Guvernul discuta in sedinta de astazi o ordonanta de urgenta care sa "echilibreze" salariile cele mai mici ale bugetarilor, a anuntat premierul Dacian Ciolos. El a mai spus ca ordonanta se va aplica din a doua jumatate a acestui an si a motivat-o prin nevoia de a corecta anumite lucruri "imorale sau chiar ilegale" din salarizarea bugetarilor. Ciolos a mai anuntat ca Executivul va pune in dezbatere publica si un proiect de lege privind salarizarea unitara a bugetarilor, impreuna cu un proiect de lege privind reforma administrativa.

Potrivit premierului, miercuri va avea loc o prima discutie pe marginea proiecutului de Ordonanta de Urgenta, urmand sa fie adoptat in sedinta de saptamana viitoare, dupa discutii cu partenerii sociali. "Astazi vom avea o prima discutie pe acest proiect de ordonanta, cu obiectivul de a-l adopta saptamana viitoare, dupa discutiile cu partenerii sociali, in asa fel incat sa fie aplicabil din a doua jumatate a acestui an", a spus Ciolos.

Premierul considera ca Ordonanta de Urgenta este necesara in vederea unei corectari imediate a disfunctionalitatilor legate de salarizarea bugetarilor. "Astazi o sa avem o prima discutie pe un proiect de OUG pe care ni-l putem asuma noi, ca Guvern, si care vine cu ideea unei corectari imediate a disfunctionalitatilor care au venit pe fondul cresterii salariului minim si a comprimarii claselor salariale in jumatate inferioara a grilei de salarizare", a precizat Ciolos.

Acesta a explicat ca va fi o mobilizare bugetare pe care Guvernul si-o poate asuma din a doua jumatate a anului 2016 si pentru 2017. In opinia premierului, sunt necesare corecturi in conditiile in care exista disfunctionalitati salariale care au dus la suprapuneri de salarii intre clasele salariale de jos. "Vor corecta si o parte din problemele care apar acolo unde in aceeasi categorie de functionari, cu aceleasi responsabilitati, putem avea salarii diferite, pentru ca oamenii au fost recrutati in perioade diferite", a afirmat Ciolos. Acesta sustine ca vor fi rezolvate, pe langa problemele de echitate, si cele de legalitate. "Sunt situatii in care functionari care asumand aceeasi responsabilitate au salarii diferite, merg in justitie si castiga tocmai pentru ca e o abordare, asa cum se dau salariile astazi, una incorecta", a precizat premierul.

Ciolos a mai anuntat ca Executivul lucreaza si la un proiect de lege privind salarizarea unitara, care urmeaza sa fie pus in dezbatere publica in perioada imediat urmatoare, pentru a fi discutat cu sindicatele si societatea civila. "Este un proiect de lege care vine cu o abordare multianuala din 2018 incolo, in ideea de a evolua spre o salarizare unitara" a afirmat premierul. Acesta a precizat ca legea salarizarii unitare va fi corelata cu reforma administratiei publice. "Din punct de vedere politic va fi dificil sa obtinem acum o abordare multianuala, dar vrem macar sa il punem in dezbatere publica", a mai spus Dacian Ciolos.