Planul-cadru pentru gimnaziu, adoptat. Ce schimbari vor fi la clasele V-VIII

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 5 aprilie 2016, 18:25 Actualitate | Esenţial


Elevii la scoala
Foto: Agerpres
Eliminarea unei ore de Limba Romana de la clasa a V-a, Latina la clasa a VII-a, ore separate de studiu pentru Muzica si Arte Plastice si mai mult timp pentru studierea materiilor optionale, acestea sunt cateva dintre modificarile aduse de Ministerul Educatiei, prin noul plan-cadru pentru gimnaziu.

Ministerul Educatiei, a adoptat, marti, noul plan-cadru pentru clasele V-VIII care urmeaza sa fie pus in aplicare incepand cu anul scolar 2017-2018. Ministrul Educatiei Adrian Curaj a anutat intr-o conferinta de presa, marti, ca programele scolare ar urma sa fie elaborate si adoptate pana atunci, transmite Mediafax.

In documentul adoptat de Ministerul Educatiei se arata ca la clasa a V-a elevii vor face patru ore obligatorii de Limba si literatura Romana, fata de cinci cate sunt in prezent, astfel fiind eliminata ora destinata acum remedierii intarzierilor celor din ciclul primar.Tot aici, va fi introdusa Informatica si TIC, materie ce ramane, cu o ora pe saptamana, obligatorie pentru toti cei patru ani de ciclul gimnazial.

Potrivit noului plan-cadru, Educatia Sociala va intra ca materie obligatorie pe durata celor patru ani. Elevii vor avea o ora pe saptamana si vor fi studii diferite in functie de ani, "la clasa a V-a Gandire critica si drepturile copilului, la clasa a VI-a Educatie interculturala, la clasa a VII-a Educatie pentru cetatenie democratica si la clasa a VIII-a Educatie economico-financiara".

"Se schimba accentul de la manual la pedagogie. Programa scolara si manualul vor acoperi 75% din numarul de ore, 25% va fi la dispozitia profesorului (...) Vom recompensa inovarea", a mai spus Curaj.


In cazul orelor de Educatie Tehnologica acestea vor fi pastrate pe durata celor patru ani, dar va fi pus accent mai mult pe latura aplicativa, se arata in documentul adoptat.

Intrebat cum se vor putea desfasura orele de Informatica si TIC, in conditiile in care nu toate scolile din tara pot pune la dispozitia elevilor calculatoare si conexiune la internet, Adrian Curaj a declarat: "Sunt foarte multe scoli care au internet. Suntem in legatura cu firmele care se ocupa de asta. Haideti sa ne gandim la noile device-uri. Importante sunt resursele educationale.(...) Se poate invata informatica si pe telefoane, sigur ca da".

La clasa a V-a creste numarul orelor de studiu al Istoriei la doua, fata de una cum este in prezent. In cazul studiului limbii Latine, materia se va numi "Elemente de limba Latina si de cultura romanica" si va fi mutata la clasa a VII-a, se arata in planul-cadru adoptat.

In cazul materiilor optionale numarul orelor de studiu va creste la un maxim de trei ore pe saptamana in clasa a VII-a si patru ore pe saptamana in clasa a VIII-a, iar pentru studiul Artei Plastice si a Muzicii se vor aloca saptamanal doua ore diferite, sustin reprezentantii Ministerului Educatiei.

Incepand cu 6 aprilie, profesorii care vor sa faca parte din echipa care va elabora programele scolare se vor putea inscrie la Ministerul Educatiei.

Conform noului plan cadru, se au in vedere reechilibrarea ponderii diferitelor arii curriculare - om si societate, cresterea ponderii curriculumului la dispozitia scolii (CDS) - 1-3 ore in clasele V-VII si 1-4 la clasa a VIII-a, introducerea unei noi discipline - Informatica si TIC, asigurarea studierii unor discipline in toti anii de gimnaziu, precum Educatie sociala, Educatie plastica, Educatie muzicala, accent pus pe latura practica, pe competente, nu pe continuturi, a aratat si directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei, Ciprian Fartusnic, potrivit Agerpres.

