​Premierul Islandei este sub o imensa presiune pentru a-si da demisia dupa ce documente din Panama Papers au aratat ca sotia sa a detinut o companie offshore cu o posibila creanta de milioane de euro asupra sistemului bancar al tarii - intrat in colaps acum cativa ani. Oponentii sai spun ca este vorba de un conflict de interese major, scrie The Guardian.

Proteste impotriva premierului islandez din cauza Panama PapersFoto: Captura YouTube

Partidele de opozitie au programat pentru saptamana aceasta o motiune de cenzura la adresa lui Sigmundur Davio Gunnlaugsson, iar aproape 10.000 de persoane - intr-o tara cu o populatie de 330.000 - s-au adunat luni seara in jurul parlamentului de la Reykjavik pentru a protesta.

Panama Papers arata ca Gunnlaugsson si sotia sa Anna Sigurlaug Palsdottir, au cumparat o companie inregistrata in Insulele Virgine de la Mossack Fonseca in 2007, pentru a investi banii obtinuti din vanzarea partii detinute de Palsdottir din afacerea familiei ei.

Gunnlaugsson si-a vandut cele 50% detinute in companie catre Palsdottir cu un dolar la sfarsitul lui 2009, curand dupa ce a fost numit premier, la un an de la criza financiara ce a aruncat Islanda intr-o adanca recesiune.

Biroul premierului spune ca detinerea sa in companie a fost doar o eroare cauzata de faptul ca aveau un cont bancar comun si ca “a fost intotdeuna clar pentru amandoi ca sotia premierului detine toate activele”.

Compania offshore a sotiei, Wintris Inc, a pierdut 3,67 mil. euro in prabusirea sistemului bancar al tarii, bancile in faliment datorandu-i sume importante.

The Guardian precizeaza ca nu a descoperit vreo dovada care sa sugereze evitarea de taxe, evaziune sau orice castig financiar oneros de catre Gunnlaugsson, Palsdottir sau Wintris.

Explicatiile lui Gunnlaughsson: