Unele dintre primele persoane deportate din Grecia potrivit termenilor acordului UE Turcia privind migratia nu ar fi primit sansa sa ceara azil, afirma agentia pentru refugiati a ONU (UNHCR), potrivit The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Politia a “uitat” sa proceseze solicitarile de azil depuse de 13 dintre cei 202 solicitanti de azil trimisi inapoi in Turcia luni, prima zi cand acordul a fost pus in practica, potrivit lui Vincent Cochetel, directorul biroului pentru Europa al UNHCR.

Daca vor fi dovedite, acuzatiile vor submina argumentul UE ca intelegerea privind deportarile - ce ar putea duce la expulzarea a aproape tuturor solicitantilor de azil ce au sosit dupa 20 martie - este in acord cu legile internationale.

UE a promis ca toate persoanele “care au aplicat pentru azil in Grecia vor avea aplicatiile cercetate caz cu caz” si ca nu va exista “o returnare automata a solicitantilor de azil”.

Cochetel a spus marti ca unui numar de 13 afghani si congolezi care ajunsesera pe insula elena Chios dupa 20 martie, si care au fost deportati inapoi in Turcia luni, nu i s-a permis sa inregistreze formal solicitarile de azil din cauza haosului administrativ de pe insula.