Care sunt, in concluzie, noutatile din planul cadru pentru gimnaziu, ce va fi aplicabil pentru copiii care vor intra in clasa a V-a in septembrie 2017:

* La clasa a V-a este redusa cu o ora alocarea pentru Limba romana, se introduce o disciplina noua - Informatica si TIC. La Educatia tehnologica si aplicatii practice se pune accent pe latura aplicativa, iar la Educatia sociala este introdus Studiul gandirii critice in contextul drepturilor si responsabilitatilor. Ponderea orelor de Istorie creste la doua ore pe saptamana, iar CDS cuprinde minimum o disciplina ce va fi predata integrat.

* In clasa a VI-a se introduce Informatica si TIC, este introdusa educatia interculturala in cadrul disciplinei Educatie sociala, educatia tehnologica si aplicatii practice cu accent pus pe latura aplicativa, iar CDS va cuprinde minimum o disciplina ce va fi predata integrat.

* Pentru clasa a VII-a
este introdusa o noua materie - Informatica si TIC, educatia pentru cetatenie democratica, in cadrul disciplinei Educatie sociala, se introduce disciplina elemente de Limba latina si de cultura romanica. De asemenea, la educatia tehnologica se va pune accent pe latura aplicativa, iar ponderea CDS creste, numarul maxim de ore alocat fiind de trei ore pe saptamana.

* Clasa a VIII-a
cuprinde Informatica si TIC, este introdusa Educatia financiar-economica si antreprenoriatul in cadrul educatiei sociale, este asigurata o alocare de o ora pe saptamana pentru ambele discipline din aria Arte (muzica si arte plastice). Consilierea si dezvoltarea personala are o centrare puternica pe orientarea scolara, iar educatia tehnologica si aplicatii practice pun accent pe latura aplicativa. Creste ponderea maxima de ore din CDS la 4 ore/saptamana.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16364 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  dezastrul inceput de Abramburica (Marţi, 5 aprilie 2016, 18:32)

  un domn [utilizator]

  este continuat cu... si ....de Curaj
  • +4 (6 voturi)    
   Copiii nu conteaza! (Marţi, 5 aprilie 2016, 20:55)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Praf in ochi ca sa se salveze job-urile profesorilor. COPIII NU CONTEAZA.
 • +5 (9 voturi)    
  :( (Marţi, 5 aprilie 2016, 18:51)

  Natasa [utilizator]

  Si programa la romana la clasa a 5a va ramane la fel de stufoasa? Ca un profesor serios abia poate acum sa faca fata, cu 4 ore abia va atinge toate cerintele aberante!
  Problema nu e ca se vrea studiul obligatoriu al informaticii, teoretic este perfect! Practic, in scolile rurale, unde suplinitorii au de multe ori doar liceul, unde clasele sunt reunite pentru a fi supravegheate de un profesor comun, unde nu exista canalizare si apa curenta si mor copiii cazuti in WC-ul din curte, informatica e doar o gluma proasta!
  In conditiile in care avem cel mai mare grad de analfabetism din UE, noi facem reforme stupide, dar nu intelegem ceva simplu! Generatiile astea pierdute din cauza saraciei vor duce Romania si mai mult jos! Educatia ridica o tara, dar cine sa priceapa asta, alde Tariceanu, Ontanu, Ponta si altii ca ei? Ei sunt dovada ca nu ai nevoie de scoala pentru a fura milioane, dar o tara se ingroapa incet si sigur daca nu pune educatia pe primul loc! Nu musulmanii cei rai vor distruge civilizatia si cultura romana, o facem noi singuri!
  Bine ca ora de religie, aia optionala dar totusi obligatorie, ramane neatinsa! Slava lui Daniel ca a stiut sa faca lobby, profesorii de romana si de latina nu s-au priceput!
  • 0 (2 voturi)    
   .... (Marţi, 5 aprilie 2016, 19:51)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Natasa

   Sa stii ca eu 2 ani am facut informatica fara calculator in gimnaziu. Faceam scheme logice, scriam pseudocod, ni se explicau lucruri de teorie si n-a tusit nimeni. Chiar le vor aduce un real folos orele astea, le mai structureaza gandirea, chiar daca fac cu un suplinitor, isi ia si el un manual si citesc impreuna. Daca se doreste, desigur.
   • +3 (5 voturi)    
    depinde de profesor! (Marţi, 5 aprilie 2016, 21:00)

    fit [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    La baiatul meu este o profesoara care a fost director de scoala si care preda structuri gresite dupa foaie! Daca elevii o intreaba ceva, ii face sa se simta prost ca sa ii descurajeze sa mai intrebe ceva. Si le da si note proaste tot atunci. Face tot ce ii sta in putinta pentru a nu primi intrebari incomode, care depasesc ceea ce copiaza de pe foaie. E vorba de un liceu din Bucuresti.
   • +3 (3 voturi)    
    sigur (Marţi, 5 aprilie 2016, 21:12)

