Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit luni calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justitiei de avizare a numirii lui Augustin Lazar in functia de procuror general al Romaniei, urmand ca aceasta sa sustina pe 21 aprilie interviul la CSM.

Augustin LazarFoto: Captura YouTube

Potrivit unui comunicat al CSM transmis luni si citat de Agerpres, Sectia pentru procurori a hotarat ca activitatile prevazute in procedura de avizare a propunerii ministrului Justitiei sa se desfasoare conform urmatorului calendar: 4 aprilie - punerea in dezbatere publica a proiectului de management si efectuarea verificarilor asupra candidaturii; 21 aprilie - analizarea rezultatelor demersului anterior si intervievarea candidatului; 22 aprilie - transmiterea avizului catre Ministerul Justitiei.

Procedura avizarii se desfasoara conform dispozitiilor din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, din HCSM nr.193/2006 si din Hotararile Sectiei pentru procurori prin care au fost stabilite criteriile, subcriteriile si indicatorii privind standardele de evaluare a interviului si a lucrarilor candidatilor pentru numirea in functii de conducere.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a transmis saptamana trecuta Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea in functia de procuror general al PICCJ a lui Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit MJ, in timpul dialogului cu ministrul Justitiei, Augustin Lazar a demonstrat ca "are viziunea manageriala, determinarea si autoritatea necesara pentru reformarea si consolidarea Ministerului Public".

"Procurorul Augustin Lazar are o experienta relevanta in management judiciar, avand o vechime in functia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani in functii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat si instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, in care a fost necesara o vasta cooperare judiciara internationala. Anterior, ca procuror-sef la sectia de anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ a participat nemijlocit la actiunea de reformare si modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele crearii structurilor specializate de parchet din cadrul acestei institutii", se arata intr-un comunicat al ministerului, citat de Agerpres.

MJ a mentionat ca, in desemnarea propunerii, ministrul Justitiei a avut in vedere indeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neintrerupta in Ministerul Public, experienta profesionala si manageriala relevanta si capacitatea decizionala.

Procurorul general al PICCJ este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Ministerul Justitiei a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al Romaniei, functie ramasa vacanta ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nitu, dupa ce numele sau a aparut in scandalul legat de folosirea coloanei oficiale.