Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, ar trebui sa-si asume declaratiile pe care le-a facut, a declarat luni premierul Dacian Ciolos, el adaugand totodata ca ministrul a vorbit in nume personal, nefiind mandatat de Guvern, informeaza Mediafax.

Seful Executivului a facut aceste afirmatii inaintea participarii la intalnirea cu reprezentantii Asociatiei Municipiilor din Romania, in contextul in care jurnalistii prezenti i-au solicitat sa comenteze ceea ce a spus ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

"Trebuie sa isi asume declaratiile pe care le-a facut. Pe mine ma intereseaza in primul rand ce face domnul Irimescu", a spus Dacian Ciolos.

De asemenea, el a precizat ca ministrul Agriculturii nu a fost mandatat de Guvern sa faca declaratii.

"Declaratiile sale personale nu sunt in numele Guvernului, pentru ca nu a avut mandat sau nu a informat Guvernul legat de aceste lucruri. Sunt declaratiile personale, pe care sper care sa si le asume", a mai subliniat primul-ministru.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat pentru Mediafax a afirmatiile privind transferul a 35 de miliarde de euro, cu camionul, in afara tarii, in ultimii cinci ani, au reprezentat o "metafora", iar situatia nu are legatura cu Traian Basescu, la mandatul caruia a facut referire.

"A fost o metafora. Daca vedeti declaratia Curtii de Conturi de cateva zile, 40% din PIB, adica 60 de miliarde de euro sunt evaziune. O parte din bani probabil a ajuns in afara tarii. Exact asa se spunea si in 2010 la care m-am referit eu", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Precizarile vin dupa ce Achim Irimescu a declarat, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, ca "Eu (in Vest - n.red.), cand fac o afacere cu statul si castig, sa zic, un milion de euro, eu banii aia nu-i duc intr-o tara straina, sa-mi iau casa sau sa-i pun in cont, ci ii pastrez in Belgia (destinatie generica - n.red.) si fac o afacere, o firma, o fabricuta, si dau si la amaratul ala sa manance o paine. Voi scoateti banii din tara, si - imi spunea el (un interlocutor care i-a relatat povestea - n.red.) - s-au scos in ultimii 5 ani de guvernare, de pe vremea lui Basescu - ca asa era atunci, nu ca ar fi altii mai procopsiti ca altii. Nu! Toti sunt romani, toate partidele, sa fim clari. S-au scos 35 de miliarde (de euro) din Romania, imi supuneau baietii, confidential; din Romania, cu camionul, s-au dus in Elvetia."

Traian Basescu a reactionat imediat si i-a cerut ministrului Agriculturii sa probeze afirmatiile. "Daca Irimescu stie, inseamna ca are si elemente sa probeze. Daca nu, este un delator ordinar si trebuie arestat imediat. Un derbedeu ca asta. Daca are cumva dreptate, inseamna ca serviciile de contrainformatii, deci SRI, au fost partase cu ei. Nu era posibil un asemenea transfer de bani, fara sa-si dea seama structurile de contrainformatii romanesti. Ori unul, ori altul trebuie arestat imediat", a spus fostul presedinte Traian Basescu.

Ulterior, Achim Irimescu a revenit asupra declaratiilor referitoare la transferul a 35 miliarde de euro in afara tarii si a afirmat pentru MEDIAFAX ca "desigur nu are legatura cu domnul Basescu".

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat sambata ca declaratiile ministrului Agriculturii sunt interpretari personale bazate pe informatii de presa si ale Curtii de Conturi, "e drept, neclare si confuze".