Azerbaidjan si regiunea separatista Nagorno-Karabah au sustinut marti ca opresc ostilitatile dupa patru zile de lupte intense intre ele ce au provocat avertismente ca se poate ajunge la un razboi in toata regula, informeaza Reuters.

Nagorno-KarabahFoto: Hotnews

Agentia de presa precizeaza ca nu a fost in masura, deocamdata sa verifice daca luptele - o reaprindere a unui conflict vechi de decenii pe tema statutului regiunii - s-au oprit intr-adevar.

Anuntul de incetare a focului vine in conditiile in care mai multe tari europene au cerut oprirea luptelor, ingrijorate ca o escaladare ar provoca instabilitate intr-o regiune ce serveste si drept coridor pentru conducte de petrol si gaze importante pentru pietele mondiale.

Luptele actuale au fost cele mai sangeroase din ultimii ani, Azerbaidjan anuntand ca 16 dintre soldatii sai au fost ucisi in ultimele 48 de ore. Oficiali din regiunea separatista au declaray anterior ca 20 din randul militarilor sai au murit de cand au reinceput ostilitatile.

Confruntarile din regiunea Nagorno-Karabah risca sa se transforme intr-un razboi de amploare in Caucaz, a avertizat luni seara presedintele Armeniei, Serj Sargsyan.

Atat Azerbaidjanul, cat si Armenia se acuza reciproc de initierea actualei serii de atacuri. Incidente similare au fost raportate in regiunea separatista si in martie.

Conflictul dintre cele doua parti a izbucnit la sfarsitul anilor 1980 si a escaladat in razboi in 1991, soldandu-se cu 30.000 de morti pana la acordul de incetare a focului, intrat in vigoare in 1994.

Regiunea Nagorno-Karabah, o enclava in Azerbaidjan, este sub controlul separatistilor armeni, care au propriul guvern si surse proprii de finantare.