Vremea va continua sa se mentina calda in urmatoarele doua saptamani, valorile termice avand mici oscilatii in majoritatea zonelor tarii, in timp ce probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in intervalul 8 - 11 aprilie si dupa data de 13 aprilie, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 4 - 18 aprilie, publicata luni, informeaza Agerpres.

In Banat, pana joi, 7 aprilie, vremea se va incalzi si va fi mult mai calda decat in mod obisnuit la aceasta data, cu temperaturi maxime medii, la mijlocul saptamanii, in jurul a 27 de grade. Va urma o scadere a valorilor termice diurne, pana duminica, 10 aprilie, cand acestea se vor situa in jurul normelor specifice perioadei, iar media va fi de 16 grade. In prima jumatate a celei de-a doua saptamani, temperaturile vor creste din nou, spre medii de 24 de grade, apoi, pana la sfarsitul intervalului, vor scadea cu 2 - 3 grade. Temperaturile minime vor avea o evolutie asemanatoare. Cea mai calda noapte va fi cea de 7 spre 8 aprilie, cand media pe regiune va fi de 14 grade, iar cea mai racoroasa noaptea din 10 spre 11 aprilie, cand temperatura medie va fi in jur de 7 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicata in intervalul 8 - 10 aprilie, cand se pot aduna cantitati mai importante de apa, dar si dupa data de 13 aprilie.

In Crisana, in intervalul 4 - 7 aprilie, vremea se va incalzi semnificativ, pana la medii ale temperaturilor maxime de 27 de grade, iar a minimelor, in noaptea de 7 spre 8 aprilie, de 12 - 13 grade. In urmatoarele 3 zile se va raci treptat, cu pana la 12 grade la valorile diurne si cu aproximativ 7 grade la cele nocturne. In prima jumatate a celei de-a doua saptamani, temperaturile vor creste din nou si vor caracteriza o vreme mai calda decat in mod obisnuit, pentru ca din 14 aprilie si pana la sfarsitul intervalului mediile maximelor sa oscileze intre 20 si 22 de grade, iar a minimelor intre 8 si 10 grade. Pana in data de 7 aprilie doar izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurta durata. Probabilitatea de averse, pe arii relativ extinse, va fi mai ridicata intre 8 si 10 aprilie, dar si dupa data de 13 aprilie.

In Transilvania, pana sambata, 9 aprilie, vremea va fi foarte calda, iar cele mai mari temperaturi diurne se vor inregistra la mijlocul acestui interval, cand media maximelor termice va fi de 25 - 26 de grade. Duminica, 10 aprilie, valorile termice vor deveni, in general, normale pentru aceasta perioada, apoi se va incalzi din nou, dar nu vor mai fi medii de peste 22 - 23 de grade. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori medii, in general, intre 5 si 8 grade, cu cele mai mici valori in prima zi a saptamanii si cele mai ridicate in 8 si in 9 aprilie. Averse pe arii extinse vor fi intre 9 si 11 aprilie, cand sunt posibile cantitati mai importante de apa si din nou, dupa data de 14 aprilie, dar in general slabe cantitativ. In restul intervalului ploile vor fi posibile izolat.

In Maramures, pana joi, 7 aprilie, vremea se va incalzi treptat si va fi mult mai calda decat in mod normal la aceasta data, cu temperaturi maxime care vor ajunge, in medie, pana la 26 de grade. Va urma o scadere a valorilor termice diurne, pana duminica, 10 aprilie, cand acestea se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei, adica vor fi in jur de 15 grade. In prima jumatate a celei de a doua saptamani, temperaturile vor creste din nou, spre medii de 22 de grade, apoi, pana la sfarsitul intervalului, vor scadea cu aproximativ 2 grade. Minimele termice vor avea o evolutie asemanatoare, cea mai calda noapte va fi cea de 7 spre 8 aprilie, cand media pe regiune va fi de 10 grade, iar cel mai racoros interval va fi in jurul datei de 11 aprilie, cand aceasta se vor situa in jurul valorii de 6 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare in 9 si in 10 aprilie, cand se pot aduna cantitati mai importante de apa, precum si dupa data de 13 aprilie.

