O asezare veche de sapte milenii, din neolitic, si un cimitir de incineratie de trei milenii, din prima epoca a fierului, au fost descoperite in zona Limba-Oarda, in apropiere de Alba Iulia, in timpul cercetarilor de descarcare de sarcina arheologica a unui teren pe care va fi traseul autostrazii Sebes-Turda, informeaza Agerpres.

Este vorba de o asezare neolitica ce isi avea vatra pe malul Muresului.

"Investigam un sat neolitic apartinand culturii Vinca. Ca orizont cronologic, vorbim de o vechime de sapte mii de ani. S-au identificat o serie de locuinte de suprafata, locuinte adancite, fiecare cu inventarul specific si tipic", a declarat, miercuri, directorul Muzeului Municipal "Ioan Raica" Sebes, Radu Totoianu.

Acesta a mentionat ca pana in prezent au fost identificate peste 130 de complexe arheologice.

"Nu toate sunt locuinte. Dupa o inventariere mai amanuntita, vom putea spune exact care sunt locuinte sau care sunt numai gropi menajere. Locuinte de suprafata sunt peste 20 pana in prezent", a precizat Totoianu.

Arheologii au scos la iveala si o serie de locuinte adancite de tip bordei. La unele dintre ele se observa inca si urmele parilor care sustineau acoperisul.

Sub o locuinta de suprafata, cercetarile au scos la iveala ceea ce arheologii banuiesc ca este mormantul unui copil. Acesta a fost inmormantat, sub podina, intr-o cista formata din pereti din lut. Inventarul mormantului cuprinde in jur de 70-80 de margele din scoici si malachit. Practic, este una din cele mai vechi folosiri a malachitului in Romania.

Arheologii au descoperit si un trofeu de acum sapte mii de ani, un cap de bour, o premiera pentru teritoriul Transilvaniei. Este o depunere de craniu de bour, cu coarnele foarte bine pastrate, astfel de trofee ornamentand sanctuarele epocii respective.

Colectivul de cercetare a descoperit mii de artefacte, din ceramica, os, piatra, corn, piese specifice unui sit arheologic neolitic. Potrivit lui Totoianu, tot inventarul va intra in colectiile muzeului din Sebes.

Suprafata afectata de constructia autostrazii are in jur de 30-35 de hectare.

"Situl este mult mai mare, el continua si dincolo de aceste limite in care va fi construita autostrada, si speram ca, ulterior, sa investigam si acolo, in functie de posibilitatile care vor exista la un moment sau altul", a afirmat Radu Totoianu.

Stratigrafia sitului variaza, de la aproximativ 60-70 de centimetri, de unde incep depunerile arheologice, putandu-se ajunge, pe fundul unor complexe mai adanci, pana catre 3-3,5 metri, a mentionat muzeograful.

La marginea sitului neolitic, au fost descoperite si o asezare din prima epoca a fierului si un cimitir, cu cinci morminte de incineratie.

"Cea mai noua descoperire este un cimitir de incineratie, din prima epoca a fierului, format din cinci morminte, cu resturile incinerate depuse in urna. Este si o etapa mai recenta de locuire de acum trei mii de ani", a precizat Cristian Popa, lector la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia.

Intr-unul dintre morminte sunt vizibile doua vase depuse unul in celalalt, iar in altul se mai vede doar amprenta vasului.

Situl de la Limba se afla pe lista siturilor arheologice, fiind catalogat ca monument istoric de categoria B. La Limba s-au facut sapaturi inca din deceniul al patrulea al secolului trecut, sapaturi care au fost reluate dupa 1990.