Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, subliniaza intr-un mesaj difuzat de Ziua Jandarmeriei Romane ca fenomenul migratiei, tendintele de radicalizare si accentuarea riscului terorist sunt provocari noi in plan extern care trebuie contracarate si in acest context se bazeaza si pe sprijinul jandarmilor.

Petre TobaFoto: Agerpres

"In plan intern, ne asteapta o perioada incarcata pentru ca in acest an, pe langa misiunile cotidiene, avem de gestionat doua perioade electorale, cu specificul lor privind evenimentele si manifestarile publice. In plan extern, avem in fata provocari noi, precum fenomenul migratiei, tendintele de radicalizare si accentuarea riscului terorist, pentru contracararea carora ne bazam inclusiv pe Jandarmeria Romana", precizeaza Toba in mesajul sau transmis de Ministerul Afacerilor Interne, citeaza Agerpres.

Toba aminteste ca Jandarmeria Romana celebreaza duminica 166 de ani de existenta si ca, in evolutia sa, institutia si-a adaptat activitatea la cerintele de siguranta ale societatii.

El mentioneaza ca, in prezent, misiunile actuale ale Jandarmeriei sunt asociate cu interventiile pentru restabilirea ordinii publice, actiunile de cautare si salvare a persoanelor aflate in situatii critice sau participarea la misiunile internationale de mentinere a pacii si consolidare a democratiei.

"Rigoarea si organizarea militara specifice Jandarmeriei Romane sunt atuurile acestei institutii in care romanii au mare incredere, de aceea am convingerea ca Jandarmeria Romana ramane un reper al seriozitatii si eficientei in Ministerul Afacerilor Interne. Obiectivul de crestere a gradului de siguranta a cetatenilor, asumat de catre Ministerul Afacerilor Interne, nu constituie o misiune noua pentru structurile de ordine publica, insa abordarea actuala trebuie sa fie in acord cu tendintele si nevoia de securitate interna si internationala", arata Toba.