In 2007, Departamentul de Stat al SUA a infiintat Premiul "Femei Curajoase din intreaga lume" pentru a le onora pe femeile care demonstreaza curaj exceptional si spirit de conducere in sustinerea drepturilor omului, egalitatii femeilor si progresului social, asumandu-si adesea mari riscuri personale.

Femeile curajoase ale RomanieiFoto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook

"In fiecare an, fiecare ambasada poate nominaliza un candidat pentru Premiul "Femei Curajoase din intreaga lume" al Departamentului de Stat. Insa Romania are mult mai multe femei curajoase si extraordinare, profund dedicate comunitatilor lor. Inspirati de hotararea, curajul si compasiunea lor, Ambasada SUA la Bucuresti va premia alaturi de persoana nominalizata pentru Premiul "Femei Curajoase din intreaga lume" 2016, cinci alte romance curajoase", a declarat Dean Thompson.

"Desi provin din medii diferite si isi desfasoara activitatea in sectoare diferite ale societatii, aceste femei sunt unite de dorinta de a gasi solutii la unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confrunta Romania. Le suntem recunoscatori pentru eforturile neintrerupte si suntem mandri sa le onoram in aceasta seara. Desi aceasta receptie se concentreaza asupra acestor sase femei curajoase, ea este de fapt dedicata tuturor femeilor din Romania si din intreaga lume. Cele mai sigure si mai progresiste tari din intreaga lume, cu cea mai buna situatie economica, sunt cele care promoveaza egalitatea si respectarea drepturilor femeilor.", a declarat amsadorul american la Bucuresti Hans Klemm.

Erika Garnier

Erika Garnier

Foto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook

Erika Garnier

Desi este relativ la inceputul carierei, Erika Garnier are deja calitatile necesare pentru a deveni un lider in domeniul sau si face acest lucru fiind atat trainer motivational, cat si un model pentru altii. Ea a devenit un sustinator neobosit al uneia dintre cele mai marginalizate minoritati din Romania si din intreaga lume: persoanele cu dizabilitati.

Din 2011, Erika Garnier lucreaza la Motivation Romania, un respectat ONG care ajuta persoanele cu dificultati de mobilitate sa descopere cum pot deveni mai active in vietile personale, sociale si profesionale. Erika Garnier s-a alaturat Motivation Romania intai ca voluntar, fiind trainer independent. Talentul si abilitatile sale au fost rapid recunoscute de catre director si a avansat rapid in cadrul organizatiei, devenind intai responsabil de comunicare, apoi, in aprilie 2014, manager de proiect. Printre proiectele sale, in fiecare an, Motivation Romania ofera mii de scaune rulante cetatenilor romani cu dizabilitati din intreaga tara. Erika Garnier coordoneaza programele de pregatire pentru clienti si familiile lor, care invata cum sa isi foloseasca scaunele rulante cat mai eficient pentru a dobandi libertate de miscare si independenta personala.

In octombrie 2015, ea a preluat de asemenea sarcina de coordonator pentru sport in scaun rulant. In aceasta calitate, ea a avut un rol cheie in succesul programului Sports Envoy al Ambasadei SUA, prin intermediul caruia au venit recent in Romania doi jucatori americani de tenis in scaun rulant, pentru un eveniment motivational. Folosind aceasta energie, Erika Garnier a continuat sa extinda echipa de tenis in scaun rulant a Motivation Romania, in tot acest timp organizand evenimente de informare a publicului despre sportul in scaun rulant. Mai mult, ea a devenit un bun si convingator orator, care mobilizeaza audientele cu mesajul sau ca persoanele cu dizabilitati sunt de fapt, oameni obisnuiti "cu abilitati diferite".

Magda Ciobanu si Ramona Brad

Magda Ciobanu si Ramona Brad

Foto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook

Magda Ciobanu si Ramona Brad

Primul premiu acordat de Ambasada SUA la Bucuresti femeilor curajoase a fost decernat doctorului Magda Ciobanu si Ramonei Brad. In urma cu mai multi ani, Magda Ciobanu si Ramona Brad au sprijinit fondarea grupului ce avea sa se transforme in Coalitia Romania Respira, o retea de peste 250 de organizatii care cer interzicerea fumatului in locurile publice. Doctorita Ciobanu este coordonatoarea Centrului National pentru Renuntare la Fumat al Institutului National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta". Ramona Brad este Managing Partner al Clear Communication Associates. Experienta si cunostintele medicale ale doamnei doctor Ciobanu si experienta in relatii publice a Ramonei Brad s-au imbinat in organizarea unei miscari care sa protejeze drepturile nefumatorilor, garantate de Constitutia Romaniei.