    Natasa [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Nu e vorba ca nu se poate face si teorie, evident ca se poate, intrebarea este cine va face asta??? Profesorii de informatica sunt greu de gasit si in orasele mari (la fel ca si cei de germana, de ex), cine se va duce in scolile alea uitate de lume care oricum nu au profesori titulari? Nimeni! Acum cativa ani au spus ca sahul va fi materie de studiu in scoala, ai mai auzit ceva? Sigur ca nu, pentru asa ceva nu-s fonduri, nu-s oameni, nu se agita nimeni! Nu se va agita nimeni nici pentru scolile rurale! Ce se va intampla va fi cresterea numarului de ore state in banca (se ajunge la 7 ore pe zi inca din clasa a 6a!!!) si o rata si mai mica de scolarizare, in general doar in zona urbana!
 • +2 (4 voturi)    
  teoretic Ok, practic f periculos (Marţi, 5 aprilie 2016, 18:54)

  Dedalus [utilizator]

  25% la dispozitia profesorului - este hazardat avand in vedere pregatirea profesionala precara in multe cazuri si lipsa materialului de informare in limba romana.

  TEoretic ar fi foarte bine, dar e desincronizat fata de pregatirea profesionala a cadrelor didactice - care ar trebui inceputa acum, pentru a permite celor 24% ore la dispozitie sda dfea roade.

  Dar pentruj a incepe acum ar fi trebuit sa exxiste bani pentru aceeasta pregatire profesioonala - ori, acesti bani nu exista, nu sunt prevazuti in buget si nici in urmatorul buget nu am informatii ca vor fi.

  Nu exista nici indrumare didactica pentru o asemenea flexibilitate.

  Simplul fapt ca este prevazuta aceasta flexibilitate nu va duce la nimic, in toate aceste conditii limitative.

  Raman la ideea neceistatii unei reforme cuprinzatoare, nu a uneia pe bucatele.
 • +2 (6 voturi)    
  prea multe ore (Marţi, 5 aprilie 2016, 19:08)

  andimi [utilizator]

  Pai in loc sa scada nr. de ore acesta creste? 4 ore pe sapt. la romana si 4 la mate erau suficiente! Sportul unde e? In gimnaziu eu as pune accept pe cultura generala, as face 2 ore de istorie, 2 de geografie, 2 de biologie, 2 de fizica, 3 de sport, astea dezvolta mintea, corpul, explica lumea, sunt foarte utile in acesti ani de formare intelectuala si fizica a elevilor! De asemenea, trebuie neaparat usurate programele, acum sunt supra-incarcate, trebuie eliminate temele stufoase.
  • +2 (4 voturi)    
   Cum poti sa iti inchipui ... (Marţi, 5 aprilie 2016, 19:58)

   BPM [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   ... ca ar putea sa scada numarul de ore ?
   Pai toti profesorasii aceia de romana si matematica care nu vin la ore decat ca sa isi atraga clientela pentru "afterschool" si meditatii ar avea vreun interes sa scada numarul de ore?
   Ce le mai iese daca se reduce programa la un nivel acceptabil? Mai bine concentram aceeasi materie in si mai putine ore ... atunci sa vezi ce creste clientela la aferschool si meditatii
 • +4 (4 voturi)    
  13 ani de Religie!!??? (Marţi, 5 aprilie 2016, 19:39)

  king david hotel [utilizator]

  De ce?
 • +2 (2 voturi)    
  .... (Marţi, 5 aprilie 2016, 19:53)

  tirolez [utilizator]

  Eu nu inteleg ce e cu toate materiile astea Educatie Civica, Tehnologica, nshpe ore suplimentare, copiii aloca scolii mai mult decat un adult serviciului. Stau 6 ore la scoala, plus teme si ne plangem ca sunt prea multi obezi si deprimati?
 • +2 (4 voturi)    
  Informatica si TIC? (Marţi, 5 aprilie 2016, 19:59)

  popescu_dtru [utilizator]

  Oare ce-or studia la Informatica si TIC? Programarea calculatoarelor? Asta e cea mai imbecilizantă activitate, cu rol formativ 0.

  Dar, ce înseamnă TIC?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by