Organizatiile de tineret din Romania, reunite weekendul trecut in Bucuresti, reclama faptul ca sute de milioane de euro, bani europeni care ar fi trebuit sa reduca somajul tinerilor incepand cu 2014, raman nefolositi in pofida faptului ca Romania si-a asumat o serie de masuri finantate in special din fonduri europene, dar si din bugetul national, pentru reducerea somajului in randul tinerilor, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Consiliul Tinerilor din Romania.

  • Redam mai jos comunicatul integral transmis de CTR:

Liderii organizatiilor de tineret, reuniti la Bucuresti!

Sute de milioane de euro, bani europeni care ar fi trebuit sa reduca somajul tinerilor incepand cu 2014, din care nu s-a cheltuit pana in acest moment niciun leu si legislatia in domeniul tineretului au fost principalele subiecte dezbatute in cadrul Adunarii Generale a Consiliului Tineretului din Romania (CTR) si in seminarul premergator, desfasurat weekendul trecut in Bucuresti. Evenimentele au marcat si implinirea a 10 ani de la dobandirea personalitatii juridice de catre CTR.

Schema de Garantie pentru Tineri - sute de milioane de euro care ar trebui sa reduca somajul in randul tinerilor zac necheltuiti

Aceasta problema precum si legislatia in domeniul tineretului au fost principalele subiecte dezbatute in cadrul Adunarii Generale a Consiliului Tineretului din Romania (CTR) si in seminarul premergator, desfasurat weekendul trecut in Bucuresti. Totodata, evenimentele au marcat si implinirea a 10 ani de la dobandirea personalitatii juridice de catre CTR.

Schema de Garantie pentru Tineri - sute de milioane de euro care ar trebui sa reduca somajul in randul tinerilor zac necheltuiti

Prin "Planul de Implementare a Garantiei pentru Tineri 2014 - 2015" (PIGT 2014 - 2015), Romania si-a asumat o serie de masuri finantate in special din fonduri europene, dar si din bugetul national, pentru reducerea somajului in randul tinerilor. Astfel, investitia totala din fonduri europene ar urma sa se ridice la peste 570 de milioane de euro pana in 2020. Desi putea sa pregateasca un program separat pentru 100 de milioane de euro, pe care sa il implementeze incepand cu anul 2014, Guvernul a ales sa gestioneze toata suma prin Programul Operational Capital Uman (POCU). Esecul Romaniei in a accesa bani prin POCU pana in 2015 inclusiv a dus la un esec complet al masurilor cu finantare europeana prevazute in planul de implementare pentru perioada 2014 - 2015. Acest lucru s-a simtit si in evolutia somajului in randul tinerilor - daca in 2012 acesta era cu 0.1% mai mare in Uniunea Europeana (21.8% UE fata de 21.7% Romania), in 2015 a fost cu 1.5% mai mic (19.7% UE fata de 21.2% Romania). Alte informatii se pot gasi in Raportul privind Implementarea Schemei de Garantie pentru Tineri in Romania (2016), lansat de Consiliul Tineretului din Romania. Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si-a manifestat sustinerea fata de implementarea acestui program prin mesajul transmis, citit de doamna consilier de stat Ligia Deca in deschiderea evenimentului: "(...) sustin implementarea programului Schemei de Garantie pentru Tineri, ca un pas important pentru a nu irosi talentul si puterea de munca pe care stim ca o au generatiile tinere (...)".

Se pregatesc modificari importante ale legislatiei in domeniul tineretului

Alta tema majora de discutii a fost legea tinerilor, o propunere de amendare a acesteia fiind pusa in dezbatere publica de catre Ministerul Tineretului si Sportului (MTS). Printre altele, organizatiile de tineret isi doresc strategii clare, sustinute de bugete corespunzatoare la nivel national si local, pentru sustinerea tinerilor in gasirea unui loc de munca, intemeierea unei familii, achizitionarea sau inchirierea unei locuinte si implicarea lor in luarea deciziilor care ii afecteaza, precum si infiintarea de centre de tineret in cadrul carora acestia sa poata beneficia de programe de formare, consiliere in cariera si alte servicii si programe de informare referitor la drepturile si obligatiile pe care le au.

