Ortodocsii reprezinta peste 86% din populatia Romaniei, dar au la dispozitie doar 60% dintre lacasurile de cult, scrie agentia de presa a Patriarhiei, basilica.ro, citand situatia centralizata a bisericilor, realizata de Secretariatul de Stat pentru Culte.

Catedrala Mantuirii NeamuluiFoto: basilica.ro

Potrivit sursei citate, datele arata "o situatie surprinzatoare, dar reala, a carei cunoastere este necesara oricarei analize oneste".

Materialul de site-ul Patriarhiei spune ca demararea constructiei de biserici dupa 1989 a fost necesara pentru ca regimul comunist a impiedicat zidirea lacasurilor de cult si acuza ca "dupa 26 de ani, doar Biserica Ortodoxa Romana a devenit tinta criticilor pe aceasta tema."

"Astfel, credinciosii ortodocsi, care reprezinta 86,45% din populatia Romaniei, conform ultimului recensamant (2011), detin doar 59,9% din numarul total al lacasurilor de cult, iar celelate culte recunoscute au 40,1% dintre acestea".

Mai mult, scrie basilica.ro, Biserica Ortodoxa Romana reprezinta de departe cultul cu cele mai putine biserici raportate la numarul de credinciosi, avand in medie un lacas de cult la 994 de ortodocsi.

"Pe de alta parte, este important de observat ca in cei 26 de ani dupa 1989, Biserica Ortodoxa Romana (care reprezinta 86,45% din totalul populatiei) a finalizat construirea a 3.191 de biserici, iar celelalte culte recunoscute (care reprezinta 13,55% din totalul populatiei) au edificat un numar de 5.222 locasuri de cult.

Prin urmare, se poate constata faptul ca din numarul total de lacasuri de cult construite dupa 1989 doar 37,9% sunt ortodoxe", arata sursa citata.

Pe de alta parte, in medie, Cultul penticostal are un lacas de cult la 122 de credinciosi; cel adventist de ziua a saptea - un lacas la 64 de credinciosi; crestinii dupa evanghelie - un lacas la 93 de credinciosi; iar cel baptist - un lacas la 72 de credinciosi.

"In Bucuresti, raportat la media ortodoxa nationala, numarul de biserici este si el subreprezentat. La o populatie rezidenta de 1.587.951 de locuitori ortodocsi exista 260 de biserici ortodoxe (parohiale, manastiresti, capele), adica un lacas de cult pentru 6.108 locuitori", acuza sursa citata.