au aparut informatii referitoare la companii-capusa, trecute pe numele unor apropiati, care executau lucrari de constructii sau reabilitare a strazilor din oras sau din judet. Energie Termica SA, desfiintata in 2012, s-a reprofilat in ultimii ani de activitate pe constructia de drumuri.

”Energie Termică nu mai are nimic”, a anunțat primarul Sibiului Klaus Johannis la sfarsitul lui 2012 , citat de presa locala. ”Cred că acum mai sunt trei sau patru angajați. Își vor căuta de lucru. Energie Termică va mai avea doar forma juridică, nu va mai avea nici patrimoniu, nici alte lucruri, decât o clădire care este folosită de poliție și așa mai rămâne”, a spus la vremea respectiva Klaus Johannis.

"Ilie Gradinar, zis Ilie Gigacalorie, a fost recuperat de Klaus Iohannis, l-a salvat dupa ce a plecat din PSD. Sunt legaturi foarte puternice intre cei doi. Este cea mai mare vulnerabilitate a lui Klaus Iohannis in Sibiu", au declarat pentru HotNews.ro surse locale.

  • Ilie Gradinar a aparut in Top 500 Miliardari Forbes, editia 2011, cu o avere evaluata la 8 milioane de euro. Presa locala mentioneaza la vremea respectiva ca "Ilie Gradinar si Adrian Cioca împart amândoi pozitia 462. Gradinar este cunoscut în Sibiu mai mult ca fiind „boss-ul” de la Energie Termica SA. Personaj retras, dar si „terfelit” prin presa locala dealungul timpului, Gradinar a devenit de curând si proprietar al complexului balnear Ocna Sibiului, pe care la si scos la vânzare în aprilie cu 90 de milioane de euro.Despre Ilie Gradinar nu se stiu foarte multe amanunte referitoare la modul în care a devenit proprietar al unor active imobiliare extrem de importante, în judetul Sibiu. S-a nascut în Fagaras, judetul Brasov, si este inginer de profesie (absolvent în 1975 al Institutului Politehnic Bucuresti). A facut stagiatura si a lucrat câtiva ani în Bucuresti, iar la vârsta de 39 de ani, imediat dupa Revolutie, s-a mutat la Sibiu. Timp de opt ani a ocupat functia de director la Agentia Centrale Termice din cadrul Regiei Autonome cu acelasi nume."

Dupa aparitia in topul Forbes, insusi Klaus Iohannis, pe atunci primar, a tinut sa-i ia apararea lui Ilie Gradinar. Presa locala a consemnat urmatoarea declaratie a fostului primar: "Nu sunt invidios. Mi-am permis sa-l întreb pe domnul Gradinar care e situatia la topul bogatilor si se pare ca e vorba de o serie de confuzii. Deocamdata se poate spune confuzii. S-ar putea ca cineva sa fi dorit sa-l puna într-o pozitie nu foarte buna. Ca are si alte surse de venit pe care nu vreau sa le comentez, îl puteti întreba sau nu. Dar legat de persoana în cauza e vorba de erori consecutive în evaluare, pornind de la societatea din Ocna, care a fost scoasa la un pret care într-o revista a aparut de zece ori pretul si asa mai departe. Niste aberatii. Însa nu am mers pe fir si nu m-am interesat în detaliu. Conform afirmatiilor facute de domnul Gradinar, prezenta în top este aberanta si ireala”, a declarat Johannis, citat de Turnul Sfatului.

In 2012, EVZ a publicat o acheta despre modul in care a incheiat contractele Ilie Gradinar cat s-a aflat la conducerea companiei de stat aflata in subordinea consiliului local Sibiu. "Contractele încredinţate direct de oraş firmei SC Energie Termică SA au fost subcontractate, ulterior, de directorul Ilie Grădinar către alte firme. Dintre acestea merită amintite nume precum Romserv SRL sau Romcontrol SRL, firme care au "muls" profitul de la SC Energie Termică SA", noteaza ziarul. Ziarul noteza in acheta din 2012 un detaliu interesant: "după ce majoritatea sibienilor s-au debranşat, Ilie Grădinar a "reorientat" obiectul de activitate al firmei către lucrări de infrastructură, în special reţele de apă şi canal."

Klaus Iohannis avea, pe langa calitatea de primar, si calitatea de "reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor la doua societati: SC Apa Canal SA Sibiu si SC Piete SA", adica exact zonele de interes ale lui Gradinar. Prezenta lui Iohannis in calitate de primar in Consiliul de Adminisratie al celor doua Societati a fost si motivul pentru care Agentia Nationala de Integritate l-a declarat incompatibil, proces castigat in cele din urma de seful statul in instanta.

UPDATE: Mihai Gradinar a remis redactiei o precizare legata de articol. O prezentam integral:

"În legătură cu articolul publicat de hotnews.ro despre numirea mea în calitate de ambasador al României în Danemarca și Islanda, doresc să fac următoarele precizări referitoare la cariera mea de diplomat, care vor contribui la o informare completă a opiniei publice cu privire la parcursul meu profesional.

Sunt absolvent al Academiei de Științe Economice din Bucuresti și am urmat studii de specialitate la London School of Economics and Political Science, Universitatea Erasmus din Rotterdam, Academia Diplomatică din Berlin și Viena.

Sunt diplomat de carieră din anul 2002, când am intrat în acest domeniu ca atașat diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În acești 14 ani am parcurs toate etapele profesionale exclusiv prin merite proprii, îndeplinind de fiecare dată toate criteriile de avansare în grad diplomatic.

Am fost mândru să îmi reprezint țara și interesele României în fața partenerilor ei externi. În calitate de adjunct al Ambasadorului României la Viena, am contribuit la creșterea interesului partenerilor austrieci pentru țara noastră. Principalul meu domeniu de expertiză a fost dimensiunea externă a politicii energetice, gestionând cele mai importante proiecte de aprofundare a cooperarii între cele două state.

Pentru îndeplinirea atribuțiilor, de-a lungul timpului, am interacționat cu foarte mulți demnitari ai statului român atât în România cât și în afara țării, față de care am păstrat întodeauna o conduită profesională corespunzătoare.

În viitoarea mea calitate de Ambasador al României în Danemarca, voi continua să îmi servesc țara cu devotament și profesionalism, rămânând fidel acelorași principii pe baza cărora mi-am construit cariera de diplomat".