"Peste un sfert din fondurile alocate de primarii resedinta de judet si consilii judetene pentru activitati de tineret in 2016 sunt rezultatul direct al eforturilor CTR si al membrilor si partenerilor sai la inceputul acestui an si in 2015. Este vorba de finantari suplimentare de peste 2,5 milioane de lei in 2016 fata de 2015, a caror acordare a fost obtinuta ca urmare a proiectului 'Tineri pentru Democratie - Transparenta si buna guvernare in alocarea si gestionarea fondurilor publice pentru tineret la nivelul autoritatilor locale", finantat in cadrul fondului ONG in Romania. Am folosit aceasta experienta si observatiile venite din partea membrilor si am propus in total cateva zeci de amendamente la propunerea Ministerului, o propunere buna ca directie, dar cu destul de multe scapari care pot deveni nocive pentru tineri si organizatiile de tineret, daca nu sunt corectate." - Mihai Dragos, Presedinte CTR

Organizarea si functionarea fundatiilor pentru tineret, conduse de delegati ai organizatiilor de tineret din judete, respectiv Municipiul Bucuresti, fundatii care au preluat o parte din patrimoniul care a apartinut fostei Uniuni a Tineretului Comunist, precum si soarta cladirilor nepreluate nici astazi, a facut de asemenea obiect al dezbaterilor. Un raport explicativ complet va fi lansat zilele viitoare, dupa integrarea concluziilor evenimentului.

Capitala Tineretului din Romania - titlul, inspirat de modelul Capitalei Europene a Tineretului, va fi pilotat de Timisoara in 2016 iar apelul de candidaturi pentru succesorul acesteia va fi lansat in 2 Mai, de Ziua Nationala a Tineretului

CTR a anuntat si lansarea programului "Capitala Tineretului din Romania", plecand de la modelul european gestionat de Forumul European al Tineretului, structura din care si CTR face parte. Co-initiatori sunt un grup de organizatii cu roluri importante in pregatirea, implementarea si sustinerea programului Cluj - Capitala Europeana a Tineretului 2015: Federatia Share Cluj Napoca, Grupul PONT si Banca Comerciala Romana. In anul 2016, titlul va fi pilotat in Municipiul Timisoara incepand cu data de 2 Mai, Ziua Nationala a Tineretului. Tot in acea data va fi lansat si apelul de candidaturi pentru orasul care va fi Capitala Tineretului din Romania in 2017, rezultatele finale, dupa toate etapele procesului de selectie, urmand sa fie anuntate in toamna acestui an. Juriul va fi format din reprezentanti ai sectorului neguvernamental, public si privat cu relevanta majora in sfera tineretului.

Conducerea CTR, completata cu 3 noi vicepresedinti

In cadrul Adunarii Generale au fost alesi trei vicepresedinti ai Consiliului Tineretului din Romania, pe posturile vacante: Adina Ardeleanu, nominalizata de Conventia Nationala a Fundatiilor pentru Tineret si fost Secretar General CTR, Horia Onita, nominalizat de asociatia Kelsen si Presedinte al Consiliului National al Elevilor si Stefania Ciuraru, nominalizata de AEGEE Bucuresti, in cadrul careia ocupa functia de Presedinte.

Liderii organizatiilor de tineret au discutat cu decidenti de cel mai inalt nivel pe temele mentionate, dar si referitor la accesul la educatie si abandonul scolar, reglementarile privind asociatiile si fundatiile si posibilitatile de finantare a lor

La seminarul "Dialog cu tinerii privind abordari strategice in activitatea de tineret", premergator sesiunii formale a Adunarii Generale, au participat reprezentanti din peste 25 de structuri federative de si pentru tineret. Au fost citite mesajele Presedintelui Romaniei (de catre Ligia Deca, Consilier de Stat in Administratia Prezidentiala) si Presedintelui Senatului Romaniei (de catre Cristian Cosmin, fost secretar de stat in Ministerul Tineretului si Sportului), transmise cu ocazia aniversarii a 10 ani de la dobandirea personalitatii juridice de catre CTR, iar liderii organizatiilor de tineret au dezbatut temele din agenda cu Adrian Curaj, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Violeta Alexandru, Ministrul Consultarii Publice si Dialogului Civic si Mihai Lisetchi, secretar de stat in acest minister, Andrei Popescu, Secretar de Stat in Ministerul Tineretului si Sportului, precum si reprezentanti ai Ministerului Justitiei si Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Consiliul Tineretului din Romania este persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial si reuneste 17 structuri federative cu o retea de peste 250 de organizatii de si pentru tineret din tara, fiind singura structura din Romania afiliata la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) si Organizatia Mondiala pentru Tineret (World Assembly of Youth). Presedintele CTR este membru desemnat in Consiliul Economic si Social al Romaniei.