Academia Romana este un punct nodal al unei intregi retele de centre de cercetare, avand relatii de colaborare cu organizatii prestigioase din strainatate, si reprezinta un reper de competenta pentru noile generatii de elite, precum si pentru personalitatile intelectualitatii romanesti care traiesc si lucreaza de mai mult timp peste hotare, arata presedintele Klaus Iohannis intr-un discurs sustinut luni cu ocazia aniversarii a 150 de activitate a Academiei Romane.

Klaus Iohannis, la Academia RomanaFoto: Presidency.ro
  • Discursul presedintelui Klaus Iohannis:

"Domnule Presedinte al Academiei Romane,

Domnule Presedinte al Senatului,

Alteta Voastra Regala,

Domnule Presedinte Iliescu,

Domnule Presedinte Constantinescu,

Preafericirea Voastra Parinte Patriarh,

Inaltpreasfintia Voastra,

Domnilor ministri,

Distinsi reprezentanti ai academiilor europene,

Doamnelor si domnilor academicieni,

Infiintarea Academiei Romane acum 150 de ani, sub denumirea de Societatea Literara Romana, este unul din acele importante evenimente care au marcat exceptionala contributie a anului 1866 la istoria moderna a natiunii.

Consacrarii istorice depline a Unirii Principatelor, prin adoptarea primei Constitutii moderne si instituirea dinastiei, i s-a adaugat infiintarea forului ce avea misiunea de a fi focarul stiintelor si templul sufletului romanesc. Caci asa vedea Academia Romana Regele Carol I, cel care pe intreg parcursul lungii sale domnii i-a fost protector si apropiat.

Cuprinzand inca de la inceputuri personalitati culturale ale tuturor provinciilor istorice locuite de romani, prin rolul pe care si l-a asumat, cat si prin prestigiul pe care l-a castigat in scurt timp in lumea stiintifica europeana, Academia Romana a fost nu doar una din cheile de bolta ale modernizarii statului roman, dar si precursorul si vizionarul implinirii idealului national din 1918.

Procesul de occidentalizare a tarii noastre la cumpana secolelor XIX si XX s-a realizat si cu importanta contributie a membrilor Academiei Romane, adevarati parinti fondatori ai Romaniei moderne.

Incepand cu generatia pasoptista, europenizarea Principatelor Romane a fost potentata prin puntile dialogului dintre cultura romaneasca si cea occidentala, dintre intelectualitatea autohtona si mediul stiintific european. Pentru toate acestea, sarbatorind Academia la a 150-a aniversare, sarbatorim Romania.

Rezultatele si prestigiul acestei institutii sunt rodul stabilitatii si continuitatii in raportarea la adevaratele valori si asumarea unor misiuni dificile.

In lunga sa istorie, Academia nu a fost ocolita de problemele societatii romanesti, cum ar fi influentele negative ale ideologiilor totalitare ale secolului XX. Academia Romana a platit un greu tribut: 98 de membri exclusi, din care 23 au fost incarcerati, iar 13 martiri au pierit in puscariile comuniste. Academiei i s-a rapit autonomia academica si institutionala, patrimoniul sau a fost spoliat.

Cinstind memoria celor care au fost victimele dictaturii comuniste, este cu atat mai important sa subliniem exemplul pe care Academia l-a dat dupa 1989, prin eforturile de recuperare a demnitatii sale institutionale.

Doamnelor si domnilor,

Astazi, Academia este un punct nodal al unei intregi retele de centre de cercetare, avand relatii de colaborare cu organizatii prestigioase din strainatate. In societatea noastra, aceasta inalta institutie reprezinta un reper de competenta pentru noile generatii de elite, precum si pentru personalitatile intelectualitatii romanesti care traiesc si lucreaza de mai mult timp peste hotare.

Capitalul de incredere pe care l-a acumulat in timp Academia ii permite acesteia sa se implice, cu credibilitate si profesionalism, in marile teme ale dezvoltarii Romaniei, focalizand energii cum nu multe entitati o pot face.

Traim intr-o lume globalizata, complexa si, din pacate, deseori impredictibila si violenta. Modul in care, in aceste conditii, tara noastra poate sa-si valorifice in deceniile urmatoare potentialul uman, geografic si economic depaseste astazi cadrul unei teme teoretice. Ma bucur sa constat ca Academia Romana s-a angajat intr-un demers de analiza si previzionare strategica pe termen mediu pentru o serie de domenii importante ale vietii economico-sociale.

Am sprijinit si voi incuraja si pe viitor rolul de coagulant si multiplicator al capacitatilor creatoare ale natiunii, rol pe care il poate juca Academia Romana. Prin membrii sai de onoare, prin contactul pe care il dezvolta intre comunitatile stiintifice din tara si strainatate, Academia reprezinta Romania ca pe un important participant la dialogul intre culturi. Academia este si un adevarat, respectat si credibil ambasador al capacitatilor intelectuale ale natiunii, contribuind la cresterea prestigiului Romaniei in lume.

Cu toate aceste aprecieri si ganduri, stimate domnule Presedinte si stimati membri ai Academiei, va urez la multi ani, multa putere de munca si proiecte ambitioase!

Va multumesc!"