"Aceste doua femei au dus o lupta dificila, companiile si comerciantii de tutun avand la dispozitie mai multe fonduri si resurse. In ciuda provocarilor, ele au continuat sa pledeze pentru drepturile tuturor romanilor, inclusiv copii, de a respira un aer fara fum de tigara. Au folosit retelele sociale si sustinerea celebritatilor pentru a-si promova cauza. Presedintele Iohannis a promulgat legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise pe 29 ianuarie 2016. Legea a intrat in vigoare pe 16 martie. Coalitia isi va continua acum eforturile pentru a asigura aplicarea legii de catre autoritati", se arata in comunicatul ambasadei SUA.

Ioana Cristina Moldovan

Ioana Moldovan

Ioana Moldovan

Foto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook

Urmatoarea premianta este Ioana Moldovan, fotojurnalist freelancer si fotograf documentarist. Cariera Ioanei Moldovan se concentreaza asupra consecintelor pe care le au conflictele in vietile oamenilor. De-a lungul anilor, ea a prezentat, printre altele, subiecte internationale precum evolutiile militare si politice din Ucraina, revolutia Euromaidan si criza europeana a refugiatilor. Ioana Moldovan a documentat si viata in fostele colonii muncitoresti comuniste, discriminarea romilor, viata varstnicilor Romaniei si egalitatea de gen. Lucrarile sale au aparut in numeroase publicatii internationale. Viata profesionala a Ioanei Moldovan este mai mult decat un act de curaj. Ea merge in zone in care putini altii indraznesc sa mearga pentru a relata obiectiv si a dezvalui dramele umane generate de conflict. Ca fotojurnalist independent, Ioana Moldovan se bazeaza doar pe talentul, resursele si hotararea sa pentru a prezenta lumii povestile subiectilor ei si a genera constientizare si schimbare in bine.

Plutonier Mirela-Valentina Melinte

Plutonier Mirela-Valentina Melinte

Plutonier Mirela-Valentina Melinte

Foto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook

Plutonier Mirela-Valentina Melinte este primul militar al Fortelor Armate Romane care a participat la o misiune alaturi de un Detasament al Fortelor Speciale al SUA. Membru al Batalionului S1, plutonier Melinte a demonstrat inalte cunostinte militare generale si specifice. Mirela-Valentina Melinte a participat atat la misiuni de lupta in sprijinul Detasamentului Fortelor Speciale, cat si la misiuni umanitare in sprijinul populatiei locale din Afganistan. In cadrul acestor operatiuni, plutonier Melinte si-a dovedit nu doar curajul, ci si forta fizica, profesionalismul si stapanirea de sine. In una dintre aceste misiuni, ea a ajutat la transformarea unei cladiri din satul Darwesh in centru de distributie a materialelor de predare pentru scolile locale. Aceasta a fost prima misiune planificata si desfasurata in totalitate de catre un membru al Fortelor pentru Operatii Speciale in teatrul de operatiuni din Afganistan. Interactiunile eficiente si binevoitoare ale plutonierului Melinte cu femeile afgane au dus la colectarea de informatii esentiale despre tinte si au asigurat succesul misiunii. Ea a demonstrat o moralitate remarcabila, respect si profesionalism in interactiunile ei cu poporul afgan, cu ceilalti membri ai echipei de Operatii Speciale si cu partenerii din coalitie.

Madalina Turza

Madalina Turza

Madalina Turza

Foto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook

Madalina Turza este presedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), un important ONG care pledeaza pentru drepturile copiilor cu dizabilitati in Romania, in special pentru accesul egal la educatie. Fiica Madalinei Turza are sindromul Down. Din 2005, cand a incercat sa isi inscrie fiica la gradinita, Madalina Turza a descoperit ca nici o scoala obisnuita nu o accepta pentru ca in sistemul romanesc nu exista educatia incluziva. Copiii cu nevoi speciale sunt, in schimb, tot timpul separati de alti copii. Confruntata cu aceasta inegalitate si cu lipsa de alternative educationale pentru fiica sa, Madalina Turza i-a mobilizat pe parintii copiilor cu dizabilitati din intreaga tara sa elaboreze un proiect de lege pentru reformarea sistemului de educatie si protectie a copiilor cu nevoi speciale si in 2011 a fondat Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati.

In octombrie 2015, Centrul a publicat studiul "Izolati printre noi", o radiografie a sistemului romanesc de educatie pentru copiii cu nevoi speciale. Studiul, primul de acest gen din tara, a dezvaluit discrepante semnificative in statisticile oficiale referitoare la copiii cu nevoi speciale si a evidentiat conceptii gresite despre educatia incluziva. Eforturile ample ale Madalinei Turza de a obtine adoptarea proiectului de lege de catre Parlament si campania publica de constientizare desfasurata de CEDCD le-au transformat pe ea si pe fiica ei in victime ale atacurilor si abuzurilor verbale. Dar Madalina Turza nu accepta nimic mai putin decat o reforma radicala a sistemului de educatie pentru copiii cu nevoi speciale. Ea a demonstrat ca este o femeie curajoasa dedicandu-si cariera imbunatatirii vietilor copiilor cu nevoi speciale si cu dizabilitati din Romania.