In Moldova, in intervalul 4 - 9 aprilie valorile termice diurne vor fi mult mai ridicate decat mediile climatologice specifice perioadei si se vor situa intre 20 si 25 de grade. In urmatoarele doua zile, acestea se vor situa in jurul normelor, iar media maximelor regionale nu va mai trece de 17 grade. Ulterior, temperaturile vor mai creste si vor oscila intre 19 si 22 de grade. Temperaturile nocturne vor creste semnificativ, de la o medie de 3 grade in prima zi, pana la o medie de 10 grade in dimineata zilei de 8 aprilie. In zilele urmatoare vor mai avea variatii de maximum 2 - 3 grade. Pana in data de 8 aprilie, doar izolat vor cadea ploi de scurta. Intre 9 si 11 aprilie vor fi averse in general moderate cantitativ. Ploi de scurta durata, dar pe arii restranse si slabe cantitativ vor putea sa mai apara si dupa aceasta data.

In Dobrogea, vremea se va incalzi treptat pana in jurul datei de 7 aprilie, cand media maximelor va fi de 19 grade, iar a minimelor de 10 grade. In zilele care vor urma nu se vor mai inregistra variatii semnificative termice, nici la valorile diurne, nici la cele nocturne. Probabilitatea cea mai mare de averse va fi in intervalul 9 - 11 aprilie, cand pot fi moderate cantitativ.

In Muntenia, pana in jurul datei de 7 aprilie temperatura va creste treptat, iar vremea va deveni deosebit de calda pentru prima decada a lunii aprilie. Media valorilor maxime va urca la 27 de grade, iar a celor minime va fi de pana la 10 grade. Intre 8 si 12 aprilie vor fi variatii termice ale mediilor, intre 18 si 21 de grade la maxime si intre 7 si 11 la minime, apoi regimul termic va ramane relativ constant, la valori destul de ridicate. Vor fi averse, posibil importante cantitativ, intre 9 si 11 aprilie. In restul intervalului vor putea sa apara ploi slabe, de scurta durata, mai ales dupa data de 14 aprilie.

In Oltenia, la sfarsitul lunii martie, vremea se va incalzi si valorile termice vor deveni mult mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada. Pe 1 aprilie, temperaturile maxime vor fi, in medie, de 22 - 24 de grade, iar cele minime se vor situa in jurul valorii de 7 grade. Apoi, vremea se va raci accentuat, iar regimul termic mediu va marca o scadere de aproximativ 9 grade. Ulterior, pana la sfarsitul intervalului, temperaturile nu vor mai suferi modificari semnificative, valorile diurne urmand a fi cuprinse, in general, intre 16 si 18 grade, iar cele nocturne, intre 4 si 6 grade. Ploi slabe, trecatoare, sunt posibile pe data de 29 martie si, din nou, dupa 4 aprilie.

La munte, pana sambata, 9 aprilie, vremea va fi foarte calda, iar cele mai mari temperaturi diurne se vor inregistra la mijlocul acestui interval, cand media maximelor termice va fi de 26 - 27 de grade. Duminica, 10 aprilie, valorile termice vor deveni normale pentru aceasta perioada, apoi se va incalzi din nou, dar nu la medii de peste 23 de grade. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori medii, in general, intre 7 si 10 grade, cu cele mai mici valori in prima zi a saptamanii si cele mai ridicate in noaptea de 7 spre 8 aprilie. Averse pe arii extinse vor fi in zilele de 9 si de 10 aprilie, cand sunt posibile cantitati mai importante de apa si din nou, dupa data de 14 aprilie, dar in general slabe cantitativ. In restul intervalului ploile vor fi posibile izolat.

Estimarile meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.