Potrivit unui raport de expertiza, flacarile din clubul Colectiv au fost de aproape sapte ori mai violente decat in mod normal si asta din cauza unei instalatii de ventilatie aspiranta care a cedat in momentul in care a izbucnit incendiul, se arata intr-un document obtinut de agentia Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit suplimentului de expertiza realizat de Institutul National de Expertiza Criminalistica (INEC), obtinut de Mediafax, flacarile din clubul Colectiv au fost de aproape sapte ori mai violente decat in mod normal si asta din cauza unei instalatii de ventilatie aspiranta care a cedat in momentul in care a izbucnit incendiul, ramanand in functiune doar sistemul care aducea aer din exterior, ducand la amplificarea focului.

In raport se arata ca in clubul Colectiv functionau doua sisteme de ventilatie, unul aspirant, care scoatea substantele in exteriorul cladirii, si un altul care aducea aerul proaspat. In noaptea de 30 octombrie, la cateva secunde dupa izbucnirea incendiului, sistemul de ventilatie aspirant a cedat, iar sistemul ramas in functiune a adus oxigen care a alimentat flacarile.

"Sistemul de ventilatie a avut un rol determinant in ceea ce priveste regimul aerodinamic pe perioada desfasurarii procesului de ardere din incinta clubului Colectiv. Turbulentele devin mult mai pronuntate in cazul utilizarii doar a ventilatorului de introducere a aerului proaspat, respectiv a prezentei in interior a unei presiuni calorice", noteaza expertii.

In unele zone din club, flacarile s-au propagat cu o viteza de aproape sapte ori mai mare fata de rezultatele obtinute la experimentele dispuse de procurori.

"Considerand valorile vitezelor de propagare a frontului de flacara, pe cele trei directii analizate, rezulta o viteza medie de propagare de 0,56 m/s. Avand in vedere caracterul pulsatoriu al propagarii frontului de flacara, pe anumite portiuni din interiorul celulelor delimitate de grinzile principale si secundare ale tavanului, vitezele frontului de flacara au depasit valoarea medie aratata mai sus, ajungand temporar la valoarea de 3,5 m/s.", se arata in documentul obtinut de agentia Mediafax.

Potrivit declaratiilor celor trei administratori ai clubului Colectiv in fata procurorilor, sistemele de ventilatie erau amplasate din perioada in care in locatia respectiva functiona clubul Guantanamo, ei preluand spatiul cu utilitatile instalate.

Pe 23 martie criminalistii au ridicat noi probe atat din clubul Colectiv, cat si din clubul Salsa, situat alaturi, se arata in raport. La testele facute pe aceste probe s-au gasit substante toxice care nu au fost depistate la expertize.

"Pentru proba de aer colectata din clubul Colectiv, CV-1, s-a evidentiat prezenta a 21 de compusi organici, compusi majoritari ca procent fiind toluilaldehida, acetofenona, antrachinona, nitrotoluen, dimetoxibenzen, dietoxidenzen, benzaldihida si difenileter, care nu s-au regasit in cadrul expertizei si descrise in expertiza INEC.", noteaza expertii.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta de la Parchetul General in cazul Colectiv se apropie de trimiterea in judecata.